1821 Digital Gallery

Φιλίπο Γκράντι για τους πρόσφυγες: Αισθάνομαι ντροπή ως Ευρωπαίος

Φιλίπο Γκράντι για τους πρόσφυγες: Αισθάνομαι ντροπή ως Ευρωπαίος
ΑΡΧΕΙΟ - Μετανάστες © EUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
«Βαθιά απογοητευμένος» δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  • A-
  • A+
0
O επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, καταγγέλλει τη μοίρα που επιφυλάσσεται στους μετανάστες στη Μεσόγειο και αλλού.

«Ως Ευρωπαίος, ντρέπομαι που χρειάστηκε ένας μήνας για να μπορέσουν να αποβιβαστούν μόνο 27 άνθρωποι», από το φορτηγό πλοίο Maersk Etienne, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), Φιλίπο Γκράντι, καταγγέλλοντας τη μοίρα που επιφυλάσσεται στους μετανάστες στη Μεσόγειο και αλλού.

Η απάντηση στις μετακινήσεις των προσφύγων, που αναμειγνύονται με εκείνους που θέλουν να μεταναστεύσουν προς πιο πλούσιες χώρες του βορρά για οικονομικούς λόγους, «δεν μπορεί να είναι 'κλείνουμε την πόρτα'», είπε ο Γκράντι, κατά την έναρξη της 71ης συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής της HCR στη Γενεύη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ξενοφοβικές αντιδράσεις, που εξυπηρετούν μόνο για τη δημιουργία μιας εύκολης ομοφωνίας και για την προσέλκυση εκλογικών ψήφων, να διαμορφώνουν τις απαντήσεις σε προβλήματα που είναι οπωσδήποτε περίπλοκα αλλά διαχειρίσιμα», επέμεινε ο Ύπατος Αρμοστής.

Κατήγγειλε την «'εξωτερικοποίηση' του ασύλου πέρα από τα σύνορα μιας χώρας» όπως στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία με τους Ροχίνγκια, ή σε πιο μικρή κλίμακα με τους μετανάστες που παρέμειναν αποκλεισμένοι στη θάλασσα για σχεδόν 40 ημέρες πάνω στο δανικό πετρελαιοφόρο Maersk Etienne προτού να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στη Σικελία τον περασμένο μήνα.

Σχετικα
Απειλεί η Τουρκία: Θα απαντήσουμε αν ξεκινήσει νέα γεώτρηση
Απειλεί η Τουρκία: Θα απαντήσουμε αν ξεκινήσει νέα γεώτρηση

Δήλωσε επίσης «βαθιά απογοητευμένος» από τον όλο και μικρότερο αριθμό προσφύγων που παίρνουν άδεια να εγκατασταθούν εκτός της χώρας καταγωγής τους. Το 2019, ήταν 64.000, ή «κάτω από ένα τέταρτο του ποσοστού του συνολικού αριθμού των προσφύγων».

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί μόνον 15.000 πρόσφυγες το πολύ για το δημοσιονομικό έτος 2021 που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο Φιλίπο Γκράντι χαιρέτισε, αντίθετα, την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του «Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση».

Σχετικα
Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου σήμερα στην Αθήνα
Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου σήμερα στην Αθήνα

Ο Γκράντι ανησυχεί επίσης ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Σαχέλ όπου «μια πολιτική κρίση, μια κρίση ασφαλείας και μια ανθρωπιστική κρίση οδήγησε στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

«Λίγες καταστάσεις με έχουν σοκάρει τόσο πολύ», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, καταγγέλλοντας τις ωμότητες, τον εξαναγκασμό 600.000 ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, την καταστροφή ή το κλείσιμο 3.600 σχολείων, και «το χειρότερο, τον βιασμό χιλιάδων γυναικών».

Αν και υπογράμμισε την πρωταρχική ευθύνη των ένοπλων οργανώσεων, κατήγγειλε επίσης ορισμένες στρατιωτικές ενέργειες από τις χώρες της περιοχής.

Για τα οικονομικά της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται, ο Γκράντι είπε πως έλαβε 4,2 δισεκ. δολάρια το περασμένο έτος και μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιήσει το 52% του προϋπολογισμού της για το 2020, καθώς και 460 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο μιας έκκλησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και σε μια σπάνια χειρονομία εκ μέρους διεθνών οργανισμών που αντιμετωπίζει με απέραντη περιφρόνηση η κυβέρνηση Τραμπ, ο Γκράντι ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως για την «πιο σημαντική από όλους τους δωρητές, και την πιο σημαντική σε μια μακρά παράδοση γενναιοδωρίας» συμβολή τους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5