Κοσμος

Στρατιωτικοί στη Γαλλία υπέρ της Μαρίν Λεπέν

Πάνω από 1.000 στρατιωτικοί κάνουν έκκληση «να υποστηριχθούν οι πολιτικοί που θα αναστρέψουν την πορεία προς την παρακμή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάλλος στρατιωικός μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ
© Kiran Ridley/Getty Images

Γαλλία: Στρατιωτικοί καλούν τον Εμανουέλ Μακρόν «να υπερασπιστεί τον πατριωτισμό» - Η απάντηση της Mαρίν Λεπέν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές της.

Η υπουργός Στρατιωτικών της Γαλλίας Florence Parly δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον των στρατιωτικών που υπέγραψαν κείμενο στο οποίο επισημαίνουν την κατά τη γνώμη τους «φθορά» της χώρας. Οι στρατιωτικοί υπόσχονται να στηρίξουν «τους πολιτικούς εκείνους που θα αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση», υπονοώντας την ανομία, τον εξισλαμισμό και την υπερβολική χαλαρότητα της δικαστικής εξουσίας – αλλά, η χειρονομία τους, όπως είπε, σε πολύ έντονο ύφος, η υπουργός «είναι απαράσδεκτη καθώς παραβιάζει τους κανόνες της στρατιωτικής εγκράτειας και της μη ανάμειξης στην πολιτική».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου στο περιοδικό «Valeurs actuelles», το οποίο εκφράζει τις ιδέες της παλιάς Γαλλίας –Καθολικισμό, αποικιοκρατία, Ντε Γκολ– και που τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί προς το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν. Το υπογράφουν είκοσι στρατηγοί, πάνω από εκατό αντιστράτηγοι και υποστράτηγοι, καθώς και περίπου χίλιοι ταξίαρχοι και συνταγματάρχες οι οποίοι καλούν τον Εμανουέλ Μακρόν «να υπερασπιστεί τον πατριωτισμό», να «διασώσει το έθνος» και να μην αφήσει τη Γαλλία να καταρρεύσει. «Θα στηρίξουμε όποιον δεσμευτεί να σταματήσει τον κατήφορο της Γαλλίας» σημειώνουν οι στρατιωτικοί.

Η Mαρίν Λεπέν αντέδρασε αμέσως προσκαλώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές της, ενώ, μετά τις δηλώσεις της υπουργού για κυρώσεις εναντίον των στρατιωτικών, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France info: «Λυπάμαι πολύ για την τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης προς στρατιωτικούς που ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει όταν οι πολιτικοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δεν σέβονται το Σύνταγμα. Έρχεται κάποια στιγμή όπου καλείται να παίξει ρόλο ο στρατός».

«Αυτοί οι στρατιωτικοί ζητούν να εφαρμόζονται οι νόμοι», συνέχισε η Λεπέν. «Αλλά η κατάσταση στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ανησυχητική. […] Υπάρχουν ζώνες ανομίας, εγκληματικότητας και μίσους για τον ίδιο μας τον εαυτό· υπάρχει άρνησης του πατριωτισμού εκ μέρους των ίδιων των ηγεσιών μας: όλα αυτά είναι στοιχεία που επιταχύνουν την παρακμή. Λέω λοιπόν στους στρατιωτικούς που υπέγραψαν την έκκληση ότι καταλαβαίνω την αγωνία τους αλλά ότι τα προβλήματα λύνονται μέσω της πολιτικής, μέσω ενός πολιτικού σχεδίου που θα επικυρώσουν οι Γάλλοι σε απαραιτήτως δημοκρατικό πλαίσιο.»

Η Florence Parly, κατακεραυνώνοντας τους υπογράφοντες, θύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικοί προσπαθούν να εμπλακούν στην πολιτική: το 2016 ο στρατηγός Christian Piquemal, πρώην αρχηγός της Λεγεώνας των Ξένων, ο οποίος υπογράφει και το εν λόγω κείμενο, είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση εναντίον του στρατοπέδου των μεταναστών στο Καλαί.

Τα περισσότερα ΜΜΕ εκτιμούν ότι το κείμενο των στρατιωτικών αποτελεί έμμεση απειλή για πραξικόπημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ