Cosmic Telegram

Νέα Σελήνη στις 30 Οκτωβρίου

στις 7ο44´ του Σκορπιού

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328574-679171.png

O σεληνιακός μήνας δίνει ρυθμό στη ζωή μας. Κάθε μήνα υπάρχει μια νέα Σελήνη και μια Πανσέληνος − μια αρχή και μια κορύφωση. Στον Σκορπιό χρειαζόμαστε ένταση, ξεκάθαρο στόχο και βαθιά αισθήματα ενώ πρέπει να μειώσουμε τον έλεγχο στον εαυτό μας και τους άλλους και να περιορίσουμε την τάση για κυνισμό και το φόβο που μας τρώει τα σωθικά και μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα καταλήγουν σε απογοήτευση.

Ο Ήλιος περιγράφει το μέλλον και τον αγώνα που δίνουμε για έναν στόχο ενώ η Σελήνη εκφράζει το παρελθόν μας και ό,τι χρειαζόμαστε ώστε να αισθανόμαστε άνετα με τη ζωή μας, τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Όταν αυτοί οι πλανήτες είναι μαζί, στόχοι και ανάγκες γίνονται ένα, δεν διαχωρίζονται, δεν υπερτερούν οι μεν των δε, εκφράζονται ενιαία, αποσπούν την ίδια προσοχή.

Η Σελήνη στον Σκορπιό είναι σε πτώση. Ο Stephen Arroyo μιλάει για τον «συναισθηματικό εξτρεμισμό» αυτής της σελήνης θέλοντας αφενός να τονίσει τη συναισθηματική ένταση και αφετέρου, με τον «εξτρεμισμό», υπονοεί τη μάχη μεταξύ της ανάγκης της να εκφράσει τα βαθιά αισθήματα και του έλεγχου που ασκεί πάνω σε αυτά καταπιέζοντάς τα ώστε να μην την κατακλύσουν. Ο φόβος ότι θα χαθεί στα αισθήματα και θα παραδοθεί στη σεξουαλικότητα, και η αγωνία ότι θα εγκαταλειφθεί σε μια σχέση κάνουν αυτή τη σελήνη να κρύβει ή να θάβει τα αισθήματά της και να μη δίνεται εύκολα.

Είναι μια νέα Σελήνη που μας καλεί να αντιμετωπίσουμε άλυτα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, την απώλεια, τον θάνατο, τον έλεγχο, τα τραύματα, το θαμμένο θυμό. Μας δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τους φόβους, τα κίνητρά μας, τη συμπεριφορά μας απέναντι  στους άλλους και τον εαυτό μας και να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή.

Αυτή η Σελήνη μας καλεί να στραφούμε προς τα μέσα, προς τον πυρήνα της ύπαρξής μας − δεν υπάρχει ελαφρότητα αλλά βάρος και σκοτάδι που χρειάζεται να φωτίσουμε. Πώς αντιδράς σε μια σοβαρή κρίση; Τι σε κινητοποιεί; Τι φοβάσαι και δεν αντέχεις; Τι χρειάζεται να αφήσεις πίσω ώστε να προχωρήσεις απελευθερωμένος/η; Μερικές φορές το παρελθόν μάς κρατάει προσκολλημένους πίσω επειδή έχουμε υιοθετήσει μοτίβα αντίδρασης που ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση − αυτά τα μοτίβα χρειάζεται να επανεξεταστούν, να μεταποιηθούν, να διερευνηθούν. Η τάση είναι να αποφεύγουμε ό,τι μας κάνει να ντρεπόμαστε ή να τρομάζουμε − αυτά είναι τα κομμάτια του εαυτού μας όμως που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και ευαισθησία ώστε να τα θεραπεύσουμε.

Ο Ήλιος με τη Σελήνη κάνουν σύνοδο με τον Ερμή στον Σκορπιό δηλώνοντας ότι μεγάλο μέρος της ίασης, της θεραπείας και της μεταμόρφωσης που ξεκινάει με αυτή τη Νέα Σελήνη αφορά το στιλ  επικοινωνίας, το λόγο και τα μοτίβα της σκέψης που έχουμε υιοθετήσει. Όταν μιλάμε (Ερμής), το υποσυνείδητό μας (Σκορπιός) ακούει κι έτσι αυτή η σύνοδος μας ενθαρρύνει να διαχωρίσουμε προσεκτικά τα κομμάτια της επικοινωνίας και τα πατρόν της σκέψης που μας εγκλωβίζουν, μας παγιδεύουν στο παρελθόν ή μας αποτρέπουν από το να τολμήσουμε διαφορετικά πράγματα ή άλλες προσεγγίσεις όταν διαπιστώνουμε ότι σχέσεις και σκέψεις δεν μας οδηγούν πουθενά και μας βαλτώνουν.

Πολλές φορές μιλάμε στον εαυτό μας αρνητικά ή ανοίγουμε αρνητικούς και δυσάρεστους εσωτερικούς διαλόγους. Η επίπτωση στην εξωτερική ζωή είναι ανυπολόγιστη − κριτικάροντας άσχημα τον εαυτό σου λέγοντας τα χειρότερα για σένα και τις πράξεις σου και αντιμετωπίζοντας τον εαυτό σου ως αποτυχημένο και χαμένο, πώς περιμένεις κάποιος να σε αντιμετωπίσει διαφορετικά; Πώς μπορείς να αποφύγεις τη λεκτική κακοποίηση όταν εσύ ο ίδιος/ ίδια έχεις πει τόσο άσχημα πράγματα στον εαυτό σου; 

Νέα Σελήνη, νέα αρχή: «Προσπάθησε να μην αντισταθείς στις αλλαγές που βρίσκονται στον δρόμο σου. Άσε τη ζωή να σε διαπεράσει. Μην ανησυχείς ότι η ζωή θα φέρει τα πάνω κάτω. Πώς ξέρεις ότι η μεριά που ήσουν μέχρι τώρα είναι καλύτερη από αυτήν που έρχεται;». Ο Τζελαλεντίν Ρουμί, 1207-1273, ήταν Πέρσης ποιητής και δάσκαλος θεολογίας.


*Επηρεάζει κυρίως το πρώτο δεκαήμερο των σταθερών ζωδίων (Σκορπιούς/ Υδροχόους/ Ταύρους/ Λέοντες) και όσους έχουν ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά μεταξύ 6ο-10ο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ