Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για σούπα με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα
Πάρα πολύ νόστιμη! Είναι μια μαροκινή σούπα που δοκίμασα (και ενθουσιάστηκα) σε ένα μεσημεριανό, που είχε επιμεληθεί η “Chocolatiere” και που την έκανα με τον δικό μου τρόπο.
Έτσι, αντί να βράσω το κουνουπίδι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, όπως είθισται, το έψησα στον φούρνο. (Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, είναι σχετικά πρόσφατή μου ανακάλυψη. Έχω μεγαλώσει με κουνουπίδι, αλλά οι τρόποι παρασκευής ήταν αυστηρά δύο – μάλλον τρείς: βραστό λαδολέμονο, γιαχνί, ή ογκρατέν που ήταν και ένα από τα κερασάκια της αστικής κουζίνας της εποχής..).
Ξέρετε, όταν ψήνετε το κουνουπίδι και καραμελώνει στον φούρνο, αναδίδει ένα βουτυράτο άρωμα ξηρών καρπών, χωρίς να περιέχει κανένα από αυτά τα υλικά, που στην πορεία ανακάλυψα ότι δένει θαυμάσια με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα που μεταχειρίστηκα στη συνταγή.
Υλικά
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 1 κρεμμύδι
- 1 μέτρια πατάτα
- 120γρ. καβουρντισμένα ανάλατα αμύγδαλα
- 1 κ. γλ. τριμμένο κύμινο
- ½ κ. γλ. καυτερή πάπρικα (ή, όσο καυτερό αντέχετε)
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα: κρουτόν, σχοινόπρασο (chives), ξινή κρέμα (sour cream)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
- Πλένετε το κουνουπίδι, το χωρίζετε σε μπουκετάκια και το στεγνώνετε.
- Κόβετε το κρεμμύδι εγκάρσια με τη φλούδα του.
- Στρώνετε με λαδόκολα ένα ευρύχωρο ταψί, βάζετε το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, τα αλατίζετε, προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και τα απλώνετε στο ταψί σε μία στρώση (η κομμένη πλευρά του κρεμμυδιού προς τα κάτω).
- Το βάζετε στον φούρνο και το ψήνετε για περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο ή έως ότου οι άκρες του κουνουπιδιού καψαλιστούν ελαφρά.
- Καθαρίζετε και κόβετε την πατάτα σε κομμάτια και τη βράζετε με το νερό για περίπου 15 λεπτά.
- Αλέθετε στο multi τα 90 γραμμάρια αμύγδαλα και χοντροκόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα υπόλοιπα 30 γραμμάρια.
- Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, το βάζετε και αυτό στην κατσαρόλα με την πατάτα, μαζί με το κρεμμύδι, (αφαιρώντας τη φλούδα του), τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κύμινο και την πάπρικα.
- Τα βράζετε για άλλα 10 λεπτά.
- Τα πολτοποιείτε με ραβδομπέντερ.
- Δοκιμάζετε και το προσαρμόζετε στα γούστα σας, προσθέτοντας αλάτι, εάν χρειάζεται, ή και ζεστό νερό, εάν σας βγει πολύ πυκνή…
- Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε 3-4 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα.
- Σερβίρετε τη σούπα με κρουτόν, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα, σχοινόπρασο, μαύρο πιπέρι και μία μικρή πρέζα κύμινο.
Υ.Γ. Για μια απολύτως εθιστική σαλάτα, στο στάδιο 4 αφαιρέσετε το κρεμμύδι και αντ’ αυτού προσθέσετε 2-3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο: λάδι, λεμόνι και φλούδες παρμεζάνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από σπιτικό φαγητό μέχρι θεϊκά burgers και αυθεντικό βιετναμέζικο
Το πιο out of the box στέκι στην Αργυρούπολη
Εδώ και τρεις δεκαετίες την βρίσκεις στην περιβόητη καντίνα της στην Αστόρια να φτιάχνει σουβλάκια και πίτα με γύρο
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μενού - ωδή στα όσπρια και τα δημητριακά σε ένα εντυπωσιακό set μέσα στη φύση
Το trend του TikTok που δεν λέει να κοπάσει
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έδεσμα-μετάβαση από την αποχή στην κραιπάλη και από τον Θάνατο στη Ζωή
Η Θεμιστοκλέους και τα πέριξ είναι ψαροπιάτσα από τις λίγες, αν κλείσεις τα μάτια θα δεις την παραλία!
Οπωσδήποτε την Πιτονοστιμιά, με αλάδωτη πίτα και πικάντικο κοτόπουλο ή μπριζολάκι
Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την αυθεντική σαρλότ, την πεντανόστιμη και ιδιαίτερη γαλλική τούρτα
Από ιταλική Colompa μέχρι τσουρέκι με αυγό… Murano
Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης αναβίωσε για 2 μέρες την παλιά ατμόσφαιρα των «μανάβικων»
Χειροποίητα γλυκά με βάση τη ζύμη τσουρεκιού
Βόλτα σε Κορυδαλλό και Πειραιά
Εκεί το γλυκό είναι οπτικά και γευστικά σαν έργο τέχνης
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ξεχωριστές μεταξύ τους αλλά όλες τους ιδιαίτερες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.