Βιβλιο

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Εκδηλώσεις παντού

Το Σάββατο, όλα τα βιβλιοπωλεία συμμετέχουν με ειδικές εκδηλώσεις στη μεγάλη γιορτή

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2023: Δείτε τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη και στη γειτονιά σας
Εικ.: Tashe, «Ukraine, reading, bomb shelter» (2022)

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2023: Δείτε τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη και στη γειτονιά σας

Σήμερα Σάββατο δεν υπάρχει βιβλιοπωλείο ή άλλος χώρος με βιβλία σε όλη τη χώρα που να μην παίρνει μέρος στη μεγάλη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Υπογραφές από συγγραφείς, περίπατοι βιβλίου, αναγνώσεις, πάρτι, μουσική, κεράσματα, εκδηλώσεις για παιδιά: κάθε βιβλιοπωλείο έχει και το δικό του πρόγραμμα, μικρό ή μεγάλο, πλούσιο ή εκλεκτικό — δεν έχει σημασία, όλα είναι ωραία. Επισκεφθείτε αυτό που αγαπάτε περισσότερο.

 Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Εκδηλώσεις παντού
Εικ.: Tashe, «Ukraine, reading, bomb shelter» (2022)

Και να θυμάστε, να θυμόμαστε πάντα: δεν έχει μόνο το βιβλίο ανάγκη τη διαρκή στήριξή μας — κυρίως έχουμε εμείς ανάγκη τη στήριξη από τα βιβλία. Από τη λογοτεχνία, από τις αφηγήσεις, από τα ταξίδια, από την ένταση, την αγωνία, τη συγκίνηση, το κλάμα, τη γνώση, το δέος, την περηφάνια, την αλήθεια, την αλήθεια του άλλου, τις ερωτήσεις — και την απόλαυση.

Όλοι είμαστε πλασμένοι από αφηγήσεις. Αν κάτι πράγματι υπάρχει, αυτό είναι η μεγάλη, κοινή μας ιστορία: μια ιστορία αποτυπωμένη στα βιβλία.

* * *

Τα βιβλία ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας. Μας ανοίγουν νέες προοπτικές, νέους δρόμους, μας γεμίζουν νέες ιδέες — και νέα όνειρα.

Τα βιβλία μάς χαλαρώνουν, καταπολεμώντας το καθημερινό στρες, και το άγχος της καθημερινότητας.

Τα βιβλία βελτιώνουν τη συγκέντρωσή μας: μας γυμνάζουν, είναι οι δικοί μας διανοητικοί personal trainer.

Τα βιβλία δυναμώνουν την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη — και αυτό είναι κάτι που δεν πουλιέται πουθενά αλλού. Και πάντως όχι με 15 ευρώ.

Τα βιβλία είναι σέξι.

Να περάσετε καλά! Καλή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

* * *

Η στήλη προτείνει επίσης να εκμεταλλευτείτε αυτή την ημέρα και για τον εαυτό σας, αποκλειστικά. Πάρτε ένα βιβλίο που ξέρετε ότι θα σας αρέσει (πάντα ξέρουμε ποιο βιβλίο, ή ποιος συγγραφέας, δεν θα μας απογοητεύσει — ίσα-ίσα, πάντα ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα το[ν] απολαύσουμε), και πηγαίνετε σε ένα μέρος που επίσης σάς αρέσει, μόνοι. Καθίστε εκεί, παραγγείλτε αυτό που πίνετε, καφέ, ποτό, ή ό,τι σάς προτιμάτε, και καθίστε εκεί καμιά ωρίτσα. Διαβάστε το βιβλίο σας. Ή ξεφυλλίστε το. Ή απλώς έχετέ το δίπλα σας. Τα βιβλία είναι καλοί σύντροφοι, καλοί φίλοι, ακόμη και όταν απλώς υπάρχουν.

Θα είναι ωραία.

* * *

 Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Εκδηλώσεις παντού

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έφυγαν την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω». Την ημέρα αυτή οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα ο Περίπατος Βιβλίου σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο. Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις στην πόλη σας και στη γειτονιά σας, που ειδικά φέτος θα λάβουν χώρα σήμερα Σάββατο, για να είναι ανοιχτή η αγορά. Και ενημερωθείτε από τον δικό σας βιβλιοπώλη για το πρόγραμμά του. Ή απλώς περάστε από εκεί!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ