Αθλητισμος

Ένας άγνωστος Χ στο τιμόνι του Παναθηναϊκού

Ο προπονητής Ντάνι Πογιάτος είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τους «πράσινους»

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Ντάνι Πογιάτος
O νέος προπονητής του Παναθηναϊκού Ντάνι Πογιάτος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

Τι ξέρουμε για τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού Ντάνι Πογιάτος και πόσο έμπειρος είναι τελικά για να «βγάλει παρέλαση».

Όταν μία από τις μεγάλες ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες προσλαμβάνει έναν προπονητή από το εξωτερικό, συνήθως γράφονται μπόλικες λέξεις γι’ αυτόν. Διότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει σε κάποιους πάγκους ανά την Ευρώπη και υπάρχουν επαρκή στοιχεία γι’ αυτόν και τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για τον Ντάνι Πογιάτος, τον νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για Ισπανό, 46 ετών, που ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει κοουτσάρει μια… κανονική ομάδα. Ο ίδιος μπορεί κατά την παρουσίασή του να είπε ότι «είμαι προπονητής εδώ και 26 χρόνια και ξέρω τέλεια τη δουλειά», όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Από το 1996 και για μια δεκαετία προπονούσε πιτσιρικάδες και ήταν βοηθός σε εφηβικές ομάδες. Το 2006 πήρε μια ευκαιρία στην Εσπανιόλ, στην οποία έμεινε έξι χρόνια ως προπονητής στην «τρίτη» ομάδα της. Το 2012 πήγε στην εθνική Μπαχρέιν ξανά ως ασίσταντ κόουτς κι έπειτα από ένα μικρό πέρασμα στις ακαδημίες της Ατλέτικο, το 2014 προσελήφθη στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Έγινε προπονητής στη Β’ ομάδα (υπάρχουν τρεις συνολικά) της Κ19, κατακτώντας και ένα πρωτάθλημα. Το 2017 πήρε μια τζούρα από πρωταθλητισμό, όταν ως βοηθός του Τζόρντι Κρόιφ πήγαν παρέα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Έπειτα από μία σεζόν, επέστρεψε στη Ρεάλ για να αναλάβει την ομάδα Α της Κ19, για δύο χρόνια.

Ειδικά σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως η Ρεάλ, αναμφίβολα ο Πογιάτος έχει και παραστάσεις και τεχνογνωσία. Όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις απαιτήσεις μια ανδρικής ομάδας, έστω κι αν πρόκειται για τον Παναθηναϊκό της ελληνικής Σούπερ Λιγκ.

Σ’ όλες τις ομάδες του που είχε την καθοδήγηση, χρησιμοποιούσε σύστημα 4-3-3 με «δεκάρι», όμως στη Ρεάλ η διαφορά ήταν ότι στη μεσαία γραμμή έπαιζε με δύο «οκτάρια», αντιγράφοντας τη διάταξη της ανδρικής ομάδας. Αυτό το σύστημα, ενδεχομένως και με τις δύο παραλλαγές, θα εφαρμόσει και στον Παναθηναϊκό.

Ο ίδιος εμφανίστηκε πολύ σίγουρος στις δηλώσεις του, μιλώντας για κυριαρχικό και αποδοτικό ποδόσφαιρο. Συνήθως όταν ακούγονται τέτοια λόγια από έναν προπονητή με… ανεπαρκές παρελθόν, η κατάληξη είναι να απομακρυνθεί πριν από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Φυσικά, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί με τη θητεία του Πογιάτος στον Παναθηναϊκό, ειδικά από τη στιγμή που θα συνεργαστεί με συμπατριώτη του τεχνικό διευθυντή (Τσάβι Ρόκα) και αρκετούς «λάτιν» παίκτες στο ρόστερ.

Όπως και να ‘χει, η πρόσληψή του είναι ένα ρίσκο που αναμένεται να δούμε την πορεία του με ενδιαφέρον. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ