Visual Browsing

Βαρώσια: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ καταδίκασε την Τουρκία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα - Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις τουρκικές εξαγγελίες για μερικό άνοιγμα στα Βαρώσια
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα - Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις τουρκικές εξαγγελίες για μερικό άνοιγμα στα Βαρώσια © EPA
Ικανοποίηση Ελλάδας και Κύπρου για την ομόφωνη δήλωση κατά των τουρκικών προκλήσεων
  • A-
  • A+
0
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ καταδικάζει την Τουρκία για την Αμμόχωστο και τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια, με Ελλάδα και Κύπρο να εκφράζουν ικανοποίηση.

Με ομόφωνη δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 να λυθεί το Κυπριακό «στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Παράλληλα καταδίκασε ρητά τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια, κάνοντας λόγο για «μονομερείς ενέργειες» που αντιτίθενται στα ψηφίσματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ειδικότερα, τα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζουν την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων». Παράλληλα, «εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες, οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως αργότερα μέσα στην ημέρα.

Χαμόγελα σε Ελλάδα και Κύπρο για τη δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας - Η καταδίκη της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής στην Αμμόχωστο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς στα Βαρώσια -λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.

Σχετικα
Μενέντεζ: Να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από Κύπρο
Μενέντεζ: Να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από Κύπρο

Οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση, όπως υπογραμμίζουν οι πηγές αυτές, είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».

Επίσης, επισημαίνουν ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ακόμη, σημειώνουν ότι στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».

Η δήλωση τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά εκ νέου την τουρκική πλευρά.

Σχετικα
Ερντογάν: Σχεδιάζει συνάντηση με Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Ερντογάν: Σχεδιάζει συνάντηση με Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, στα Κατεχόμενα - Οι εξαγγελίες του για τα Βαρώσια προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και οδήγησαν σε καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, στα Κατεχόμενα - Οι εξαγγελίες του για τα Βαρώσια προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και οδήγησαν σε καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ υποδηλώνει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ, αναδεικνύουν, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Η ΕΡΤ στα παραδομένα στον χρόνο και τη φύση Βαρώσια 21/7/2021

Κυπριακό: Μονόδρομος η επίλυση στη βάση μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

Η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού αποτελεί αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Ειδικότερα, δίνουν έμφαση στην επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και την Τουρκία, αλλά και τον συνεχή συντονισμό μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Λευκωσία όσο και κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους το τελευταίο 48ωρο.

Λευκωσία: Γυναίκα ντυμένη στα μαύρα στον τάφο στρατιώτη που σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Οι εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια καταδικάστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Λευκωσία: Γυναίκα ντυμένη στα μαύρα στον τάφο στρατιώτη που σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Οι εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια καταδικάστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ © EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Επίσης, συγκρατούν την ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία, και επισημαίνουν πως έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι με τις ανωτέρω ενέργειες, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους, προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5