Κοσμος

Pandora Papers: Ποιοι ισχυροί έκρυβαν αμύθητο πλούτο

Από τον Πούτιν και τη Σακίρα, στην Κλόντια Σίφερ και τον βασιλιά Αμπντάλα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pandora Papers: Εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, πολιτικούς, ηγεμόνες, ποπ σταρ και σούπερ μόντελ εκθέτουν οι αποκαλύψεις για τις offshore.
Tα Pandora Papers φέρνουν στο φως τον κρυφό πλούτο των ισχυρών | photo: Christine Roy / Unsplash

Pandora Papers: Εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, πολιτικούς, ηγεμόνες, ποπ σταρ και σούπερ μόντελ εκθέτουν οι αποκαλύψεις για τις offshore.

Παγκόσμιες αναταράξεις προκαλεί η δημοσιογραφική έρευνα Pandora Papers, αποτέλεσμα της συνεργασίας περισσότερων από 650 ρεπόρτερ σε 117 χώρες για λογαριασμό της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Το περιεχόμενό της αποκαλύπτει τις δραστηριότητες του σκιώδους κόσμου των υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε ορισμένους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη να κρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν.

Τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα μέσω της ICIJ προέρχονται από εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις οποίες καταφεύγουν οι ισχυροί του κόσμου για να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες ή κοινοπραξίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Στις κρυφές οικονομικές δραστηριότητες 35 ηγετών του κόσμου, περιλαμβάνονται εν ενεργεία και πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, περισσότεροι από 300 κρατικοί λειτουργοί όπως υπουργοί, δικαστές, δήμαρχοι και στρατιωτικοί από περισσότερες από 90 χώρες, καθώς και επιχειρηματίες, αστέρες της ποπ αλλά και σούπερ μόντελ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τριάντα υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών των εταιρειών, αγόρασε 14 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έχει τοποθετήσει 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

Συνολικά, η Διεθνής Κοινοπραξία έχει εντοπίσει συνδέσμους μεταξύ περιουσιακών στοιχείων τοποθετημένων σε υπεράκτιες εταιρείες 336 ηγετών και πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής. Εχουν δημιουργήσει περί τις 1.000 υπεράκτιες εταιρείες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των οποίων βρίσκονται στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα, η κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η γερμανίδα μοντέλο Κλόντια Σίφερ, ο ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ.

Εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, και του πρώην υπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος- Καν.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαβίβασε πολλά εκατομμύρια δολάρια αμοιβών του ως συμβούλου επιχειρήσεων μέσω μαροκινής εταιρείας που είναι απαλλαγμένη από φορολογία.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει διατυπώσει επανειλημμένως την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την διαφθορά στην χώρα του και να επιβάλει την διαφάνεια στους κενυάτες δημόσιους λειτουργούς ως προς την περιουσία τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο πρόεδρος της Κένυας έχει στην κατοχή του ίδρυμα στον Παναμά και πολλά μέλη της άμεσης οικογένειάς του κατέχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Στα έγγραφα γίνεται επίσης μνεία και στην έπαυλη που εξασφάλισε Ρωσίδα, η οποία αναφέρεται ότι έχει αποκτήσει παιδί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Pandora Papers: An unprecedented leak exposes the inner workings of a shadow economy

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ