- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ζητήσαμε από 26 συγγραφείς να μας μιλήσουν για το καινούριο τους βιβλίο.
Πόσα μπορεί να αντέξει μια πληγωμένη ψυχή; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για χάρη της εκδίκησης; Πόσο κοντά είναι τελικά η αλήθεια με το ψέμα όταν διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα κι όταν στήνονται με τόση επιδεξιότητα παιχνίδια δύναμης και εξουσίας; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι ψίθυροι... μπορεί να είναι κραυγές... μπορεί να είναι τραγούδι της ψυχής ή βουβός θρήνος. Κι όλες αυτές τις απαντήσεις προσπάθησα να βρω μέσα από το βιβλίο μου «Ψίθυροι στις φλόγες». Κεντρικός του άξονας ο στροβιλώδης έρωτας που όμως δεν πορεύεται μόνος. Ακούραστοι συνοδοιπόροι του σ’ αυτό το μακρύ ταξίδι το πάθος, το μυστήριο, τα κρυμμένα μυστικά, οι ανατροπές, οι ενοχές, η συγκίνηση.
Το συναίσθημα είναι κι αυτό βασικός πρωταγωνιστής. Συναίσθημα που ρέει αβίαστα σε κάθε μορφή των ανθρώπινων σχέσεων είτε λέγεται φιλία είτε οικογένεια είτε αγάπη ανάμεσα σε εραστές. Κι ως βασικός πρωταγωνιστής, εμπνευσμένο και αποτυπωμένο στο χαρτί, δεν θα μπορούσε παρά να υποκύψει μοιραία στη σχέση αλληλεξάρτησης με το δημιουργό του.
Όσα έδωσα σ’ αυτό το βιβλίο τα πήρα απλόχερα πίσω. Πόνεσα και χάρηκα με τους ήρωες, τους πήρα και με πήραν από το χέρι ως το τέρμα της διαδρομής, ρίγησα μαζί τους, προβληματίστηκα και ανακουφίστηκα εναλλάξ ανάλογα με τα πάθη και τις δοκιμασίες τους.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το ταξίδι. Ο προορισμός ήταν υπέροχος μα η διαδρομή είχε μεγαλύτερη αξία. Κι ευχαριστώ ολόψυχα τους αναγνώστες που το υποδέχτηκαν με τέτοια θέρμη.

*Το μυθιστόρημα της Ευαγγελίας Ευσταθίου «Ψίθυροι στις φλόγες» κυκλοφορεί από τις εκδ. Λιβάνη
Διαβάστε τι είπαν και οι υπόλοιποι συγγραφείς:
Αλέξης Σταμάτης, Ανδρέας Μπελεγρής, Αφροδίτη Βακάλη, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Βασιλική Λεβεντάκη, Γιάννης Αγγουριδάκης, Γιάννης Κομνηνός, Γιάννης Φιλιππίδης, Γιώργος Ψάλτης, Ζήσης Σαρίκας, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Ιερώνυμος Λύκαρης, Κυριάκος Αθάνασιάδης, Μανώλης Ανδριωτάκης, Μαρία Ζαβάκου, Μαρία Μήτσορα, Νίκος Α. Καραγεώργος, Νίκος Ορδουλίδης, Ντορίνα Παπαλιού, Παναγιώτης Ρίζος, Σώτη Τριανταφύλλου, Χαράλαμπος Μαγουλάς, Χρήστος Σιάφκος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ψυχολόγος - ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, εκπ. στη Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, γίνεται η φωνή των γυναικών που πενθούν για τα δικά τους ωάρια και μιλά για τη δική της διαδικασία εξωσωματικής
Δέκα επιλεγμένοι τίτλοι από την παραγωγή του 2025
Ο κορυφαίος ιστορικός μάς μίλησε για την ελευθερία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διοίκηση Τραμπ και τη ρωσική προπαγάνδα
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Η δική μου Σόλωνος... και τρία σύννεφα στον ουρανό»
Βιβλία που τους συντρόφευσαν, τους προβλημάτισαν ή τους αιφνιδίασαν, που διάβασαν με ενθουσιασμό
Στη διάλεξή της θα αναλύσει τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων αυταρχικών καθεστώτων
Ο εκδοτικός οίκος λέει ότι, σε αυτό το στάδιο, πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή»
Τι συμβαίνει όταν το κράτος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην οικονομία, στη ζωή, στις επιλογές μας; Πότε η προστασία γίνεται έλεγχος; Και πότε ο έλεγχος γίνεται ανελευθερία;
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Οδός Πανεπιστημίου (19ος–21ος αι.) – Ιστορία και ιστορίες» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2025)
Προτάσεις για ανάγνωση και χριστουγεννιάτικα δώρα
Νέες ιστορικές αποτιμήσεις για τα αιματηρά γεγονότα της Ευρώπης 500 χρόνια αργότερα
Για την επταλογία βιβλίων της Σολβέ Μπαλέ
Ένα βιβλίο του Σύρου πρόσφυγα Σουλεϊμάν για την ισλαμιστική επιρροή στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.