Αθλητισμος

Ανιέλι: Ο πρόεδρος της Γιουβέντους απογοήτευσε τους Ιταλούς

Το πορτρέτο του ισχυρού άνδρα της Γιουβέντους

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αντρέα Ανιέλι
Ο Αντρέα Ανιέλι © EPA

Ο Αντρέα Ανιέλι αποτελεί ένα από τα πρόσωπα των ημερών μετά την συμβολή του στη σύσταση της ESL - Ο ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους απογοήτευσε τους Ιταλούς.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων έχει βρεθεί το όνομα του Αντρέα Ανιέλι, προέδρου της Γιουβέντους, μετά το τεράστιο φιάσκο της European Super League. Αργά το βράδυ της Τρίτης 20 Απριλίου, οι έξι μεγάλες ομάδες της Αγγλίας αποχώρησαν από τη νεοσύστατη διοργάνωση, μετά τις τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός των συνόρων από τους οπαδούς των ομάδων.

Ο άνθρωπος που πίστεψαν οι φίλοι της Γιουβέντους

Ο 45χρονος Αντρέα Ανιέλι αποτελεί γόνο της οικογενείας των Ανιέλι που έχει συνδέσει το ιστορικό της όνομα με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και ειδικότερα με τον κολοσσό της FIAT.

Ανέλαβε για πρώτη φορά τον προεδρικό θώκο της Γιουβέντους το 2010 και έναν χρόνο μετά ξεκίνησε η δυναστεία της «Μεγάλης Κυρίας» στο ιταλικό πρωτάθλημα. Μετά από το σκάνδαλο του «Calciopoli», οι χρυσές ημέρες της Γιουβέντους φάνταζαν να έχουν εξαφανιστεί και οι ομάδες του Μιλάνου πρωταγωνιστούσαν στην Ιταλία.

Ο Αντρέα Ανιέλι και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν
Ο Αντρέα Ανιέλι και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν © EPA

Ο Ανιέλι, όμως, θα έδινε ξανά ζωή στη «Βέκια Σινιόρα» και θα την έκανε ξανά αυτοκράτειρα του Καμπιονάτο. Για δέκα συνεχόμενα έτη, η Γιουβέντους μονοπώλησε τον «θρόνο» της ιταλικής λίγκας. Απέκτησε ηχηρά ονόματα στο ρόστερ της, με αποκορύφωμα την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εκτός της Γιουβέντους, ωστόσο, ο Ανιέλι ήταν επίσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (European Club Association, ECA), στην οποίαν ανήκουν 232 ποδοσφαιρικές ομάδες. Ως πρόεδρος, λοιπόν, της Γιουβέντους, της ECA αλλά και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, μόλις την Παρασκευή ο Αντρέα Ανιέλι είχε συμφωνήσει σε όλες τις προτάσεις μεταρρύθμισης του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η σύγκρουση με τον «κουμπάρο» του, Τσέφεριν

Κάπως έτσι ήρθε η ρήξη με τον νονό της κόρης του και πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Στα αυτιά του Σλοβένου ισχυρού άνδρα της UEFA είχαν φτάσει οι φήμες περί σύστασης της European Super League. Φήμες που είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις και μετέτρεπαν σε επιτακτική την ανάγκη επέμβασης της UEFA. Ο Τσέφεριν τηλεφώνησε στον Ανιέλι ζητώντας απαντήσεις. Ο πρόεδρος της Γιουβέντους τον διαβεβαίωσε πως όλα βαίνουν καλώς με το project του Τσάμπιονς Λιγκ και πως τίποτα άλλο δεν υπάρχει στα «πλάνα» του.

Οι εξελίξεις απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Ο Ανιέλι «πρόδωσε» την εμπιστοσύνη όλου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και φυσικά του Τσέφεριν, αφού όχι μόνο συμμετείχε στην σύσταση της European Super League, αλλά μαζί με τους Φλορεντίνο Πέρεθ και Εντ Γούντγουορντ αποτέλεσαν τους «εγκεφάλους» πίσω από το project της διοργάνωσης της ελίτ του ποδοσφαίρου.

Ο Αντρέα Ανιέλι
Ο Αντρέα Ανιέλι © EPA

Η αντίδραση του Τσέφεριν ήταν άμεση και ηχηρή. Αποκάλεσε τον Ανιέλι «φίδι» και μάλιστα ένα εκ των μεγαλύτερων που είχε στον κόρφο της η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία. «Ο Ανιέλι είναι ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση από οποιονδήποτε άλλον. Ποτέ μου δεν έχω συναντήσει που λέει τόσα πολλά ψέμματα και τόσο επίμονα, όσο ο Αντρέα Ανιέλι. Είναι απίστευτος».

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ο Ανιέλι παραιτήθηκε από την προεδρία και της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων, αφού αποδείχθηκε πως απεργαζόταν κρυφά σχέδια τα οποία αντίκεινται στα συμφέροντα του 94% των συλλόγων που απαρτίζουν την ECA. Και, όπως ήταν αυτονόητο, ο Αντρέα Ανιέλι απεχώρησε και από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA. Μάλιστα, από το βράδυ της Τρίτης 20 Απριλίου φημολογείται πως θα εγκαταλείψει και την προεδρία της Γιουβέντους λόγω των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει προς το πρόσωπό του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ