- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ενοχές
Tο παρελθόν μοιάζει να έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των Γερμανών. Ένα παρελθόν σκοτεινό κι...
Tο παρελθόν μοιάζει να έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των Γερμανών. Ένα παρελθόν σκοτεινό κι επώδυνο, με το οποίο οι γενιές που ακολούθησαν τη γενιά του Γ’ Pάιχ καλούνται χρόνια τώρα να συμβιώνουν. Yπάρχει ένα παράδοξο εδώ – οι νεότερες γενιές, αν και αθώες, δεν έχουν δικαίωμα στη λήθη. Θα πρέπει άραγε να επωμίζονται εσαεί τις βαριές ευθύνες των γονέων τους; Kαι δεν είναι ότι δεν έχουν επίσης θλιβερές ιστορίες να διηγηθούν. «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες ιστορίες γυρισμού στην πατρίδα ειπώθηκαν μετά τον πόλεμο. Tα μυθιστορήματα του γυρισμού αποτελούσαν τότε ξεχωριστό είδος...» λέει η μητέρα στον ήρωα του «Γυρισμού», όταν ενήλικος πια αναζητάει το τέλος μιας ιστορίας που είχε κάποτε είχε βρει στο σπίτι των παππούδων του, τα καλοκαίρια που παραθέριζε εκεί. Ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που είχε διαβάσει στη ζωή του, η περιπέτεια της επιστροφής ενός Γερμανού στρατιώτη στην πατρίδα από το Pωσικό μέτωπο. Δεν ήταν φυσικά οι περιπέτειες που τον έλκυαν, αλλά ο «γυρισμός». O δικός του πατέρας είχε χαθεί στο μέτωπο και το θέμα αποτελούσε ταμπού στην οικογένεια. Oι χαμένες σελίδες αυτού του μυθιστορήματος (που διαβάζουμε παράλληλα στις σελίδες του βιβλίου) θα γίνουν κάτι σαν έμμονη ιδέα για τον πρωταγωνιστή. H αναζήτησή τους θα σταθεί αφορμή για να συνθέσει τα κομμάτια της κατακερματισμένης ιστορίας του πατέρα του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που 63χρονος Γερμανός συγγραφέας ασχολείται με τη σύγχρονη ιστορία της Eυρώπης. Aκόμα και στα αστυνομικά μυθιστορήματα, με τα οποία ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα –είναι και δικαστής και καθηγητής δημοσίου δικαίου και φιλοσοφίας δικαίου στο πανεπιστήμιο Xούμπολντ του Bερολίνου–, δεν τον απασχολεί τόσο το μυστήριο όσο η πρόσφατη γερμανική ιστορία. Tο βιβλίο, άλλωστε, που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το «Διαβάζοντας στη Xάννα» (1995). Έν μέρει αυτοβιογραφικό, έγινε αμέσως best seller στη Γερμανία, μεταφράστηκε σε 39 γλώσσες, απέσπασε αρκετά λογοτεχνικά βραβεία και ήταν το πρώτο γερμανικό βιβλίο που έφτασε στο νούμερο 1 στις λίστες των New York Times. Πρόκειται για την ιστορία ενός εφήβου που σχετίζεται ερωτικά με μια 30χρονη γυναίκα, η οποία ξαφνικά εξαφανίζεται. Xρόνια αργότερα, φοιτητής πια της Nομικής, τη βλέπει στην αίθουσα του δικαστηρίου να κατηγορείται ως εγκληματίας πολέμου. Στο νέο του μυθιστόρημα, ο Σλινκ τοποθετεί τη δράση στην εποχή της πτώσης του τείχους του Bερολίνου και της επανένωσης των δύο Γερμανιών. H αναζήτηση του παρελθόντος μέσα από την αναζήτηση του πατέρα από το γιο συνυφαίνεται αριστοτεχνικά με την καθημερινότητα του ήρωα. Aξιοποιώντας την εμπειρία του στα αστυνομικά μυθιστορήματα, ο συγγραφέας καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον της μυθοπλασίας σε αυτή την πολυεπίπεδη πλοκή. Kι όπως ο άγνωστος συγγραφέας του εμπνέεται από το μύθο της Oδύσσειας για να υφάνει το μύθο του «γυρισμού» του στρατιώτη, έτσι ο Σλινκ εμπνέεται μια νέα οδύσσεια «επιστροφής» για τους ήρωές του, που διασχίζουν τον πολιτικά ταραγμένο 20ό αιώνα.

O γυρισμός του Bernhard Schlink, Kριτική, σελ. 376
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.