1821 Digital Gallery
Mentaleaty, το νέο ασιατικό του Μεταξουργείου
ΤΕΥΧΟΣ 569

Mentaleaty, το νέο ασιατικό του Μεταξουργείου

Κοινωνική ευαισθησία και τέλεια noodles στη Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κατατάσσω το Μεταξουργείο στις αθηναϊκές γειτονιές που τις χαίρεσαι με την ψυχή σου. Έχει ζωντάνια τούτη η συνοικία, πεζόδρομους με νεοκλασικά, νέους ανθρώπους που γεμίζουν τα καφενεδάκια της από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάθε που πηγαίνω όλο και κάποιο καινούργιο μαγαζάκι έχει σκάσει μύτη στη γωνία. Συνήθως θα έχει λουλουδιασμένη αυλή, φιλικούς ιδιοκτήτες και τα σωστά μεζεδάκια για την τέλεια τσιπουροκατάνυξη.

Το καινούργιο που βρήκα στην τελευταία βόλτα δεν ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία. Με κέρδισε όμως «ψυχή τε και σώματι». To Mentaleaty, εδώ και λίγες εβδομάδες στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαγειρεύει ασιατικό φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Κίνα, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Πολυνησία… διάλεξε πού θες να πας και άσε τα υπόλοιπα στον Ank, τον σεφ-ξεφτέρι της κουζίνας.

image

image

Σχετικα
«Τέξας»: Μια punk οικογένεια μοιράζει φυτά πόρτα-πόρτα στην Αθήνα
«Τέξας»: Μια punk οικογένεια μοιράζει φυτά πόρτα-πόρτα στην Αθήνα

Δοκίμασα ωραία και στρουμπουλά spring rolls (€3,60/2 τμχ.) με χειροποίητο φύλλο που φτιάχνεται εδώ κάθε μέρα, love wonton, δηλαδή καβούρι με τυρί κρέμα σε χειροποίητο φύλλο από αυγό (€3,60/4 τμχ.) και Satay noodles από αυγό με κόκκινες πιπεριές, λάχανο, κοτόπουλο και κρεμμύδια σε σάλτσα satay (€5,80), τα οποία και μπήκαν κατευθείαν στη λίστα του μυαλού μου με τα top 5 noodles της πόλης.

image

Το ακόμα καλύτερο είναι η φιλοσοφία πίσω από το Mentaleaty, που μιλάει για υγιεινό και θρεπτικό φαγητό, μαγειρεμένο με φρέσκα υλικά, διαλεγμένα την ίδια ημέρα που εσύ θα τα φας. Δεν χρησιμοποιούνται ενισχυτικά γεύσης, ούτε υδρογονωμένα φυτικά έλαια, ενώ τα λάδια από το τηγάνισμα ανακυκλώνονται για να αξιοποιηθούν στην παραγωγή βιοκαυσίμων (μπορείς μάλιστα, αν θες, να φέρεις εδώ για ανακύκλωση το χρησιμοποιημένο λάδι που έχεις σπίτι σου). Αν μένεις κοντά, η παραγγελία έρχεται σπίτι σου με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι γιατί, όπως λέει και ο Σωτήρης, «μόλυνση είναι και η ηχορύπανση».

Σχετικα
Black Salami, το νέο microbakery των Εξαρχείων
Black Salami, το νέο microbakery των Εξαρχείων

Ποιος είναι όμως ο Σωτήρης; Εδώ φτάνω στην ουσία του Mentaleaty, έναν ακόμη ισχυρό λόγο μετά το φαγητό, που κάνει αυτό το εστιατόριο τόσο ιδιαίτερο. Ο Σωτήρης είναι μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) «Αθηνά-Ελπίς» που προσφέρει εργασία σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους. Ο Κοι.Σ.Π.Ε. διατηρεί πέντε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αθήνα. Ένα συνεργείο καθαρισμού και διαχείρισης πρασίνου, ένα φωτοτυπικό κέντρο εντός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Ακτ café εντός της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος στην Αγία Παρασκευή, το Luna Catering που παρέχει υπηρεσίες μαζικής εστίασης και το Mentaleaty.

image

«Κάθε μία από τις δράσεις παρέχει ίσες ευκαιρίες απασχόλησης στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» λέει ο Σωτήρης, που εκτός από μέλος στο Kοι.Σ.Π.Ε. είναι και υπεύθυνος αυτού του project από τη σύλληψή του ακόμα. «Οι θέσεις που προσφέρουμε δεν είναι αποκομμένες σε κάποιο αποστειρωμένο περιβάλλον, είναι ενταγμένες στην κοινωνία. Σε όλες τις επιχειρήσεις μας τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα εργάζονται από κοινού με άτομα από το γενικό πληθυσμό».

Η διαδικασία έχει ως εξής: ο υποψήφιος προς εργασία, σε συνεργασία με το γιατρό του, κάνει μια αίτηση στον Κοι.Σ.Π.Ε. Έπειτα μια συμβουλευτική υπηρεσία αξιολογεί τα αιτήματα. Για να γίνει αποδεκτό ένα αίτημα είναι απαραίτητοι δύο παράγοντες. Πρώτον το άτομο που κάνει την αίτηση να έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητά του και να λαμβάνει μια σταθερή αγωγή. Δεύτερον, πρέπει να έχει ισχυρή θέληση για εργασία. «Εμείς δεν υποκαθιστούμε το θεραπευτικό πλαίσιο, στηρίζουμε τον εργαζόμενο στο θέμα της εργασίας και μόνο. Σίγουρα όμως παρατηρείται βελτίωση στη ζωή αυτών των ανθρώπων. Είναι αλλιώς όταν αισθάνονται χρήσιμοι, όταν έχουν λεφτά δικά τους στην τσέπη τους».

Όταν ρωτάω -βλακωδώς ίσως- αν έχει ποτέ σημειωθεί κάποιο απρόοπτο περιστατικό, ο Σωτήρης μου απαντά αφοπλιστικά: «Στην Ελλάδα, όταν ακούμε για ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες, συνήθως φανταζόμαστε τον σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στιγματισμένοι και θεωρούνται ανεύθυνοι και επικίνδυνοι χωρίς αυτό να ισχύει. Το πιο ακραίο που έχει γίνει ποτέ είναι να μην εμφανιστεί κάποιος για δουλειά. Σκέψου επίσης, ότι το πιθανότερο είναι ο καθένας από εμάς να έχει στον χώρο εργασίας του κάποιο άτομο που πλησιάζει στην ψυχική διαταραχή, αλλά δεν το ξέρει. Όλη η διαφορά είναι στον βαθμό».

image

Το Mentaleaty όμως, που μέσα στη γενικότερη μετάφραση της «ψυχοσύνθεσης» κατάφερε να προσθέσει το φαγητό (eat), δεν θέλει να φημίζεται για αυτή του την ιδιαιτερότητα. «Πάνω από όλα είμαστε ένα εστιατόριο που έχει καλό φαγητό», λέει ο Σωτήρης, «απλά εργάζονται εδώ άτομα με ψυχικές διαταραχές. Αυτό είναι όλο».

Μ. Αλεξάνδρου 114-118, Κεραμεικός, 2130405430, Τρ.-Κυρ. 14.00-00.00


Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5