Βιβλιο

«Ποιο βιβλίο θα δωρίζατε εσείς τις γιορτές;»

Να τι μας απάντησαν οι άνθρωποι που φροντίζουν την εκδοτική παραγωγή της χώρας

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2015
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83750-188051.jpg

Γιάννης Παπαδόπουλος

Εκδ. Παπαδόπουλος

image

Αν είχα να επιλέξω ένα και μόνο βιβλίο από τα βιβλία που εκδώσαμε πρόσφατα στις εκδόσεις Παπαδόπουλος, για δώρο σε ένα φίλο, θα διάλεγα το «Άνθρωπος στον Άρη» του Andy Weir. 

Πρόκειται για μια ρεαλιστική περιπέτεια που θα συναρπάσει κάθε φίλο της επιστήμης, της θετικής σκέψης και της τεχνολογίας. Ο πρωταγωνιστής, ένας σύγχρονος Ροβινσώνας, πρέπει να επιβιώσει μόνος του στον Άρη. Αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με λογική και χιούμορ, καμιά φορά κυνικό. Εννοείται ότι ανυπομονώ να δω την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, το βιβλίο προσφέρει τρομερές δυνατότητες μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη. 

image


Εύα Καραϊτίδη

Εκδ. της Εστίας

image

Διαλέγω τη «Μεγάλη Χίμαρα», του Μ. Καραγάτση. Ένα μυθιστόρημα που διανύει το χρόνο απτόητο, μυώντας κάθε καινούργια γενιά αναγνωστών στα προαιώνια θέματα του έρωτα και του θανάτου. Με νέα ορμή χάρη στη θεατρική μεταφορά του από τον ταλαντούχο εγγονό του Καραγάτση.

image


Ανδρέας Σιδέρης

Εκδ. Ι. Σιδέρης

image

Το βιβλίο «Μια στάση ζωής που σε κάνει να λες παρών» διεγείρει τη σκέψη μας, το πολιτισμικό και πολιτικό μας αισθητήριο, ερμηνεύει το είναι και την ταυτότητα του ελληνικού σύγχρονου καθημερινού βίου. O Σαράντος Καργάκος μάς υπενθυμίζει ότι το ευ ζην δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μία πνευματική θεμελίωση και ένα σκοπό. Το βιβλίο είναι ένα χαριστήριο για τους «νέους» και ένα δυσεύρετο «φως ανέσπερο» στο εθνικό μας δείλι.

image


Νικόλαος Καρατζάς

Εκδ. Ianos

image

Το «Finis Graeciae», του Χρήστου Γιανναρά. Πολιτικά κείμενα. H αρχή του νήματος που οδήγησε, 25 χρόνια μετά, στην κατάρρευση της Ελλάδας. Γλώσσα, παιδεία, στρέβλωση της Ιστορίας, διωγμός της αριστείας. Χλευασμός του πατριωτισμού, lifestyle, τζόγος, ποδοσφαιρολαγνεία, αβάσταχτη ελαφρότητα.

image


Λίζα Σιόλα

Εκδ. Στερέωμα

image

Σε ένα νεαρό αγαπημένο μου φίλο θα χαρίσω φέτος τις γιορτές το βιβλίο της Μπαρμπαρά Κονσταντίν «Και μετά, η Πωλέτ…» που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο μας οίκο, πιστεύοντας ότι διαβάζοντάς το θα τον βοηθήσει να καταλάβει ότι, εντέλει, αν θέλουμε, δεν είμαστε μόνοι. Την εποχή αυτή που η κρίση κλονίζει τις οικογενειακές δομές, αφήνει τους νέους αβοήθητους, τους ηλικιωμένους μόνους του, το μυθιστόρημα αυτό θα μπορούσε να ονομασθεί «μυθιστόρημα της αντί-κρίσης». Με πραγματικά μοντέρνα γραφή, χιούμορ αλλά και βάθος σκέψης, η συγγραφέας κατορθώνει να φτιάξει ένα ακαταμάχητο κι απολαυστικό κλίμα στην ιστορία της όπου συναντώνται ο έρωτας, η αγάπη για τη φύση και τα ζώα, η φιλία, ο πόνος, η χαρά, αλλά κυρίως η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και των ανθρώπων γενικότερα.

image


Άρης Μαραγκόπουλος

Εκδ. Τόπος

image

Το μυθιστόρημα «Χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ», του Άγγλου συγγραφέα Ντέιβιντ Μίτσελ, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας. Επειδή, μέσα από μια πυκνή περιπέτεια εποχής, που αναπτύσσει ως τα έσχατα όριά τους τις τεχνικές της κλασικής παράδοσης των Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Τζόζεφ Κόνραντ κ.ά., ο συγγραφέας καταφέρνει να αφηγηθεί πειστικά σύγχρονες αγωνίες, π.χ. την παράλογη ανάγκη κάθε εξουσίας να ελέγχει όχι μόνο τον πλούτο αλλά και τη σκέψη, όχι μόνο τη ζωή αλλά και το θάνατο, κι όλο αυτό με φόντο μια συναρπαστική πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας του 18ου-19ου αι., σε μια εξωτική, παντελώς άγνωστή μας Ιαπωνία.

image


Πένυ Ψυχογιού

Εκδ. Ψυχογιός

image

Φέτος τις γιορτές θα δωρίσω το βιβλίο μαγειρικής του Άκη Πετρετζίκη με τίτλο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» και το επιλέγω γιατί απευθύνεται πραγματικά σε όλους, έχει γευστικές δημιουργίες για κάθε περίσταση, είναι γραμμένο με πολύ κέφι, υπόσχεται να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, ενώ παράλληλα θα χαρίσει απολαυστικές αναγνωστικές στιγμές στον κάτοχό του! Δεν είναι απλά ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής, είναι μία εξαιρετική έκδοση που θα κοσμήσει τη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού για πάρα πολλά χρόνια! Επιλέγω «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» γιατί είναι ένα δώρο που θα ανοιχτεί πολλές φορές και θα χαρίσει πολλά χαμόγελα!

image


Θοδωρής Βασιλόπουλος

Γενικός διευθυντής των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης

image

«Η χρησιμότητα του άχρηστου», του Nuccio Ordine, από τις εκδόσεις Άγρα. Ένα βιβλίο-μανιφέστο που έχει σκοπό να μας θυμίσει ότι όλα είναι χρήσιμα για διαφορετικούς λόγους, όπως η λογοτεχνία και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, σε αντίθεση με τους τεχνοκράτες που πιστεύουν ότι η πρακτική χρησιμότητα είναι η μόνη που αξίζει.

image


Νώντας Παπαγεωργίου

Εκδ. Μεταίχμιο

image

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της και σίγουρα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο δώρο από το λεύκωμα «1960-2015: Τα καλύτερά μας χρόνια σε 285 γελοιογραφίες», του μεγάλου μας γελοιογράφου Κώστα Μητρόπουλου. Μια επιλογή, εν είδει ιστορικής αναδρομής όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στην εκπνοή κάθε χρονιάς, των σημαντικότερων στιγμών του νεοελληνικού μας βίου, με το διεισδυτικό, έξυπνο, μοναδικό και προπάντων χιουμοριστικό τρόπο του. Με γέλιο και αυτοσαρκασμό αντιμετωπίζονται καλύτερα τα δεινά και οι ατυχίες της συλλογικής και ατομικής μας ζωής. Χρόνια πολλά!

image


Κώστας Δαρδανός

Εκδ. Gutenberg

image

Φρειδερίκος Νίτσε, «Αντίχριστος - Ανάθεμα κατά του Χριστιανισμού»: Η ουσία της διδασκαλίας του Χριστού μέσα από ένα σκληρό, ισοπεδωτικό κείμενο για γερά στομάχια. Αντέχετε; Ο Χριστός γεννάται μέσα μας.

image


Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Εκδ. Παράξενες Μέρες

image

Τα «Παιδικά νουάρ» της Αντριάνας Μίνου, μια σειρά από αφηγήματα που μόνο παιδικά δεν είναι. Είναι τρυφερές και ευαίσθητες, αισιόδοξες και παράδοξες και μελαγχολικές ιστορίες. Είναι σοβαρή και αστεία και θλιμμένη λογοτεχνία, είναι ποίηση, είναι θεατρικό έργο, είναι σινεμά, και ακόμη περισσότερο είναι μουσική. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένα βιβλίο που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.

image


Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Εκδ. Διόπτρα

image

Στο πιο αγαπημένο μου πρόσωπο θα έδινα το βιβλίο της Sun-Mi Hwang «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει». Ένα μυθιστόρημα που ξυπνάει στις καρδιές την ελπίδα. Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, ένα αλληγορικό παραμύθι με τόσο βαθιά νοήματα. Θα το έδινα, για να έβλεπε μέσα από αυτή τη συγκινητική ιστορία ότι ένα όνειρο σου δίνει δύναμη και κουράγιο για να ζεις και να αντεπεξέρχεσαι στις κακουχίεςı πως η αυτοπεποίθηση σε κάνει να αντιμετωπίζεις ακόμα και πολύ δυνατότερους αντιπάλους και να τους νικάς. Το πιο βασικό, ίσως, για να μάθει πως μια μάνα βρίσκει τη δύναμη να σπρώξει το «μωρό» της να κυνηγήσει την τύχη του σε άλλους κόσμους, εκεί όπου θα είναι πιο ευτυχισμένο και πιο ελεύθερο, κι ας είναι μακριά της. Μια γενναία κοτούλα, η Μπουμπουκίτσα, θα δείξει το δρόμο, σε ένα μυθιστόρημα που αγάπησα πολύ.

image


Γιώτα Λιβάνη

Εκδ. Λιβάνη

image

Προτείνω το βιβλίο «Η εφεύρεση των φτερών» της Sue Monk Kidd. Το πνεύμα της δύναμης, της αγάπης και της ελευθερίας που διατρέχει τόσο έντονα όλο το κείμενο –παρόλο που η ιστορία εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα–, είναι απόλυτα σύγχρονο, διαχρονικό και αγκαλιάζει όλους. Δείχνει πόσο δύσκολο είναι να κολυμπήσει κανείς ενάντια στο ρεύμα. Και αποδεικνύεται ακόμα πιο δυνατό, επειδή οι ιστορίες είναι αληθινές. Η διαδρομή δύσκολη, αλλά η Ιθάκη είναι πάντα εκεί, λαμπερή, και περιμένει όσους προσπαθούν.

image


Ηλίας Λιβάνης

Εκδ. Λιβάνη

image

Θα δώριζα το βιβλίο «Η Καρδερίνα» της Donna Tartt. Πρόκειται για μια καθηλωτική ιστορία, δομημένη σε πανανθρώπινα θέματα, όπως το πεπρωμένο, η φιλία και η ελπίδα. Ένα βιβλίο που σε καλεί να το διαβάσεις ξανά και ξανά.

image


Γιώργος Χρονάς

Εκδ. Οδός Πανός

image

Επιλέγω το βιβλίο του Φώτη Θαλασσινού «Εκείνο». Θέλοντας να επαναφέρω το δολοφονημένο συγγραφέα, το φίλο μου, Μένη Κουμανταρέα, τώρα που η ψυχή του γυρίζει για 40 μέρες δίπλα μας, λίγο πριν φύγει για τον έναστρο ουρανό μας, κι αργότερα στον Σείριο, όπου υπάρχουν παιδιά, αρχίζω να ξαναδιαβάζω τα βιβλία του συγγραφέα Φώτη Θαλασσινού. Η σπάνια νήσος του Κως –η νήσος του Ιπποκράτη– τον οδηγεί από την ασθένεια, την περιγραφή της πραγματικότητάς του, στο φανταστικό κόσμο των ανεικονικών του πόλεων. Πέτσινα παντελόνια, φόρμες από φωτιά, μαύρα παράξενα πουλιά, κράνη σε κεφαλές ανθρώπων που δραπέτευσαν από τον κόσμο μας και κινούνται στο υπερπέραν. Εσώτερες δυνάμεις τούς οδηγούν σε ιδιωτικές στιγμές που οι πεινασμένοι από φαντασία έρωτος παραληρούν. Νύχτωσε, όλα τα φώτα οδηγούν στους δρόμους του Φώτη Θαλασσινού, υγρασία, χαμηλές φωνές, πάθη που φαίνονται τόσο φυσικά κι όμως στην ανόητη πολιτεία μας απαγορεύονται. Διώκονται. Δεν ξέρω αν αυτός ο συγγραφέας μάς διδάσκει τον Έρωτα. Ή την Επανάσταση, για την ελευθερία του. Πολύ δική του. Που γίνεται και δική μας.

image


Παναγιώτης Μεταξάτος

Εκδ. Bell / Χαρλένικ

image

Διαλέγω το παραμύθι - θεατρικό μιούζικαλ «Γλυκοζαχαρούληδες, το πνεύμα των γενεθλίων» και θέλω να το χαρίσω στον εγγονό μου, που μόλις γεννήθηκε, καθώς και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, για να είναι η ζωή τους γλυκιά και να διέπεται από τις αξίες του βιβλίου: θετική σκέψη, επιμονή, συνέπεια, φιλία, πίστη στον εαυτό, ομαδικό πνεύμα.

image


Σάμης Γαβριηλίδης

Εκδ. Γαβριηλίδη

image

Θα πρόσφερα το πρώτο βιβλίο που διάβασα και που μου άνοιξε τη διαδρομή που ακολούθησα. Είναι «Ο θαυμάσιος Ορενόκος» του Ιουλίου Βερν, ενός διαχρονικού συγγραφέα που ακόμα και σήμερα τα βιβλία του είναι μαγικά. Εγώ το είχα διαβάσει σε έκδοση της Ατλαντίδας. Κάνοντας μία αναζήτηση στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ βρήκα κάμποσες εκδόσεις και από νεότερους εκδοτικούς οίκους.

image


Άννα Πατάκη

Εκδ. Πατάκη

image

Θα χαρίσω στο γιο μου το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά», με την ευχή να αρχίσει να το διαβάζει και να ανακαλύψει μεγαλώνοντας όχι μόνο τους πολλούς και ποικίλους τρόπους με τους οποίους τα μαθηματικά κάνουν καθημερινά τη ζωή του ευκολότερη αλλά και κάποια από αυτά τα μονοπάτια που περπατούν στις συναντήσεις τους ο «παλαίμαχος μαθηματικός» και η μικρή του φίλη που αγαπάει τις ερωτήσεις. Μακάρι να είχε γραφτεί λίγα χρόνια πριν, να το δώσω και στην αγαπημένη μου Ελεάννα, που μου είπε, για να με προσγειώσει, εντάξει, νονά, είμαι καλή στα μαθηματικά, αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό, τι σου διδάσκουν για τη ζωή;

image


Τάκης Φραγκούλης

Εκδ. Αλεξάνδρεια

image

Όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Η περίπτωση Έντουαρτ Αϊνστάιν», του Laurent Seksik, αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη του Έντουαρντ, γιου του Άλμπερτ Αϊνστάιν, και για να είμαι πιο ακριβής ελάχιστα στοιχεία γνώριζα για τη βιογραφία της μεγαλύτερης ιδιοφυΐας του 20ού αιώνα. Η ιδιαιτερότητα όμως αυτής της σχέσης πατέρα, όταν αυτός είναι ο Αϊνστάιν, και γιου, με τη διαταραγμένη ψυχική υγεία, δεν είναι κάτι που μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Η ανάγνωσή του έγινε με μιας. Ο Σεκσίκ πλάθει το μύθο στηριζόμενος σε βιογραφικά στοιχεία και η αίσθησή σου είναι ότι αυτά έγιναν, και έγιναν έτσι ακριβώς. Τα πέτρινα χρόνια του Γ΄ Ράιχ, η γκρίζα Ζυρίχη του ’40, του ’50, του ’60, οι μονόλογοι ενός παιδιού που μεγαλώνει στο ψυχιατρείο, κάτω από τη σκιά των υψηλών δένδρων του προαυλίου και του αφόρητου ονόματος που κουβαλά και οι διάλογοι των δυο τους, η αναχώρηση του πατέρα στην Αμερική, η παραμονή του γιου στο τρελάδικο, η ανημπόρια μιας μεγαλοφυΐας να αντέξει το δράμα. Συγκίνηση αλλά και χιούμορ. Θλίψη αλλά και πνιχτά ηχηρά γελάκια, στη σιωπή του διαβάσματος. Αυτό είναι το βιβλίο.

image


Μάγγη Μίνογλου

Εκδ. Κριτική

image

Για τις γιορτές θα δώριζα το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μπροχ, «Οι αθώοι», ένα βιβλίο επίκαιρο σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι με την αδιαφορία τους μπορεί να γίνουν συνεργοί σε φαινόμενα ακραία και επικίνδυνα. Οι ήρωες του βιβλίου, εμπνευσμένοι από την όπερα του Μότσαρτ «Ντον Τζιοβάνι», ζουν και δρουν χωρίς συνείδηση των κοινωνικών και πολιτικών συνεπειών των πράξεών τους, αμέτοχοι στα όσα συμβαίνουν γύρω τους, «αθώοι» και συνάμα συνένοχοι στην επερχόμενη ναζιστική βαρβαρότητα. Είναι ένας νέος τύπος «πολιτών του 20ού αιώνα», που φέρνει στο νου τη σημερινή πραγματικότητα της αδιαφορίας και της πολιτικής απάθειας.

image


Νικόλας Τελλίδης 

Άνεμος Εκδοτική

image

Το βιβλίο-δώρο που θα επιλέξω να χαρίσω είναι το μυθιστόρημα του Γιάννη Φιλιππίδη «Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης». Και δεν είναι μόνο επειδή η απηχησιμότητα το κατατάσσει στα δημοφιλέστερα της χρονιάς. Γνώριζα ότι ο συγγραφέας είχε την πρόθεση να περιγράψει μια φωτεινή ερωτική ιστορία με ξέφρενο χιούμορ και συναισθηματική εμβάθυνση τέτοια, που χαρακτηρίζει τον ίδιο και δικαιολογεί την επιτυχία των βιβλίων του. Ο «Απρίλης…» πέτυχε το στόχο του: έγινε ένα βιβλίο με βεβαιωμένη αντικαταθλιπτική δράση, που εκπέμπει ελπίδα για τα απραγματοποίητά μας όνειρα, εμφυσώντας αισιοδοξία, φέρνοντας τον Απρίλη μέσα μας, όποια περίοδο κι αν τύχει να το διαβάσουμε, αφήνοντας έξω όλο το γκρίζο και την απαισιοδοξία που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.

image


Θανάσης Καστανιώτης

Εκδ. Καστανιώτη

image

Ένα από τα πιο ωραία βιβλία που εκδώσαμε πρόσφατα και θα δωρίσω σε φίλους μου στις γιορτές είναι το μυθιστόρημα «Αδελφή μου, αγάπη μου» της σπουδαίας Αμερικανίδας συγγραφέως Τζόις Κάρολ Όουτς. Συγκλονιστικό βιβλίο, γραμμένο με τη φωνή ενός εφήβου που αποδομεί την αμερικανική οικογένεια ενώ συνθέτει μια εντυπωσιακή τοιχογραφία της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας. Για τον αναγνώστη βέβαια είναι κι ένα παιχνίδι μυστηρίου στο οποίο συμμετέχει από την αρχή μέχρι την τελευταία σελίδα. Αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί. 

image


Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος

Εκδ. Κέδρος

image

Προτείνω το graphic novel «Αϊβαλί» του Soloup, σκιτσογράφου της εφημερίδας «Το Ποντίκι», με κείμενα των  Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη-Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ. Τα καταπληκτικά σκίτσα μάς ταξιδεύουν από τη σημερινή Μυτιλήνη στο Αϊβαλί των αρχών του 20ού αιώνα και στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα έργο που αντικρίζει την Ιστορία με ειλικρίνεια, ευαισθησία και με το πνεύμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης.  

image


Βασίλης Βαρδάκας, Βλάσης Μαρωνίτης

Εκδ. Key Books

image

Θα κάνουμε δώρο το «Η δύναμη των εσωστρεφών σ’ έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει» της Susan Cain σε εκείνο το φίλο ή τη φίλη μας που είναι «ήρεμη δύναμη». Σε αυτόν που προτιμάει να ακούει παρά να μιλάει. Σε αυτόν που η σκέψη του τρέχει με χίλια, αλλά δεν κάνει σαματά γι’ αυτό. Θα του το δώσουμε σε ένα μπαρ που θα ’χουμε πάει δύο τρεις φίλοι (και καλοί) για να μιλήσουμε γι’ αυτά που έχουν σημασία. Θα του πούμε ότι οι εσωστρεφείς μπορούν να γίνουν καλλιτέχνες, εφευρέτες, συγγραφείς, καλοί σύζυγοι, καλοί πατεράδες, οι καλύτεροι φίλοι, αλλά και να ηγηθούν. Θα του πούμε επίσης ότι δεν έχει σημασία που δεν ξημεροβραδιάζεται στο fb, στο twitter και στο instagram. Τον αγαπάμε όπως είναι και καλό θα είναι να αγαπάει κι αυτός τον εαυτό του, όπως είναι. Έχει δύναμη μέσα του. Τη «Δύναμη των εσωστρεφών».

image


Κώστας Γκοβόστης

Εκδ. Γκοβόστη

image

Επιμένω να δωρίζω το «Σιδερένιο τακούνι», αυτό το εμβληματικό βιβλίο που έγραψε ο Τζακ Λόντον το 1906. «Σιδερένιο τακούνι» είναι το όνομα που δίνει ο Τζακ Λόντον στην Πλουτοκρατία, ως μορφή ενός έσχατου οικονομικο-πολιτικού ολοκληρωτισμού. Κάνει προφητικές προβλέψεις, που ήδη έχουν επαληθευτεί, και μια εκδοχή αυτών των προβλέψεων παρακολουθούμε σήμερα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, με τη μορφή της «εργατικής αριστοκρατίας», της κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος και των κατευθυνόμενων πανεπιστημιακών σπουδών, της τρομοκρατίας και της καταστολής, κυρίως όμως με τη μορφή της διαπλοκής και της διαφθοράς των θεσμών. Αναμφίβολα, κυρίως την περίοδο αυτή, της κρίσης των ιδεών και των αξιών, το βιβλίο αυτό παραμένει ιδιαιτέρως επίκαιρο.

image


Γιάννης Φαλδαμής

Εκδ. Κλειδάριθμος

Θα δώριζα το «Αυτοκίνητο, η πλήρης εικονογραφημένη ιστορία». Ένα συναρπαστικό road trip στην ιστορία του αυτοκινήτου. Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας της αυτοκίνησης από τις πρώτες εφευρέσεις μέχρι τα αυτοκίνητα του αύριο. Θα θαυμάσετε τις εντυπωσιακές –και εκπληκτικά λεπτομερείς– έγχρωμες φωτογραφίες 1.200 και πλέον αυτοκινήτων, θα μάθετε απίστευτες λεπτομέρειες, θα γνωρίσετε τους ανθρώπους και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από θρυλικά μοντέλα.

image


Άννα Παπαδημητρίου

Εκδ. Άγκυρα

image 

Θα επέλεγα το «Ο κόμπος», από τη Γιοβάννα: Η πρώτη μου επαφή ήταν με το χειρόγραφο του βιβλίου. Μέσα σε λίγες ώρες κατάλαβα πως αυτό που κράταγα στα χέρια μου δεν ήταν απλά ένα λογοτεχνικό κείμενο. Ήταν η αλήθεια μιας ολόκληρης  εποχής,  που θα μπορούσε όμως κάλλιστα  να είναι και της σημερινής. Με έκανε να αναρωτηθώ από πού προερχόμαστε. Πώς και πόσο μας καθορίζουν πράγματα και γεγονότα στη ζωή μας. Ο λογοτεχνικός λόγος της με ταξίδεψε και  ακούμπησε στην ψυχή μου.

image


Πάνος Καπόπουλος

Εκδ. Polaris

«Το βιβλίο όλων των πραγμάτων» του Χις Κέγερ από τις παιδικές μας εκδόσεις, ενός σπουδαίου Ολλανδού συγγραφέα που βραβεύτηκε το 2012 για το σύνολο του έργου του με το σημαντικότερο διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν. Ο μικρός Θωμάς βιώνει την ενδοοικογενειακή βία από έναν αυστηρό, θρησκόληπτο πατέρα, μα στο ημερολόγιό του, το «Βιβλίο όλων των πραγμάτων», γράφει ότι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει ευτυχισμένος. Μέσα από μια συγκινητική, γεμάτη ελπίδα ιστορία ο μικρός Θωμάς ανακαλύπτει πώς αρχίζει η ευτυχία: όταν τελειώνει ο φόβος.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ