Βιβλιο

Ευριπίδης στην Κηφισιά: Ένα μεγάλο «μικρό» βιβλιοπωλείο

Γιατί ένας άνθρωπος του κέντρου και του βιβλίου έκανε το βιβλιοπωλείο στην Κηφισιά µόνιµη στάση στα βόρεια προάστια

Αντώνης Φιξ
Αντώνης Φιξ
ΤΕΥΧΟΣ 862
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευριπίδης στην Κηφισιά.Ένα μεγάλο «μικρό» βιβλιοπωλείο
©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά: Οι χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, η μεγάλη γκάμα δώρων και ειδών πολυτελείας και το café στον 3ο όροφο.

Για τον άνθρωπο του κέντρου, το όριο του πολιτισµού προς Βορρά είναι βαριά-βαριά ο κινηµατογράφος ∆αναός στους Αµπελόκηπους και σίγουρα δεν περιλαµβάνει το «άνυδρο» Ψυχικό. Αν δηλαδή του µιλήσεις για Νέα Ερυθραία, φαντάζεται κάτι βαθιά στη γη των βαρβάρων! Για τον άνθρωπο του βιβλίου, υπάρχει µία έννοια ανάθεµα, της οποίας το όνοµα δεν πρέπει να ειπωθεί (α λα Βόλντεµορτ) και αυτή είναι το µεγάλο, πολυώροφο, εµπορικό βιβλιοπωλείο. Άντε τώρα να εξηγήσεις πως ένας άνθρωπος του κέντρου και του βιβλίου, όπως εγώ, έκανα το τριώροφο Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά µόνιµη στάση µου στα βόρεια προάστια.

Πρόσωπα
Αυτό που µας ενοχλεί συνήθως στα µεγάλα βιβλιοπωλεία είναι η έλλειψη προσωπικής πινελιάς, το απρόσωπο κλίµα και οι βιβλιοπώλες που λόγω άγνοιας, απειρίας ή φόρτου εργασίας δεν µπορούν να µας εξυπηρετήσουν. Αντίθετα, στον Ευριπίδη η προσπάθεια και αγάπη της οικογένειας Βασιλόπουλου για το βιβλίο και τον αναγνώστη είναι εµφανής σε κάθε λεπτοµέρεια. Για παράδειγµα, αρχαιοελληνικά ρητά που δεν βρίσκεις στη Wikipedia, αλλά µόνο αν έχεις διαβάσει ο ίδιος τα αυτούσια κείµενα («Σοφόν τοι κάν κακοίς α δει φρονείν» Εκάβη 228, «Γνώµη δ’ αρίστη µάντις η τ’ ευβουλία» Ελένη, 757) είναι διακριτικά και στρατηγικά τοποθετηµένα σε διάφορα σηµεία του βιβλιοπωλείου (π.χ. στις σκάλες τα ρητά σου δίνουν κουράγιο!). Αυτή η αγάπη και προσπάθεια ξεκίνησε το 1955 όταν ο Ευριπίδης Βασιλόπουλος δηµιούργησε το πρώτο του βιβλιοπωλείο στο Χαλάνδρι και την εταιρία, τώρα συνεχίζουν τα δύο παιδιά, ο Θοδωρής και η Κυριακή. Ο Ευριπίδης στην Κηφισιά είναι το τρίτο και νεότερο κατάστηµα της εταιρίας που άνοιξε το 2012. Σηµειωτέον ότι ο Ευριπίδης στη Στοά (Χαλάνδρι) είναι ένα τετραώροφο άλλα ζεστό κατάστηµα που µοιάζει σε θεµατολογία και αισθητική µε το κατάστηµα της Κηφισιάς.

Ευριπίδης στην Κηφισιά.Ένα μεγάλο «μικρό» βιβλιοπωλείο. ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Ευριπίδης στην Κηφισιά ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Ευριπίδης στην Κηφισιά.Ένα μεγάλο «μικρό» βιβλιοπωλείο. ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Ευριπίδης στην Κηφισιά ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ

Βιβλία 
Το άλλο πρόβληµα που συναντάς στα µεγάλα βιβλιοπωλεία είναι µια ευρεία αλλά «ρηχή» γκάµα βιβλίων. Ενώ διαθέτουν βιβλία για θέµατα από ωκεανογραφία µέχρι management, έχουν µόνο τα ευπώλητα, σαν πίσω από την επιλογή να κρύβεται όχι ένας γνώστης του βιβλίου αλλά ένας αλγόριθµος που διαλέγει βάσει «εµπορικότητας», ανεξαρτήτως ουσίας. Εδώ όµως πρόκειται για ένα από τα πιο καλά ενηµερωµένα βιβλιοπωλεία των βορείων προαστίων µέσα στο οποίο πραγµατικά µπορείς να χαθείς! «Βαθείς» κατάλογοι βιβλίων σε Ελληνικά και Αγγλικά (πολύ σπάνιο), αρχαία γραµµατεία, λογοτεχνία, θετικές και ανθρωπιστικές επιστήµες, δοκίµια, τέχνες, γαστρονοµία, ταξιδιωτικοί οδηγοί, παιδικά, κόµιξ… Θα βρεις µέχρι και συλλεκτικά σπάνια βιβλία όπως η σειρά The Impossible Collection της Assouline (Cigars, Formula 1). Ταυτόχρονα, ο Ευριπίδης έχει µετατραπεί σε πολιτιστικός πόλος µέσω της έντονης πολιτιστικής του δράσης. Εκτός από τις βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις που έχουµε συνηθίσει, διοργανώνει διαλέξεις (π.χ. διάλεξη του ιστορικού Θ. Βερέµη για την πολιορκία και άλωση του Μεσολογγίου), εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας (µάλιστα κάποια εκθέµατα πωλούνται στο Art Point του βιβλιοπωλείου όπου βρίσκεις δώρα και είδη πολυτελείας), εργαστήρια δηµιουργικής γραφής και εργαστήρια για παιδιά, και λέσχη ανάγνωσης.

Ευριπίδης στην Κηφισιά.Ένα μεγάλο «μικρό» βιβλιοπωλείο. ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Ευριπίδης στην Κηφισιά ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Ευριπίδης στην Κηφισιά.Ένα μεγάλο «μικρό» βιβλιοπωλείο. ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Ευριπίδης στην Κηφισιά ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ

Τοποθεσία 
Όταν έρθει η ώρα να περιεργαστείς τη στοίβα µε τα βιβλία που µάζεψες για να ξεσκαρτάρεις ποια θ’ αγοράσεις, µπορείς να καθίσεις στο άνετο καφέ του τρίτου ορόφου όπου θα σε σερβίρει η Ντίνα. Το µενού εκεί έχει επιµεληθεί ο chef Γιάννης Λουκάκος για να µη µείνεις νηστικός όσο αξιολογείς. Όταν εξέλθεις του βιβλιοπωλείου µε την τελική σου επιλογή, θα βρεθείς αµέσως µεταξύ φαγητού και παγωτού. Στα δεξιά σου έχεις το Zillion’s, ίσως το καλύτερο παγωτατζίδικο στα βόρεια, και στα αριστερά το Menoo, το  εστιατόριο του κ. Θανάση Πλατή µε 35 χρόνια εµπειρίας στο catering. Ακούγεται µάλιστα ότι µε λογοτεχνία ταιριάζει το Σκοτύρι Ίου, ενώ το δοκίµιο θέλει ελληνική τρούφα µε τουλάχιστον ένα από τα 150 κρασιά του καταστήµατος.

Ευριπίδης στην Κηφισιά.Ένα μεγάλο «μικρό» βιβλιοπωλείο. ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Ευριπίδης στην Κηφισιά ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ

Ευριπίδης στην Κηφισιά , Λεωφ. Κηφισίας 310,210 8075792

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ