Αθλητισμος

Οπαδική βία και νέα μέτρα: Κλείνουν οι σύνδεσμοι οπαδών (βίντεο)

Αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια έξω από γήπεδο - Μέτρα για την οπαδική βία ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Επεισόδια έξω από γήπεδο - Μέτρα για την οπαδική βία ανακοίνωσε η κυβέρνηση © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Οπαδική βία, νέα μέτρα, αλλάγες σε γήπεδα και ποινές: Όλες οι ανακοινώσεις από Τάκη Θεοδωρικάκο, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Οικονόμου. Κλείνουν οι σύνδεσμοι.

Η οπαδική βία αντιμετωπίζεται με νέα μέτρα από την κυβέρνηση. Ta μέτρα και οι αλλαγές στα γήπεδα ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα (21.02).

Οι ανακοινώσεις για την οπαδική βία έγιναν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, αναστέλλονται προσωρινά οι Λέσχες Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 και ανακαλείται η άδεια σε μία Λέσχη, αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη βία στα γήπεδα.

Επίσης, καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους (κουκουλοφόροι), ενώ στις θύρες των οργανωμένων οπαδών δεν θα μπορούν να μπαίνουν άλλοι φίλαθλοι.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Οικονόμου. Κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την οπαδική βία και τα νέα μέτρα σε γήπεδα, συνδέσμους και ποινές, σημείωσε ότι κεντρική προτεραιότητα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που ανακοινώνονται αυτή τη στιγμή, είναι «η αρχή μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά».

Οπαδική βία και νέα μέτρα, το αναλυτικό πλάνο ΕΔΩ...

Μέτρα για την οπαδική βία - Οι βασικές αλλαγές - Κλείνουν προσωρινά όλοι οι σύνδεσμοι

Ειδικότερα, μία σειρά διατάξεων, που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι:

  1. Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη.
  2. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.
  3. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
  4. Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.
  5. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς εξαιρέσεις.

Ο Λευτέρης Αυγένακης ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών
Ο Λευτέρης Αυγένακης ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων (σύνδεσμοι) και των παραρτημάτων τους ως τις 31 Ιουλίου 2022.

Λ. Αυγενάκης: Τα νέα μέτρα για τη βία στα γήπεδα | 21/2/22 | ΕΡΤ

Μέτρα για την οπαδική βία - Τι ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

«Ήρθε η ώρα αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας, να σκοτώσουμε όλοι μαζί τη Λερναία Ύδρα της αθλητικής βίας» ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει άλλος Άλκης, θύμα αυτού του παραλογισμού της βίας». Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία του για την οπαδική βία και τα μέτρα αντιμετώπισής της:

  • «Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις απέναντι στη βία».
  • «Η ανακάλυψη των δολοφόνων του Άλκη έγινε στιγμή τιμής για την ελληνική αστυνομία».
  • «Πολλοί αστυνομικοί δεν κοιμήθηκαν και δεν έφυγαν από τη βάρδια τους, μέχρι να συλληφθούν όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται στα χέρια της».
  • «Η αστυνομία μέχρι χθες έκανε 574 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν. Εγιναν 17 συλλήψεις. Προχθές έγινε δε και η σύλληψη του δράστη της επίθεσης σε 15χρονο ποδοσφαιριστή».
  • «Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα σφραγίζονται».
  • «Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα συστήματα καμερών στα γήπεδα, ώστε να εντοπίζουν τους παραβάτες».
  • «Θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών για την πρόβλεψη παραβατικότητας ανηλίκων. Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών ειδικά με την Βρετανία».
  • «Αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός ο εκάστοτε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ».

Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Οικονόμου και Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοινώνουν τα μέτρα για την οπαδική βία
Τα μέτρα για την οπαδική βία ανακοίνωσε η κυβέρνηση © EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Κώστας Τσιάρας για οπαδική βία και νέα μέτρα - Ισόβια, η μοναδική ποινή για ανθρωποκτονία

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ξεκαθάρισε ότι η μοναδική ποινή για την ανθρωποκτονία σε επεισόδιο που συνδέεται με την οπαδική βία, είναι τα ισόβια. Σε περίπτωση βαριάς σωματικής βλάβης η ποινή κάθειρξης ξεκινά από τα 2 χρόνια και φθάνει τα 5 χρόνια, πρόσθεσε για την οπαδική βία.

Με το νόμο 48/55 του 2021 επήλθαν σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο κυρώσεων μια σειρά ποινικών αδικημάτων.

Μέτρα για την οπαδική βία: Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τις ποινές που αφορούν την ανθρωποκτονία

Ανέφερε επίσης για τα μέτρα και τις αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία: «Στη βαριά σωματική βλάβη προστέθηκε η αναπηρία. Προστέθηκε επίσης νέα ποινική διάταξη για εγκλήματα σωματικής ακεραιότητας σε βάρος υπαλλήλων, η οποία αφορά και τους αστυνομικούς».

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε επίσης τα ακόλουθα μέτρα για την οπαδική βία:

  • «Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής».
  • «Επίσης, θα υπάρχουν υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι, όταν καθυστερεί η εκδίκαση της υπόθεσης για φαινόμενα οπαδικής βίας».
Με τα νέα μέτρα για την οπαδική βία καθιερώνεται ειδικό αδίκημα για τους κουκουλοφόρους
Τσιάρας:Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας | 21/02/2022 | ΕΡΤ

Τα νέα μέτρα για την οπαδική βία - Ο Λευτέρης Αυγένακης ανακοίνωσε Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων και προσωρινή αναστολή

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγένακης έκανε επίσης ανακοινώσεις για την οπαδική βία, τα μέτρα αντιμετώπισής της, τις αλλαγές στα γήπεδα και τους συνδέσμους.

«Το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο με τα σημερινά μέτρα» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού. Στη συνέχεια ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα, τα οποία έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή με νομοθετικές παρεμβάσεις από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Αναλυτικά:

  1. Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.
  2. Προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.
  3. Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, με τις ομάδες να μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι μία.
  4.  Θα γίνεται ανάκληση της άδειας σε μία Λέσχη Φιλάθλων, αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.
  5. Απαγορεύεται η διάθεση μεμονομένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών.
  6. Eπιβάλλονται κλιμακωτές ποινές και «σφράγισμα» θυρών σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία φιλάθλων με μεμονομένο εισιτήριο.

Μέτρα για την οπαδική βία: Κλείνουν προσωρινά όλοι οι σύνδεσμοι φιλάθλων μέχρι τον Ιούλιο του 2022

Όλα τα μέτρα για την οπαδική βία που ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, με ένα κλικ ΕΔΩ

Πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα και τις αλλαγές στα γήπεδα για την οπαδική βία έγιναν, ενώ συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Ο 19χρονος φίλαθλος του Άρη, Άλκης Καμπανός, σκοτώθηκε από χούλιγκαν που του επιτέθηκαν αναίτια στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ