- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τρεις νέοι τίτλοι από τις Εκδόσεις «Πηγή»
Από τα Γιάννενα και το Μεσολόγγι, μέχρι την Ιαπωνία και τους θρύλους της χώρας
Οι Στρατηγοί Πεθαίνουν στο Κρεβάτι
Charles Yale Harrison
Ένα σπαρακτικό αντιπολεμικό ιστορικό μυθιστόρημα. Μέσα από τα μάτια ενός 18χρονου Καναδού στρατιώτη στο Δυτικό Μέτωπο, ο Harrison απενοχοποιεί τη φρίκη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αποδομώντας τον μύθο της ηρωικής πολεμικής εμπειρίας. Με πρώτο πρόσωπο και ωμή γλωσσική δύναμη, ο συγγραφέας περιγράφει χαρακώματα γεμάτα λάσπη, ψείρες, αρουραίους και σπαράγματα σωμάτων, ενώ αναδεικνύει την αντίθεση ανάμεσα στους στρατηγούς που «πεθαίνουν στο κρεβάτι» και τους νεκρούς στρατιώτες στο μέτωπο. Ο τίτλος, μια καυστική υπενθύμιση της ταξικής αδικίας, στέκεται ως κρίκος μεταξύ της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της αναλώσιμης μάζας.
Ένα βιβλίο επίκαιρο και αναγκαίο – όχι μόνο για τους μελετητές της ιστορίας, αλλά και για κάθε σύγχρονο αναγνώστη που αναζητά την ωμή αλήθεια πίσω από την ένδοξη εικόνα του πολέμου.
Μετάφραση: Άννα Βάντη.
Η Πρώτη Έποικος
Φωτεινή Παπαδημητρίου
Το βιβλίο αποκαλύπτει την άγνωστη πορεία της Κατερίνας Πλέσσου — γνωστής ως Ρουσώς — από τα Ιωάννινα του 1809 στο μακρινό Σίδνεϊ του 1907. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα σκιαγραφεί μια ζωή ανάμεσα σε σημαντικούς σταθμούς της ελληνικής επανάστασης (Μεσολόγγι, Σέρρες) και στις σχέσεις της ηρωίδας με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Αλή Πασάς, ο Κωλέττης, ο Μαυροκορδάτος και ο λόρδος Βύρων.
Η αφήγηση ξεκινά από τα Γιάννενα και το Τεπελένι, περνά από το Μεσολόγγι και το Ιόνιο και κορυφώνεται με την εγκατάσταση της Κατερίνας στην Αυστραλία, όπου καταγράφεται ως η πρώτη Ελληνίδα έποικος. Η συγγραφέας, παιδίατρος κατ' επάγγελμα και λάτρης της τοπικής ιστορίας, συστήνει μέσα από ένα πλούσιο ρωμαλέο μυθιστόρημα το ταξίδι μιας γυναίκας προς τη χειραφέτηση, κατά τον 19οαιώνα.
Με 482 σελίδες, διαδραστική αφήγηση και συναρπαστικό ιστορικό πλαίσιο, το βιβλίο θεωρείται ως ένα φρέσκο κεφάλαιο στο ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα και ήδη παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου στις 30 Απριλίου 2025.
Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία
Lafcadio Hearn
Μια εξαιρετικά ατμοσφαιρική συλλογή διηγημάτων τρόμου, όπου μέσα από τη διήγηση αναδύονται αρχαίοι ιαπωνικοί θρύλοι, με τη σιωπή και τα ανεξήγητα φαντάσματα να συνυπάρχουν στο καθημερινό τοπίο. Ο Λευκάδιος Χέρν, ένας από τους πρώτους Δυτικούς ερμηνευτές της ιαπωνικής λαογραφίας, ανασυνθέτει με μακάβριο και μυστικιστικό ύφος σκηνές από στοιχειωμένους ναούς, απομακρυσμένα χωριά και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του παλιού Έντο.
Η συλλογή περιλαμβάνει ανατριχιαστικούς χαρακτήρες: ανήσυχα πνεύματα, εκδικητικά φαντάσματα και μυστηριώδη όντα, ενώ συγχρόνως προσφέρει ένα πολιτιστικό ψηφιδωτό της Ιαπωνίας, όπου τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου γίνονται θολά.
Ιδανικό για τους φίλους του τρόμου και της μυστηριακής λογοτεχνίας, το βιβλίο αποτελεί μια πύλη σε έναν πολιτισμό όπου η ζωή και ο θάνατος μπλέκονται σε αξεδιάλυτο ιστό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.