1821 Digital Gallery

Γάλλοι στρατιωτικοί υπέρ της Λεπέν - Οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις στη Γαλλία με την επιστολή στρατιωτικών υπέρ της Λεπέν
© EPA / IAN LANGSDON
Εντείνεται η διαμάχη γύρω από την ανοιχτή επιστολή για την «κατρακύλα» της Γαλλίας
  • A-
  • A+
0
'Εντονες αντιδράσεις στη Γαλλία μετά την επιστολή 1.200 στρατιωτικών που στηρίζουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και κάνουν λόγο για «κατρακύλα» της χώρας.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η ανοιχτή επιστολή 1.200 περίπου ανώτερων αξιωματικών που φαίνεται ότι στηρίζουν το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν. Ενώ η υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων Florence Parly ζητεί «κυρώσεις» εναντίον όσων υπέγραψαν, οι στρατιωτικοί απαντούν ότι δεν είναι εν ενεργεία, άρα έχουν δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης στα ΜΜΕ.

Οι στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων 20 στρατηγοί, κατηγορούν τις γαλλικές ηγεσίες για έλλειψη πατριωτισμού και προειδοποιούν για την «κατρακύλα» της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν «όποιον σώσει το γαλλικό έθνος». Οι αντίπαλοι αυτής της χειρονομίας ισχυρίζονται ωστόσο ότι οι στρατιωτικοί έχουν δυσαρεστηθεί διότι η κυβέρνηση Μακρόν τούς αφαίρεσε κάποια οικονομικά μικροπρονόμια -όπως την έκπτωση στα εισιτήρια του τρένου- και απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αύξησης των συντάξεων. Εξάλλου, στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται τουλάχιστον πέντε γνωστά ονόματα αξιωματικών που πρόσκεινται ανοιχτά στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν και συμμετέχουν στον ιστότοπο Boulevard Voltaire ο οποίος θεωρείται φόρουμ της ακροδεξιάς.

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές των στρατιωτικών επιμένουν ότι, καθώς το άρθρο 36 του συντάγματος υποχρεώνει τον στρατό να υπερασπίζεται το έθνος και τις πολιτιστικές του αξίες, οι στρατιωτικοί έχουν κάθε δικαίωμα να προειδοποιούν τους Γάλλους για την εξασθένιση και περιφρόνηση του συντάγματος, τους κινδύνους της πολυπολιτισμικότητας και της «ενιαίας σκέψης». Επίσης, υπογραμμίζουν ότι ανάμεσα σε όσους υπέγραψαν το κείμενο είναι ο Emmanuel de Richoufftz de Manin, ο οποίος υπήρξε στρατιωτικός σύμβουλος του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Pierre Mauroy (1981-1984) και συγγραφέας επιτυχημένων ιστορικών βιβλίων όπως το «Για ποιο πράγμα δίνουν οι στρατιώτες τη ζωής τους».

Στη μέση της διαμάχης τοποθετούνται οι περισσότεροι στρατιωτικοί οι οποίοι φαίνονται ενοχλημένοι για την προσπάθεια των 1.200 να εκπροσωπήσουν ολόκληρο το στράτευμα και οι οποίοι δηλώνουν ότι «παρά τις λογικές παρατηρήσεις της ανοιχτής επιστολής για την ανικανότητα της γαλλικής ηγεσίας μπροστά στην ισλαμική τρομοκρατία, τα Κίτρινα Γιλέκα και την πανδημία, καθήκον των στρατιωτικών είναι να διατηρούν την ψυχραιμία τους.»

Σχετικα
Στρατιωτικοί στη Γαλλία υπέρ της Μαρίν Λεπέν
Στρατιωτικοί στη Γαλλία υπέρ της Μαρίν Λεπέν

Η επιστολή έχει δημιουργήσει αμηχανία στον γαλλικό στρατό κυρίως μετά από κατηγορίες του ακροαριστερού δημοσιογραφικού ομίλου Mediapart ότι έχει στους κόλπους του νεοναζί. Οι υπογράφοντες με επικεφαλής τον στρατηγό Emmanuel de Richoufftz συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών και διαμαρτύρονται για αυτό που ονομάζουν «μεντιατικό λιντσάρισμα». Όσο για τον επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας Jean-Luc Mélenchon, κάλεσε την κυβέρνηση να τιμωρήσει τους στρατιωτικούς με βάση τον νόμο περί «ανυπακοής των αξιωματικών και παρότρυνσης για στάση» κατηγορώντας για «ένοχη αδυναμία» τον υπουργό Δικαιοσύνης Éric Dupont-Moretti και την αρμόδια υπουργό Florence Parly «οι οποίοι πρέπει να ξυπνήσουν». Τέλος η υπουργός βιομηχανίας Agnès Pannier-Runacher, καταδικάζοντας την ανοιχτή επιστολή υπενθύμισε σε συνέντευξή της στη Franceinfo ότι πριν από 60 χρόνια ακριβώς ομάδα στρατηγών είχε κάνει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ντε Γκολ. Η Pannier-Runacher κατηγόρησε τη Μαρίν Λεπέν ότι θέλει να επαναλάβει τις ανωμαλίες του παρελθόντος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5