Health & Fitness

5 συμβουλές για όσους θέλουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο

Ο πρώτος κανόνας του τρεξίματος ορίζει πως τρέχουμε πρώτα για την απόσταση κι έπειτα για τον χρόνο

aggeliki-kosmopoulou_1.jpg
Αγγελική Κοσμοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 678
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4285368.jpg

«Του χρόνου θα τρέξω κι εγώ!» Το ακούω όλο και συχνότερα από όσους συμμετέχουν στους αγώνες δρόμου ως εθελοντές ή θεατές και γνωρίζουν έτσι τη χαρά του δρόμου. Και η αλήθεια είναι πως η αγάπη για το τρέξιμο είναι εντελώς μεταδοτική! Βοηθά σ’ αυτό η έκρηξη του δρομικού κινήματος τα τελευταία χρόνια που μας φέρνει σε επαφή με φίλους ή γνωστούς που τρέχουν, αποκωδικοποιώντας κάποια από τα μυστικά του δρόμου.

Βοηθά, επίσης, η ίδια η φύση του αθλήματος: η προσιτότητά του σε όλους. Δεν χρειάζεσαι πολλά για να αρχίσεις να τρέχεις. Ένα ζευγάρι παπούτσια, άνετα ρούχα, δρόμος ανοιχτός και φύγαμε!

Α, και μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στα πρώτα βήματα και θα σε κάνουν να τρέξεις εύκολα, ανώδυνα και με ασφάλεια...

→ Ξεκίνησε αργά. Ιδανικά, αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία, ξεκίνησε συνδυάζοντας το τρέξιμο με περπάτημα – ή, μάλλον, το αντίθετο. Άρχισε να περπατάς για τρία λεπτά και να τρέχεις για ένα λεπτό, επαναλαμβάνοντας αυτόν τον συνδυασμό μέχρι να φτάσεις ένα εικοσάλεπτο συνεχόμενου τρεξίματος. Έτσι ξεκίνησαν όλοι οι δρομείς!

→ Ο πρώτος κανόνας του τρεξίματος ορίζει πως τρέχουμε πρώτα για την απόσταση κι έπειτα για τον χρόνο. Στην αρχή, η ταχύτητα δεν θα πρέπει να σε απασχολεί καθόλου. Άρχισε μέχρι να καταφέρεις να τρέχεις άνετα σε αργό ρυθμό για μισή ώρα. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. 

→ Πριν ξεκινήσεις, κάνε ένα σύντομο ζέσταμα. Το ζέσταμα θα προετοιμάσει τις αρθρώσεις σου, θα αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του σώματος, και  θα προετοιμάσει το νευρικό σου σύστημα  για την άσκηση που θα ακολουθήσει. Είναι μια καλή συνήθεια που αξίζει να τη μάθεις από την αρχή και να την ακολουθείς πάντα.
Επένδυσε σε ένα ζευγάρι παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο. Αυτό είναι το μόνο αξεσουάρ που πραγματικά χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις και να τρέξεις άνετα και χωρίς τραυματισμούς. Όλες οι γνωστές αθλητικές μάρκες έχουν μεγάλη ποικιλία παπουτσιών τρεξίματος, σε μεγάλο εύρος τιμών. Διάλεξε κάτι που να αγκαλιάζει το πόδι σου, να είναι σταθερό στην καμάρα και να «κρατάει» τον αστράγαλο. 

→ Το ρολόι είναι ο προσωπικός σου «σύμβουλος προπόνησης». Με αυτό θα μετρήσεις τον συνολικό χρόνο σου, αλλά και τις εναλλαγές βαδίσματος και τρεξίματος. Δεν χρειάζεται να επενδύσεις από την αρχή σε ειδικό εξοπλισμό. Ένα ρολόι χεριού, ένα απλό ρολόι με χρονόμετρο ή ακόμα και το κινητό σου τηλέφωνο κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά.
Ντύσου κατάλληλα. Διάλεξε άνετα αθλητικά ρούχα σε ανοιχτά χρώματα για το καλοκαίρι, και μην ξεχάσεις το καπέλο και το αντηλιακό! Για τον χειμώνα, αν κρυώνεις προτίμησε να φορέσεις «στρώματα» ρούχων που θα σε κρατήσουν ζεστό, παρά ένα βαρύ. Έτσι θα διατηρήσεις την ιδανική θερμοκρασία και θα μπορείς να βγάλεις ένα ρούχο όταν αρχίσεις να ζεσταίνεσαι.

→ Κράτησε ημερολόγιο. Μετά από κάθε προπόνηση, σημείωσε την απόσταση που διένυσες αλλά και το πώς ένιωθες στη διάρκεια της άσκησης. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το σώμα σου και να καταλάβεις πώς μπορείς να το βοηθήσεις. Όταν το τρέξιμο γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια, θα επιστρέφεις στην αρχή για να θυμάσαι από πού ξεκίνησες και πόσα κέρδισες στη διαδρομή!  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ