- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Κατάρ αφήνει τον ΟΠΕΚ με το που μπαίνει το 2019
«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές στο πετρέλαιο, είμαστε πολύ ρεαλιστές»
Το Κατάρ θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας του εμιράτου: «Το Κατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019».
Στη συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα, ο υπουργός Σάαντ αλ-Κάμπι διευκρίνισε ότι ο ΟΠΕΚ ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Το Κατάρ θα συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο, αλλά θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου. Το εμιράτο του Κόλπου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον κόσμο.
«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές (στο πετρέλαιο), είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο αλ-Κάμπι. Δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς το Κατάρ είναι μέλος του Οργανισμού εδώ και 57 χρόνια, αλλά ότι ο αντίκτυπος στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή είναι μικρός. Τόνισε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.
Το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961. Τα θεμέλια του Οργανισμού μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 1960, με την πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που σήμερα έχει κυρίαρχο ρόλο στο 15μελές καρτέλ. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα και οργανισμούς, που είναι εχθρικά διακείμενοι προς το Ριάντ.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ που επιβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία και άλλα τρία αραβικά κράτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο M/V GFS Galaxy εκδηλώθηκε πυρκαγιά
Στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις σε Μπαχρέιν και Κατάρ
«Θα εκδικηθούμε τον χαμό του πατέρα μου», λέει ο Μοτζτάμπα
Η Kauana Bilhar σχεδίαζε να επιστρέψει στην πατρίδα της, ωστόσο το ταξίδι της επιστροφής δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ
315 θύματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη
«Τις κάνω κάθε έξι μήνες, είναι απολύτως τέλειες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η ανάρτηση του βουλευτή από την Καλιφόρνια, Ρο Κάνα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Νορβηγό πρωθυπουργό να του μεταφέρει χαιρετισμούς
Οργή του προέδρου των ΗΠΑ για δημοσίευμα της εφημερίδας
Ακόμη 12 άτομα χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη για διάφορους τραυματισμούς
Οι Αρχές δεν έχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως η δολοφονία σχετίζεται με τρομοκρατία ή είχε πολιτικά κίνητρα
Τουλάχιστον 12 οι νεκροί - Εκατοντάδες πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες
Καρέ καρέ οι ουκρανικές επιθέσεις
«Απαίτηση του έθνους η εκδίκηση»
«Έχω αφήσει σαφείς οδηγίες»
Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας δεν είναι η αύξηση ή η μείωση των αριθμών. Είναι η ποιότητα της συνύπαρξης
Διεθνής αναγνώριση ως μια προσωπικότητας -σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερα από 70 χρόνια έζησε δίπλα στη συσκευή που της έσωσε τη ζωή
Το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, ούτε τρομοκρατικό, λέει η αστυνομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.