- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠΟΥ: Μία στις τρεις γυναίκες θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας
Το φαινόμενο αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας
Μία στις τρεις γυναίκες είναι θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υπόκειται σε σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μάλιστα το φαινόμενο αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να αποτρέψουν τη βία, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα θύματα. Οι οικονομικές ανισότητες επίσης συχνά οδηγούν στο να παγιδεύονται γυναίκες και κορίτσια σε βίαιες σχέσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ και τα αγόρια θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο την ανάγκη επίδειξης αμοιβαίου σεβασμού στις σχέσεις και αμοιβαίας συναίνεσης στο σεξ.
«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Περίπου 852 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία
Περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, ήτοι 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, επισημαίνει ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη, όπως αποκαλεί, τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008.
Ένας σύζυγος ή σύντροφος είναι ο συνηθέστερος δράστης, την ώρα που ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στις φτωχότερες χώρες, σημειώνεται στην έκθεση. Τα πραγματικά δεδομένα είναι πιθανόν πολύ υψηλότερα εξαιτίας των πλημμελών καταγγελιών των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ σοκαριστικοί και πραγματικά αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν πολλά περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή τη βία», τονίζει η συντάκτρια της έκθεσης Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο.
Σε ορισμένες περιοχές, το 50% και άνω των γυναικών βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιας μορφής βία, εξηγεί η ίδια στο Reuters, αναφέροντας την Ωκεανία, την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.
Η βία ξεκινά σε μικρή ηλικία
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων εγκλημάτων είναι μεταξύ άλλων το Κιριμπάτι, τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Αφγbανιστάν, δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ευρώπη, έως 23%, σε διάστημα μιας ζωής.
Η βία ξεκινά σε «ανησυχητικά μικρή» ηλικία, τονίζει ο ΠΟΥ.
Ένα στα 4 ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών, που είχαν σχέση, έπεσε θύμα είτε σωματικής είτε σεξουαλικής βίας, σημειώνει η Γκαρσία-Μορένο.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και διαπλαστική στιγμή στη ζωή κάποιου. Και γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της βίας μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και άλλες επιπλοκές», είπε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.