- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια
Ανοίγει σήμερα τις πύλες της - Οι Έλληνες συγγραφείς που θα συμμετάσχουν
Η Ελλάδα είναι η Τιμώμενη Αγορά στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Bologna Book Plus 2023, μέρος της 60ης Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που εγκαινιάζεται σήμερα.
Από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, καθώς η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Αγορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου BolognaBookPlus2023, μέρος της 60ής Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι και εκδότες θα δώσουν το παρών στην Μπολόνια για να μοιραστούν το όραμα και το έργο τους, τη δημιουργικότητα και τον λογοτεχνικό πλούτο της χώρας μας. Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν επίσης εργαλεία και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν με σκοπό την υποστήριξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων Greek Lit που λειτουργεί από το 2021.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων καθώς συνολικά 64 Έλληνες εκδότες θα συμμετάσχουν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και 63 στην έκθεση Bologna Book Plus, αριθμός ρεκόρ για την παρουσία της Ελλάδας στην ιστορική αυτή έκθεση.
Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στην Μπολόνια σχεδιάστηκε από Ομάδα Εργασίας η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εκπροσώπους εκδοτών, της επιτροπής GreekLit και του ΙΒΒΥ Ελλάς. Το ελληνικό περίπτερο θα εγκαινιάσει στις 6 Μαρτίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στην Μπολόνια και οι εκδηλώσεις
Την ελληνική συμμετοχή απαρτίζουν Έλληνες συγγραφείς, πεζογράφοι και ποιητές καθώς και εικονογράφοι, μεταξύ των οποίων η Αγγελική Δαρλάση, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Δημήτρης Αναστασίου, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Στέργια Κάββαλου, ο Θωμάς Τσαλαπάτης, η Ούρσουλα Φώσκολου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο Soloúp, o Δημήτρης Σωτάκης, η Φωτεινή Στεφανίδη, η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, και ο Αχιλλέας Ραζής.
Παράλληλα με το πρόγραμμα της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, εκτός του εκθεσιακού χώρου, όπως ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ταινίες βασισμένες σε ελληνικά έργα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.
Η οπτική ταυτότητα της ελληνικής συμμετοχής σχεδιάστηκε από τη Beetroot Design Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Beetroot άντλησαν έμπνευση από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την παράδοση του ex libris. Η διττή έννοια του λογότυπου και οι διαφορετικές ερμηνείες του, επιτρέπουν τη χρήση του τόσο στο παιδικό τμήμα της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, όσο και στη BBPlus. Η Beetroot έχει κερδίσει μεταξύ άλλων τη διάκριση Δημιουργικό Γραφείο της Χρονιάς στα βραβεία Red Dot Communication Design Awards το 2011, καθώς και πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Δημιουργικού Γραφείου της Χρονιάς το 2008 στα European Design Awards.
H ελληνική συμμετοχή υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζητήσεις, υπογραφές βιβλίων, masterclasses και μια σειρά από παράλληλες δράσεις από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
Το μυθιστόρημα «Ένας κόσμος για τον Τζούλιους» είχε βραβευτεί στο Περού και στη Γαλλία
Καζούο Ισιγκούρο και Ρίτσαρντ Όσμαν ανάμεσα στους 10.000 δημιουργούς που καταγγέλλουν κλοπή των έργων τους
Η «νεο-ηθογραφία» ως βίωμα και όχι ως πρόθεση
Συγγραφείς που τα βάζουν ευθέως και δημόσια ακόμη και με την πιο σκληρή εξουσία, χωρίς να λογαριάσουν πωλήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.