Βιβλιο

Σκέψεις που έγιναν λέξεις: 65 συνεντεύξεις της Γιούλης Τσακάλου

«Είναι ευλογία να σου εμπιστεύονται άνθρωποι που εκτιμάς, αγαπάς και σέβεσαι, λέξεις και σκέψεις»

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκέψεις που έγιναν λέξεις: 65 συνεντεύξεις της Γιούλης Τσακάλου

Γιούλη Τσακάλου: Παρουσίαση του βιβλίου «Σκέψεις που έγιναν λέξεις» με 65 συνεντεύξεις για το βιβλίο και τη γραφή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Η Γιούλη Τσακάλου εργαζόταν ως στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας, τι δουλειά έχει λοιπόν με τα βιβλία; Αν υπάρχει αυτό που λέμε βιβλιοφάγος τότε όλα εξηγούνται. Παθιάζεται με τον πολιτισμό, τα βιβλία, τις εκδόσεις και τους ανθρώπους πίσω από αυτά. Παρασυρμένη από την καταφανή αγάπη της για το χώρο εμπνέεται ήδη από το 2011 μια από τις πρώτες βιβλιοφιλικές ομάδες στο fb με το όνομα «βιβλίο-Παρουσιάσεις-Κριτικές». Παρακολουθεί συστηματικά την τρέχουσα λογοτεχνική παραγωγή, δημοσιεύει κριτικές, παίρνει συνεντεύξεις και συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, όπως ο Ελεύθερος Τύπος, το Διάστιχο, το Fractal αλλά και μαζί μας - η πρώτη της μάλιστα συνέντευξη στην Athens Voice ήταν με τον Στέφανο Πατάκη. Δραστήρια, με διεισδυτική ματιά, όλα αυτά τα χρόνια θα συναντήσει και θα μιλήσει μερικά από τα πιο γνωστά και αξιόλογα ονόματα στο χώρο του βιβλίου, έλληνες και ξένους λογοτέχνες. Αυτές τις συνεντεύξεις – συζητήσεις συγκεντρώνει τώρα σε ένα βιβλίο με τίτλο «Σκέψεις που έγιναν λέξεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Ονόματα όπως η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Μάρω Δούκα, η Άλκη Ζέη, η Ευγενία Φακίνου, ο Ισίδωρος Ζουργός, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Αλέξης Πανσέλινος, η Σώτη Τριανταφύλλου, η Λένα Διβάνη, ο Φερνάντο Αραμπούρου, ο Άρνε Νταλ, ο Ίαν Ράνκιν, ο Χοσέ Κάρλος Σομόθα, ο Λεονάρδο Παδούρα είναι μόνο μερικά από τα εξήντα πέντε πρόσωπα που θα συναντήσετε στις σελίδες του βιβλίου. Η Γιούλη Τσακάλου προσεγγίζει τους συγγραφείς με ενδιαφέρον και ευαισθησία και με τις ερωτήσεις της τους αφήνει να ξετυλίξουν τη ζωή τους, να μας εισάγουν στον κόσμο της «σκέψης και των λέξεων». Είναι όμως και κάποιες προσωπικότητες του δημόσιου βίου όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που της παραχώρησαν συνέντευξη και της αποκάλυψαν αν διαβάζουν βιβλία, ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους συγγραφείς ή ποιος τους μύησε στον κόσμο των βιβλίων.

Γιούλη Τσακάλου, «Σκέψεις που έγιναν λέξεις», εκδόσεις Πνοή

«Είναι ευλογία να σου εμπιστεύονται άνθρωποι που εκτιμάς, αγαπάς και σέβεσαι, λέξεις και σκέψεις. Να σε παίρνουν από το χέρι και να σε σεργιανάνε στον δρόμο που χάραξαν, για να δημιουργήσουν και να χαρίσουν σ' εμάς γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε στα χέρια μας αυτό που τόσο αγαπάμε, το βιβλίο», γράφει στο οπισθόφυλλο. Το «Σκέψεις που έγιναν λέξεις» λοιπόν δεν μόνο μια συλλογή συνεντεύξεων αλλά το οδοιπορικό ενός ανθρώπου που επιθυμεί να συνδεθούν με το χώρο του βιβλίου όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες και να το αγαπήσουν όσο η ίδια.

Info: Σκέψεις που έγιναν λέξεις, Γιούλη Τσακάλου, εκδόσεις Πνοή, σελ.420
Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου διατέθηκε για τους σκοπούς του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.