Κοσμος

Σε κατάσταση αιφνιδιασμού οι Βρυξέλλες από την AUKUS

«Παγωμάρα» στις Βρυξέλλες από τις εξελίξεις στον Ειρηνικό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποβρύχιο
Υποβρύχιο ©EPA Pool

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου θα συζητηθεί η συμφωνία ασφάλειας AUKUS, όπως ανέφερε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη διεθνή στρατηγική σκακιέρα με φόντο τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η συμφωνία ΑUKUS, με πρώτη εξ αυτών τη συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. 

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ οποίος δήλωσε «η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου».

 

 

 

 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, Πέτερ Στάνο είχε δηλώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία», προανακοινώνοντας τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής. 

Τη λύπη του που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, είχε εκφράσει αρχικά σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο  Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τη στρατηγική της Ένωσης για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.

Διαψεύδει η Γαλλία ότι γνώριζε για τη συμφωνία- «Πυρά» στην Ουάσινγκτον

Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση της Τετάρτης, παρά τις προσεκτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κινδυνεύει να «ψυχράνει» μια άλλη συμμαχία: Αυτήν με τη Γαλλία, εάν η Αυστραλία καταγγείλει αυτή που μερικές φορές αναφέρεται ως «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία. Ήδη, η Γαλλία διέψευσε ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για τη νέα «συμμαχία» της Ουάσινγκτον με την Καμπέρα και το Λονδίνο.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του (προέδρου των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ

Η συμφωνία-πλαίσιο που υπεγράφη το 2016 από την Αυστραλία, αλλά η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, προβλέπει την κατασκευή 12 πυροκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας «Barracuda».

Το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, για το οποίο αρμόδιο είναι ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (31 δισεκατομμύρια ευρώ). Ο γαλλικός όμιλος που ειδικεύεται στη ναυπηγική βιομηχανία άμυνας εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή» μετά τις ανακοινώσεις για τη συμμαχία AUKUS.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μόρισον στα μέσα Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την «πλήρη δέσμευση» της Γαλλίας για την τήρηση του δικού της μέρος της σύμβασης, όσον αφορά στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια και την κατασκευή τους.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

«Η απόφαση που λάβαμε να μη συνεχίσουμε με τα υποβρύχια, κατηγορίας Attack, και να ακολουθήσουμε άλλον δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης» ξεκαθάρισε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Η Συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε Βρετανία, Αυστραλία και ΗΠΑ

Σε μία συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής και ισχύος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσαν επισήμως τη σύναψη του συμφώνου εθνικής ασφαλείας AUKUS, εγκαινιάζοντας μία ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού. Στόχος της πρωτοβουλίας AUKUS (ακρωνύμιο Australia, UK, USA) είναι, όπως αναφέρθηκε, «να προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον». Με λίγα λόγια, να δημιουργηθεί μια στρατιωτική και πολιτική συμμαχία απέναντι στο Πεκίνο. Βάσει του συμφώνου, οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και γεωπολιτικό χάρτη. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ