Αθλητισμος

Έμμα Ραντουκάνου: Η 18χρονη που τρέλανε τη Μεγάλη Βρετανία

Η βρετανίδα τενίστρια έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού σε όλη την χώρα

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έμμα Ραντουκάνου σε ηλικία 18 ετών κατέκτησε το US Open και έγινε η πρώτη αθλήτρια που φτάνει στον τίτλο προερχόμενη από τα προκριματικά
© JOHN G. MABANGLO/ EPA

Η 18χρονη Έμμα Ραντουκάνου από τη Βρετανία νίκησε το άγχος της και κατέκτησε το US Open χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ.

Οι λάτρεις του τένις τις τελευταίες ημέρες ζούνε στον ρυθμό της  Έμμα Ραντουκάνου. Η 18χρονη τενίστρια μετά από μία εκπλκητική παράσταση στα courts της Αμερικής, όπου δεν έχασε ούτε σετ, κατέκτησε το US Open με χαρακτηριστική άνεση δείχνοντας πως το μέλλον της ανήκει. Παράλληλα η βρετανή αθλήτρια έδειξε πως ξεπέρασε τα άγχη της τα οποία ήταν και ο λόγος της απόσυρσής της από την διοργάνωση του Γουίμπλεντον. Στις δύο εβδομάδες του μεγάλου ραντεβού εμφανίστηκε με ένα τελείως διαφορετικό στυλ, μπόλικη διάθεση, χαμόγελο και απέδειξε με κάθε ευκαιρία πως τα δύσκολα είναι πλέον πίσω της.

Emma Raducanu vs Leylah Fernandez Highlights | 2021 US Open Final

Η Έμμα Ραντουκάνου γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2002, στο Τορόντο. Η καταγωγή της είναι από την Ρουμανία, εξού και το επώνυμο της. Η μητέρα της από την άλλη προέρχεται από την πόλη Σενιάνγκ της Κίνας. Η Έμμα προσπαθεί να τιμά και να μιλάει για  τις ρίζες της πολύ συχνά. Δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να αναφέρει πως οι δύο αθλήτριες που την έκαναν να γίνει τενίστρια είναι από την Ρουμανία και την Κίνα αντίστοιχα. Η Σιμόνα Χάλεπ και η Λι Να είχαν μεγάλη επιρροή στο πως παίζει το παιχνίδι. Σε ηλικία δύο έτων η οικογένεια της μαζί με εκείνη μετακόμισε στην Αγγλία και πιο συγκεκρίμενα στο Λονδίνο. Στην ηλικία των 5 το τένις μπήκε στην ζωή της και ξεκίνησε να γράφει τη δική της ιστορία.

Στην διοργάνωση του Γουίμπλεντον πριν από λίγο καιρό, η Ραντουκάνου συμμετείχε μέσω wild card και έκανε το ντεμπούτο της σε Grand Slam. Μόλις 18 ετών, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της και πέταξε εκτός τουρνουά τις Ντιατσένκο, Βοντρούσοβα, Κιρστέα και έγινε η πιο νέα βρετανή τενίστρια που φτάνει στους 16 της Open Era. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχε αποδώσει εξαιρετικό τένις και το άστρο της ξεκίνησε να λάμπει. Στις 5 Ιουλίου αντιμετωπίζε την Άιλα Τομλιάβιτς αλλά θα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την αναμέτρηση εξαιτίας δυσκολίας στην αναπνοή. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η 18χρονη έπαθε κρίση πανικού λόγω άγχους απόδοσης.

Emma Raducanu vs Sorana Cirstea | Third Round Highlights | Wimbledon 2021

Σε εκείνο το σημείο μεγάλο μέρος του κόσμου την αγκάλιασε στην δυσκολία που αντιμετώπισε. Πολλοί διάσημοι βγήκαν και πήραν το μέρος της, αποκαλύπτωντας την δικιά τους εμπειρία με τις κρίσεις πανικού πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Μία από τις αναφορές που ξεχώρισαν  ήταν του Μάρκους Ράσφορντ. Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και μία iconic μορφή της χώρας του εξαιτίας  της καμπάνιας του για την καταπολέμηση της φτώχειας, έστειλε ένα  tweet στην τενίστρια εκφράζοντας πως πρέπει να είναι υπερήφανη για τον εαυτό της.

 

Η βρετανίδα δεν έμαθε στην ζωή της να τα παρατάει. Η περίοδος που διένυσε μετά το Γουίμπλεντον, είχε μία σειρά από αλλαγές με γνώμονα το να την προετοιμάσουν καλύτερα για τα επόμενα αθλητικά ραντεβού. Τον Αύγουστο άλλαξε προπονητή, προσλαμβάνοντας στο πλάι της τον Άντριου Ρίτσαρντσον. Συμμετείχε στο WTA 125 του Σικάγο και έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Κλάρα Τόσον. Η Ραντουκάνου πριν το Γουίμπλεντον βρισκόταν στην θέση 338 της κατάταξης και στα τέλη Αύγουστου είχε ανέβει στο 150.

Η διοργάνωση του US Open ήταν η τέλεια ευκαιρία για εκείνη να αποδείξει πως έχει επιστρέψει πιο δυνατή. Έπαιξε εξαιρετικό τένις τις πρώτες μέρες της στην Αμερική, σημείωσε νίκες απέναντι στις Σκουφς, Μπολκάβτζε, Σέριφ χωρίς να χάσει σετ. Προκρίθηκε στο βασικό ταμπλό όπου και έκει έδειξε πως καμία αντίπαλος δεν θα μπορέσει να την ματσάρει. Συνεχίζει με νίκες απέναντι στις Βόεγελ, Ζάνγκ και Σορίμπες Τόρμο χωρίς να χάσει κανένα σετ για ακόμη μία φορά.. Δεν την δύσκολεψε ούτε το νούμερο 40 της κατάταξης, Σέμπι Ρότζερς στους 16, ούτε η Ελβετή Μελίντα Μπένσιτς και ούτε η Μαρία Σάκκαρη στα ημιτελικά. Η 18χρονη Έμμα Ραντουκάνου, η οποία αποσύρθηκε από το Γουίμπλεντον λόγως κρίσης πανικού, φτάνει στον τελικό του αμέσως επόμενου Grand Slam στο καλεντάρι, μην έχοντας χάσει σετ από καμία αντίπαλο. Είναι η πρώτη στην ιστορία των Grand Slam που ξεκινάει το τουρνουά από τα προκριματικά και φτάνει στον τελικό. 

Εκεί θα αντιμετώπιζε την Λέϊλα Φερναντεζ. Η 19χρονη Καναδή έχει αντιμετωπίσει την Ραντουκάνου και στο παρελθόν, ενώ τώρα δείχνει έτοιμη να κατακτήσει τον τίτλο. Η Έμμα έπρεπε να διαχειριστεί πρώτα από όλα τα συναισθήματα της για να φτάσει στην νίκη και έπειτα να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο στο τένις που έπαιξε σε όλη την διάρκεια του τουρνουά. Κερδίζει το πρώτο σετ με 6-4 και απέχει μόλις ένα σετ για μία ιστορική κατάκτηση του τίτλου. Στο δεύτερο σετ είναι δυνατή και σερβίρει για το ματς στο 5-3. Η αντίπαλός της όμως δεν παραδίνεται εύκολα και αφού σβήνει δύο ματς πόιντ της βρετανίδας βρίσκει δικό της μπρέικ πόιντ. Στην προσπάθεια της να αμυνθεί από τα χτυπήματα της αντιπάλου της η Ραντουκάνου τραυμάτισε το γόνατο της. Ο διαιτητής σταματάει το παιχνίδι για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σε εκείνο το σημείο έδειξε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη. Έδιωξε τις αρνητικές σκέψεις από το κεφάλι της και έφτασε πάλι στο ματς πόιντ. Στον τελευταίο πόντο στέκεται στην τελική γραμμή, παίρνει τις ανάσες της, χτυπάει το μπαλάκι στο έδαφος και στέλνει ένα δυνατό χτύπημα στο forehand της Φερνάντεζ. Ένα σερβίς με θάρρος και αυτοπεποίθηση της έδωσαν τον τίτλο. Στον τελευταίο πόντο θύμισε κάτι από τα ιερά τέρατα του αθλήματος όπως οι Ναδάλ, Γουίλιαμς όμως η διαφορά είναι πως εκείνη έχει παίξει στην καριέρα της μόλις 20 σκάρτα παιχνίδια σε μεγάλες διοργανώσεις.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma Raducanu (@emmaraducanu)

 

Στην συνέντευξη τύπου ήταν πάρα πολύ χαρούμενη. Παραδέχθηκε πως αυτή την φορά δεν ένιωσε καμία πίεση. Στο μέλλον θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία έρθει στον δρόμο της. Το μόνο που θα ήθελε να αλλάξει ιδανικά θα ήταν να είχε δίπλα της τους γονείς της στα παιχνίδια στην Αμερική οι οποίοι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν εξαιτίας των περιορισμών. Ήθελε πολύ να τους έχει εκεί και να πανηγυρίσουν μαζί όμως διαβεβαίωσε άπαντες πως στον ελεύθερο της χρόνο δεν μιλάει για τένις με τους δικούς της. Την ίδια ώρα έδειξε πως παραμένει ακόμη παιδί καθώς αποκάλυψε πως ο χρόνος της να προπονηθεί ήταν λίγος εξαιτίας εξετάσεων που έπρεπε να δώσει.

Emma Raducanu Press Conference | 2021 US Open Final

Η 18χρονη τενίστρια έσπασε όλα τα κοντέρ και κατέρριψε μια σειρά από ρεκόρ με την νίκη της στο US Open. Αρχικά είναι αυτή που φέρνει τον πρώτο μεγάλο τίτλο για την χώρα της στο τένις από το 1977 και την Βιρτζίνια Γουέιντ. Επίσης είναι η νικήτρια ενός μεγάλου ραντεβού με τις λιγότερες συμμετοχές σε Grand Slam. Ένα ρεκόρ που κατείχε η Μπιάνκα Αντρέσκου το 2019 και έχοντας 4 συμμετοχές σε μεγάλα τουρνουά. Τέλος γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατακτά το US Open χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ μετά την Σερένα Γουΐλιαμς το 2014. Πλέον φιγουράρει στο  νούμερο 23 της κατάταξης, ολοκληρώνοντας γι΄αυτή είναι εξωφρενικά καλό τρίμηνο.  

Η επικράτηση της έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού σε όλους τους Βρετανούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να αναφέρουν πως είναι η μοναδική που επιβεβαίωσε επιτέλους του «It's coming home».

 

 

Πάρα πολλοί διάσημοι θέλησαν να την συγχαρούν με τον Λιούις Χάμιλτον να ξεχωρίζει. Ο διάσημος οδηγός της Formula 1 έδωσε συγχαρήτηρια στην συμπατριώτισσα του, αναφέροντας πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η νεαρή τενίστρια έχει γίνει το μεγαλύτερο fan favourite της χώρας και φαίνεται να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους. Η σελίδα της στο Instagram φτάνει αισίως τους 2 εκατομμύρια ακόλουθους που αυξάνονται συνεχώς. 

Emma Raducanu Wins Epic Point Against Leylah Fernandez! | 2021 US Open

Η Έμμα Ραντουκάνου κατάφερε να καταπλήξει τα πλήθη με τις εμφανίσεις της στα αμερικάνικα courts. Βγήκε πιο δυνατή από το συμβάν με την κρίση άγχους που αντιμετώπισε στο Γουΐμπλεντον και σίγουρα το μέλλον της ανήκει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ