Αυτοκινηση

30 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για τα αυτοκίνητα

Ο εφευρέτης του Cruise Control ήταν τυφλός, το γρηγορότερο αστυνομικό αυτοκίνητο στον κόσμο είναι η Bugatti Veyron, ενώ οι περισσότερες κόρνες αυτοκινήτου ηχούν στη νότα Φα…

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
ΤΕΥΧΟΣ 803
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοκίνητο Ford
© Ford

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως να μην γνώριζες για τα αυτοκίνητα. 

Fun fact 1 Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ δοθεί ήταν αξίας 1.100.000 δολάρια στη Σουηδία, και δόθηκε σε έναν άντρα για υπερβολική ταχύτητα που ταξίδευε με 290 χλμ. την ώρα με μία Mercedes Gullwing το 2010. Στη Σουηδία το ποσό ενός πρόστιμου είναι ανάλογο του εισοδήματος. 

Fun fact 2 Στο Los Angeles υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι άνθρωποι.

Fun fact 3 Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι φουτουριστικά, και δεν ανήκουν στο μέλλον αλλά στο παρελθόν. Ήταν τα πρώτα σε κατασκευή αυτοκίνητα στον κόσμο από το 1905 έως το 1920, έως ότου οι κινητήρες καύσης έγιναν φθηνότεροι.

Fun fact 4 Το καλύτερο σε πωλήσεις αυτοκίνητο όλων των εποχών είναι το Toyota Corolla.

Toyota Corolla

Fun fact 5 Οι ΗΠΑ καταναλώνουν περίπου το μισό της παγκόσμιας βενζίνης.

Fun fact 6 Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους «σπαταλά» 11 δις λίτρα καυσίμου το χρόνο.

Fun fact 7 Οι πρώτοι υαλοκαθαριστήρες ήταν χειροκίνητοι, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα δεν είχαν τιμόνια και λειτουργούσαν με μοχλό.

Fun fact 8 Το πιο συχνά κλεμμένο όχημα είναι το Honda Accord.

Fun fact 9 Το λευκό είναι το πιο δημοφιλές χρώμα αυτοκινήτου, και το μοβ το λιγότερο δημοφιλές.

Fun fact 10 Ο μέσος Αμερικάνος θα περάσει περίπου 2 εβδομάδες της ζωής του σταματημένος σε κόκκινα φανάρια.

Fun fact 11 Το 90% των οδηγών παραδέχονται ότι τραγουδάνε ενώ οδηγούν.

Fun fact 12 Tο γρηγορότερο αστυνομικό αυτοκίνητο στον κόσμο είναι η Bugatti Veyron. Ανήκει στην τροχαία του Ντουμπάι και αναπτύσσει ταχύτητα 405 χλμ./ώρα! 

Bugatti Veyron

Fun fact 13 Υπήρχε ένας μοναχός στα 1200 που προέβλεψε την ύπαρξη αυτοκινήτων. Ο Ρότζερ Μπέικον ήταν Φραγκισκανός αδελφός που έζησε γύρω στα 1214-1292. Σε ένα από τα έγγραφά του έγραψε: «Τα αυτοκίνητα μπορούν να κατασκευαστούν έτσι ώστε να κινούνται με απίστευτη ταχύτητα χωρίς τη βοήθεια ζώων». Προέβλεψε επίσης αεροπλάνα, ατμόπλοια, υποβρύχια και κοστούμια κατάδυσης.

Fun fact 14 Οι περισσότερες κόρνες αυτοκινήτου ηχούν στη νότα Φα.

Fun fact 15 Το αυτοκίνητο είναι το πιο ανακυκλωμένο καταναλωτικό προϊόν στον κόσμο.

Fun fact 16 Το όχημα με τα περισσότερα χιλιόμετρα που έχει καταγραφεί ποτέ είχε κάνει 4.586.630 χιλιόμετρα.

Fun fact 17 Η Ferrari κατασκευάζει το πολύ 14 αυτοκίνητα την ημέρα.

Fun fact 18 Οι ελαττωματικοί αισθητήρες οξυγόνου είναι υπεύθυνοι για το 40% των προβλημάτων που σχετίζονται με τη φωτεινή ένδειξη προβλήματος του κινητήρα.

Fun fact 19 Το 1916, το 55% όλων των αυτοκινήτων στον κόσμο ήταν Ford Model-T, και αυτό το ρεκόρ δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ. 

Fun fact 20 Ο εφευρέτης του Cruise Control ήταν τυφλός. Ο Ralph Teetor έχασε την όρασή του όταν ήταν πέντε ετών. Ο μηχανολόγος-μηχανικός εμπνεύστηκε για να εφεύρει το cruise control, ή το «Speedostat» όπως αρχικά ονομάστηκε, αφού μπήκε στο αυτοκίνητο με τον δικηγόρο του. Ο Teetor παρατήρησε ότι ο δικηγόρος επιβράδυνε ενώ μιλούσε και επιτάχυνε ενώ άκουγε. Η αστάθεια αυτή εκνεύρισε τον Teetor και έτσι σχεδίασε μια συσκευή που χρησιμοποίησε μαγνήτες και ελατήρια για τον έλεγχο της ταχύτητας ενός αυτοκινήτου.

Fun fact 21 Η λέξη Volvo είναι λατινική και σημαίνει «κυλάω».

Fun fact 22 Η λέξη car προέρχεται και αυτή από τη λατινική carrus ή carrum και σημαίνει τροχοφόρο όχημα, προφανώς αναφερόμενη στις παλιές άμαξες τις οποίες τραβούσαν άλογα.

Fun fact 23 Μόνο το 18% των Αμερικανών μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Επί του παρόντος, μονάχα το 5% των αυτοκινήτων που πωλούνται στις ΗΠΑ διαθέτουν χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, γεγονός που δημιουργεί ακόμη λιγότερα κίνητρα για να μάθουν πώς να τα οδηγούν, και η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι αυτή που τους αποθαρρύνει από το να τα αγοράσουν.

Fun fact 24 Όταν τα ραδιόφωνα μπήκαν για πρώτη φορά σε αυτοκίνητα, κάποιες πολιτείες στις ΗΠΑ ήθελα να τα απαγορεύσουν επειδή πίστευαν ότι μπορεί να αποσπούν την προσοχή των οδηγών και να προκαλέσουν ατυχήματα.

Fun fact 25 Η χαρακτηριστική μυρωδιά ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι το αποτέλεσμα περισσότερων από 50 πτητικών οργανικών ενώσεων [volatile organic compounds (VOC)].

Fun fact 26 Η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιούσε για πολλά χρόνια λάδι φάλαινας φυσητήρας ως συστατικό στο υγρό του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Εταιρίες όπως η General Motors συνέχισαν να το χρησιμοποιούν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 1973. Εκείνη τη χρονιά, το Κογκρέσο ψήφισε τον Νόμο για τα είδη υπό εξαφάνιση, ο οποίος απαγόρευσε τη χρήση του.

Fun fact 27 Το 1898, το πρώτο σχέδιο αυτοκινήτου του 22χρονου Ferdinand Porsche ήταν το ηλεκτρικό όχημα Egger-Lohner C.2 Phaeton, με το παρατσούκλι P1. Το P1 μπορούσε να φτάσει τα 21 μίλια την ώρα και είχε αυτονομία 49 μίλια με μία φόρτιση. Αλλά ο 22χρονος μηχανικός προχώρησε σε άλλα μοντέλα και το αυτοκίνητο έμεινε ανέγγιχτο σε ένα υπόστεγο στην Αυστρία μέχρι το 2014. 

Fun fact 28 Το πρώτο πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα εκδόθηκε το 1902.

Fun fact 29 Αν και θεωρείται άσχημο αυτοκίνητο, το AMC Gremlin ενέπνευσε το στιλ που βλέπουμε σήμερα στα SUV.

Fun fact 30 Το πρώτο αυτοκίνητο Ford που σχεδιάστηκε πλήρως σε υπολογιστή είναι το Ford Puma.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ