Κοσμος

Politico: Τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης το 2020

Brexit, Κίνα, φόβοι για οικονομική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eu-brussels
Ευρωπαϊκή Ένωση © EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το 2020 σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

Το 2019 ήταν η χρονιά που κατέρρευσαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τονίζει σε ανάλυσή του για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά το Politico. Όπως υπενθυμίζει το Politico, ο Μπόρις Τζόνσον συνέτριψε τους αντιπάλους του υποσχόμενος να φέρει εις πέρας το Brexit και μια 16χρονη από τη Σουηδία ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών για το κλίμα.

Με το 2020 να έχει φτάσει,  οι συντάκτες της Politico προβλέπουν τις σημαντικές εντάσεις που θα διαμορφώσουν τη νέα χρονιά τονίζοντας ότι οι προοπτικές δεν είναι ροδινες, ενώ το Brexit δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Προστατευτισμός έναντι της Κίνας

Ένα από τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η σχέση της με την Κίνα. Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται ότι θα στρέψουν τις Βρυξέλλες σε μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, κεντρικό σχεδιασμό και υπεράσπιση της Ευρώπης.

Μία τέτοια κίνηση θα περιλαμβάνει βέτο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη και αποκλεισμούς ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα, η ΕΕ διαλέγει τις νέες ευρωπαϊκές εταιρείες που ξεχωρίζουν  σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, το υδρογόνο και η υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, αναμένονται μεγάλες συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλες παλαιές βιομηχανίες.

Ωστόσο, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων αναμένεται ότι θα κατηγορήσουν την πολιτική της Γαλλίας και της Γερμανίας ως υποκριτική. Ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο θα κωφεύουν στις διαμαρτυρίες τους.

Φόβοι για νέα οικονομική κρίση

Οι συντάκτες του Politico εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα οικονομική κρίση, μια δεκαετία μετά την τελευταία. Το άρθρο κάνει ειδική αναφορά στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας και συνεχίζει τονίζοντας ότι η εκεχειρία στο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στο Πεκίνο και τον Τραμπ έχουν δώσει προσωρινή ανάσα .  

Αν και Ουάσινγκτον και Πεκίνο βρίσκονται σε εκεχειρία, η ειρήνη και η οικονομία στην Κίνα είναι εύθραυστες. Οποιαδήποτε πολιτικό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες που θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Οποιαδήποτε πολιτικό λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εχθροπραξίες που θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνει ωστόσο το άρθρο.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο βρίσκονται τα προειδοποιητικά λαμπάκια στους πίνακες ελέγχου των παρατηρητών της αγοράς και των αναλυτών. Πολλές κατηγορίες μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές.

Το Brexit γίνεται (ακόμα) πιο βρώμικο

Οι εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ αναμένεται να πάρουν άσχημη τροπή το 2020, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ασκεί πιέσεις για να αποκλίνει από τους κανόνες της ΕΕ.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πλέον σίγουρο ότι θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους σχέση επιθυμεί να έχει με την ΕΕ, και αυτό πρέπει να απαντηθεί μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδριάγραμμα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται ότι θα χτυπήσουν νέα υψηλά το 2020, χωρίς να υπάρχουν δείγματα ότι η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Με αυτά τα δεδομένα, η υπόσχεση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της ΕΕ, κάτι πουθα επηρεάσει  τα πάντα, από οικονομικούς κανονισμούς για τη χρήση χημικών, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, όπως προβλέπει το Politico, το πρόγραμμα της νέας επικεφαλής της Κομισιόν αναμένεται να προκαλέσει διαμάχες ακόμα και στους κόλπους της Επιτροπής καθώς  ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ολλανδικής Σοσιαλιστικής Επιτροπής που είναι αρμόδιος για την πράσινη διαπραγμάτευση, φέρει την πολιτική ευθύνη για την προώθηση του προγράμματος, αλλά το ταμείο ελέγχει από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παράλληλα, το ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχονα γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κερδίσει τη χώρα και τους συμμάχους της.

Η τεχνολογία παίρνει τον έλεγχο

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη καλείται το 2020 να ασχοληθεί με τις νέες τεχνολογίες . Θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι δηλαδή  light προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης, των οχημάτων χωρίς οδηγό και άλλων φουτουριστικών τεχνολογιών δεν είναι πλέον συμβατή με τις οικονομικές φιλοδοξίες.

Το Ιράν

Σε «αγκάθι» εξελίσσεται και το θέμα του Ιράν, με την Τεχεράνη και τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία, καθώς χάνουν τα τελευταία ερείσματα στην κοινή γνώμη. Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ανησυχήσουν για αυτό που θα ακολουθήσει, τονίζει χαρακτηριστικά το Politico.

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις με τη Βαρσοβία

Την ίδια ώρα, το κυβερνών Κόμμα της Πολωνίας θα προωθήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις του στο δικαστικό σύστημα της χώρας - προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη γερή σχέση με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο υποψήφιος του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα, στο παρελθόν οι προεδρικές εκλογές έχουν προκαλέσει έκπληξη. Εάν χάσει, τότε η Πολωνία θα αντιμετωπίσει πολιτικές εξελίξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ