Βιβλιο

Μέση Ανατολή 1945-2025: Η τυραννία των προσδοκιών και των πεποιθήσεων

Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέση Ανατολή 1945-2025: Η τυραννία των προσδοκιών και των πεποιθήσεων

Μέση Ανατολή 1945-2025: Την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 στις 19:00 η παρουσίαση του βιβλίου στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργάνωσε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς με τρεις ειδήμονες στις διεθνείς σχέσεις —τους καθηγητές Κώστα Υφαντή και τον Κωνσταντίνο Φίλη και τον αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο— κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τίτλο «Μέση Ανατολή 1945-2025: Η τυραννία των προσδοκιών και των πεποιθήσεων» από τις εκδόσεις Πατάκη. Κι όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρή και νηφάλια συζήτηση, εδώ τίθενται ερωτήματα σε ορισμένα από τα οποία δίνονται κάποιες απαντήσεις ενώ άλλα μένουν σε εκκρεμότητα. Είναι η αντίληψή μας για τη Μέση Ανατολή προϊόν μιας επίμονης δυτικοκεντρικής οπτικής; Υπάρχουν διαφορετικά αξιακά συστήματα στην ευρύτερη περιοχή τα οποία αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε; Μήπως θεωρούμε τη Μέση Ανατολή ενιαία, ή σχεδόν ενιαία, υποτιμώντας τις εσωτερικές της συγκρούσεις; Προπάντων, μπορεί να λυθεί το περιβόητο «μεσανατολικό»; Μπορούν να συνυπάρξουν οι Άραβες, οι Ιρανοί και οι αριθμητικά πολύ λιγότεροι Εβραίοι μολονότι επικεντρώνονται στις διαφορές τους και παραμερίζουν τις πολλές ομοιότητες που έχουν μεταξύ τους;

Αν και συγγραφείς προσπαθούν να αναδείξουν ψήγματα αισιοδοξίας, στην πραγματικότητα παραδέχονται ότι δεν υπάρχει λύση. Ενώ στους συνήθεις πολέμους παρατηρούμε την επιβολή της θέλησης της μίας πλευράς στην άλλη, εδώ παρατηρούμε προσπάθεια επιβολής μιας διαφορετικής πραγματικότητας η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο ύπαρξης στην αντίθετη πλευρά. Πρόκειται για πόλεμο εξόντωσης, όχι σύγκρουση με σκοπό την επίτευξη πολιτικών στόχων· ο σκοπός είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου, ο αφανισμός του.

Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή. Η «Παλαιστίνη», η διχασμένη «Γη της Επαγγελίας», είναι μια περιοχή όπου η πραγματικότητα τροφοδοτεί βίαιη μυθολογία και αυτή η μυθολογία ανατροφοδοτεί την πραγματικότητα με ακόμη υψηλότερα επίπεδα ακραίας βίας. Στο βιβλίο διαφαίνονται μικρές διαφορές γνωμών και εκτιμήσεων, αλλά το κύριο στοίχημά του δεν είναι οι γνώμες των συγγραφέων, αλλά η ενημέρωση, η ιστορική, διαχρονική και συγχρονική ανάλυση: ο αναγνώστης, που, για να παρακολουθήσει τη συζήτηση, πρέπει είτε να έχει βασικές πρότερες γνώσεις, είτε να αναζητεί πληροφορίες κατά την ανάγνωση, καλείται να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Τι έχει συμβεί από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου; Ποιος και τι φταίει για το αιματοκύλισμα που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά; Οι θρησκείες; Ο εθνικισμός; Οι έμμονες ιδέες περί των περιούσιων λαών; Η διεθνής κοινότητα; Η εξωτερική πολιτική των «μεγάλων δυνάμεων»; Η αποικιοκρατία του παρελθόντος; Το Ολοκαύτωμα; Το πολιτικό Ισλάμ; Η εξίσωση αποκτά υπερβολικά πολλούς άγνωστους παράγοντες.

Την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2) και στις 19.00, θα μιλήσουν για το βιβλίο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η Πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης ΔΙΚΤΥΟ, πρώην Επίτροπος Ε.Ε. και πρώην Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, οι συγγραφείς του βιβλίου Κώστας Υφαντής, Κωνσταντίνος Φίλης και Αλέξανδρος Διακόπουλος, και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Μέση Ανατολή 1945-2025: Η τυραννία των προσδοκιών και των πεποιθήσεων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026 στο Πεδίον του Άρεως
54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026: 210 εκδοτικοί οίκοι και περισσότερες από 200 εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως

Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο.
Κατερίνα Αγυιώτη: «Το χιούμορ κάνει πιο ανεκτή την ειλικρίνεια πάνω σε θέματα που πονάνε»

Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY