Κοσμος

Αμμόχωστος: Οι εξαγγελίες Ερντογάν για Βαρώσια και οι αντιδράσεις

Σκληρή απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ - Αντιδρούν ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία στην απόφαση της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα - Ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν τα Βαρώσια
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα - Ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν τα Βαρώσια © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Η Αμμόχωστος και η απόφαση Ερντογάν να ανοίξει ένα μέρος στα Βαρώσια προκάλεσαν αντιδράσεις σε ΗΠΑ, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία.

Οι προκλητικές ανακοινώσεις Ερντογάν - Τατάρ για το άνοιγμα στην Αμμόχωστο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Η απόφαση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν ένα μέρος στα Βαρώσια, την περίκλειστη πόλη στην Κύπρο, οδήγησε ΗΠΑ, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία να εκφράσουν την έντονη διαφωνία τους.

«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε "Βορράς-Νότος". Πλέον λέμε τουρκοκυπριακό κράτος. Έτσι το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής» τόνισε ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε Ερντογάν για την Αμμόχωστο ήταν σκληρή, την ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε μήνυμα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ανήμερα της επετείου από τα 47 χρόνια της επιχείρησης «Αττίλας».

Μαζί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το 3,5% στην περίκλειστη πόλη. Η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτούν την τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά. 

«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης και του αδιεξόδου, θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος». Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του επανέλαβε ότι μοναδική λύση για το Κυπριακό είναι τα δύο κράτη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για την Αμμόχωστο, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Τουρκία. Το θέμα της Κύπρου θα απασχολήσει την αυριανή κλειστή συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Το sigmalive μετέδωσε ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Λαβρόφ ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου θα στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Erdogan: We will defend our rights in Cyprus till the end

ΗΠΑ: Προκλητικές οι κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για το άνοιγμα τμήματος στην Αμμόχωστο, η υποψήφια βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν είναι προκλητικές και αποτελούν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και πρόσθεσε ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συγκεκριμένη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, που έχει τη στήριξη της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την Κύπρο για τα Βαρώσια.

Ο Ερντογάν με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σε στρατιωτικό τζιπ στα Κατεχόμενα για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Ο Ερντογάν με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σε στρατιωτικό τζιπ στα Κατεχόμενα για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

«Η θέση μας δεν άλλαξε: Τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Και επανέλαβε τη δέσμευση Μπάιντεν στην εξασφάλιση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Μπορέλ για Αμμόχωστο: Απαράδεκτη η μονομερής απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Νωρίτερα, για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Και προσθέτει: «Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Συνεδριάζει την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για τα Βαρώσια - Κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση
Συνεδριάζει την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο - Κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση © EPA

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» αναφέρει επίσης.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Η ΕΡΤ στα μαρτυρικά Βαρώσια | 26/06/2021 | ΕΡΤ

Εκπρόσωπος Κομισιόν για Αμμόχωστο: Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ για την Αμμόχωστο και τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, απάντησε: «Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν».

Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Μεγάλη Βρετανία για Αμμόχωστο: Η απόφαση για τα Βαρώσια έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση Ερντογάν σχετικά με το άνοιγμα στα Βαρώσια. Όπως ανέφερε, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Μήνυμα Βέμπερ για Τουρκία: «Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες»

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, έστειλε σκληρό μήνυμα στην Τουρκία και στον Ερντογάν μετά την εξαγγελία για τα Βαρώσια στην Κύπρο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρακολουθήσει αδρανής, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να χωρίσει ένα κράτος-μέλος. Τα Βαρώσια πρέπει να συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες» έγραψε στο Instagram.

Και σημείωσε: «Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με την Κύπρο και απορρίπτουμε σθεναρά την τουρκική θέση μιας λύσης δύο κρατών. Η Κύπρος είναι ΕΕ, η Τουρκία δεν είναι. Καταδικάζουμε έντονα τις νέες προκλητικές ενέργειες Ερντογάν για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων».

«Η πόλη στο σύνολό της ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Οτιδήποτε άλλο παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματά της. Η ΜΟΝΗ αποδεκτή λύση στην Κύπρο είναι μία ομοσπονδία» κατέληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ