- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άγγελος Σπάρταλης, «Μαρία και Στέλλα»: Παρουσίαση του βιβλίου στο Χαλάνδρι
Ο συγγραφέας, ο Μάνος Σ. Στεφανίδης και ο Άγγελος Παπαδημητρίου στον «Ευριπίδη στη Στοά»
Άγγελος Σπάρταλης - «Μαρία και Στέλλα»: Το βιβλίο των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS θα παρουσιαστεί στις 26 Οκτωβρίου στον «Ευριπίδη στη στοά».
Το «Μαρία και Στέλλα», το εικονογραφημένο Lesbo-Western του Άγγελου Σπάρταλη από τις εκδόσεις Athens Voice Books είναι ένα προσχέδιο σύγχρονης τραγωδίας ή σκαλέτα κινηματογραφικής ταινίας και κάτι σαν ένα σύγχρονο –κάπως άκομψο– Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Mε δομή και αρίθμηση που θυμίζει περισσότερο το Tractatus Logico-Philosophicus του Βίτγκενσταϊν και τη non finito Γυναίκα της Ζάκυθος του Σολωμού, παρά ένα στρογγυλό και συμπαγές αφήγημα σταθερού ρυθμού, αυτό το άναρχα εικονογραφημένο υβριδικό Lesbo-Western δεν θέλει να έχει καμία λογοτεχνική αξιοπρέπεια. Όλα στα μούτρα!
«Μαρία και Στέλλα» του Άγγελο Σπάρταλη: Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Μαρία, μία συνεσταλμένη κόρη υποστράτηγου, τελειόφοιτη μαθήτρια Λυκείου στην ελληνική επαρχία του τέλους της δεκαετίας του 1980, είναι ερωτευμένη με την παιδική της φίλη και συμμαθήτρια, τη θυελλώδη Στέλλα. Ο υποστράτηγος, θορυβημένος από το κουτσομπολιό, αρραβωνιάζει σβέλτα την κόρη του με έναν έμπιστο υφιστάμενο αξιωματικό. Μόλις η μικρή αποφοιτήσει από το Λύκειο, την παντρεύει και τη στέλνει πακέτο στην Αθήνα. Η Στέλλα, αποκομμένη βίαια από τη λατρεμένη της Μαρία, ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω της και δραπετεύει για σπουδές στην πολύχρωμη Ολλανδία. Τυχαία, μετά από επτά χρόνια, στο Άμστερνταμ, μέσα στο Μουσείο Βαν Γκογκ, Μαρία και Στέλλα θα ανταμώσουν ξανά, κι εκεί η ιστορία μας ξεκινά.
Προσχέδιο σύγχρονης τραγωδίας ή σκαλέτα κινηματογραφικής ταινίας, το θραυσματικό Μαρία και Στέλλα του Άγγελου Σπάρταλη είναι και κάτι σαν ένα σύγχρονο –κάπως άκομψο– Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Mε δομή και αρίθμηση που θυμίζει περισσότερο το Tractatus Logico-Philosophicus του Βίτγκενσταϊν και τη non finito Γυναίκα της Ζάκυθος του Σολωμού, παρά ένα στρογγυλό και συμπαγές αφήγημα σταθερού ρυθμού, αυτό το άναρχα εικονογραφημένο υβριδικό Lesbo-Western δεν θέλει να έχει καμία λογοτεχνική αξιοπρέπεια. Όλα στα μούτρα!
Ο Άγγελος Σπάρταλης για το βιβλίο «Μαρία και Στέλλα» (εκδόσεις Athens Voice Books)
Έγραψα το Μαρία και Στέλλα το καλοκαίρι του 2021 στην Κρήτη, στο κτήμα στο Βαθύ, έξω από τον Άγιο Νικόλαο. H φιλόλογος Ελπίδα Γρηγοράκη και ο γραφίστας Μάνος Σιγανός ήταν πολύτιμοι σύμβουλοι. Από τις πρώιμες μορφές του μέχρι και την ολοκληρωμένη εκδοχή του, το έργο προσφέρθηκαν να διαβάσουν και βοήθησαν στη βελτίωσή του με τις κρίσιμες παρατηρήσεις τους (εντάξει, είπαν και μπόλικες σαχλαμάρες, αλλά το ξεχνάω) αρκετοί πιστοί φίλοι και συνεργάτες. Ευχαριστώ, Λάγια Γιούργου, Ιρένα Οικονόμου, Αμαρυλλίς, Άννυ Σιράτζε, Βούλα Κοκολάκη, Ερατώ Καπετανάκη, Εύη Λαζούρα, Θεοδώρα Σαμαρά, Νικόλα Ταβλά.
Εικονογράφησα το έργο παράλληλα με τη συγγραφή του, με τέτοιον τρόπο ώστε ήταν συχνά οι εικόνες εκείνες που όριζαν το κείμενο και όχι το αντίθετο. Έτσι βρέθηκα να ταλαντεύομαι μεταξύ εικονογράφησης του κειμένου και κειμενογράφησης της εικόνας, πράγμα διασκεδαστικό σαν τραμπάλα και βάλε. Χρησιμοποίησα λαδοχρώματα σε χαρτί Hahnemühle 310 γρ. ή Royal Talens 240 γρ. στα 40x30 εκ. Συχνά η προετοιμασία του χαρτιού ήταν ακρυλική. Τα έργα είναι υπογεγραμμένα μόνο στην πίσω όψη. Πολύτιμοι βοηθοί στην εικονογράφηση του έργου ήταν η Μάρα Αποστολάκη, η Ντανιέλα Καζάνου, η Μαριάνα Γκίκα, η Νάντια Σπάρταλη και η Δήμητρα Σπάρταλη. Τις εικόνες φωτογράφισαν η Αγγελική Σβορώνου και ο Γιάννης Μπούσδογλου.
Εκτός όλων αυτών των πολύτιμων συνεργατών και φίλων που ανέφερα παραπάνω, ευχαριστώ επίσης από την καρδιά μου τους Γιάννη Νένε, Γιάννη Φλασκή, Νίκο Γεωργουλάκη, Γιώργο Τζανάκη, Στέλιο Κτενιαδάκη, Σοφία Χαραλάμπους, Μαριστέλλα Παπαδάκη, Νικόλα Ασκορδαλάκη, Γιώργο Δρακωνάκη, Ελένη Αποστολάκη, Μαρία Ζουμάκη, Παναγιώτη Γαρεφαλάκη.
Άγγελος Σπάρταλης - Βιογραφικό
Ο Άγγελος Σπάρταλης είναι ζωγράφος και κινηματογραφιστής. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Μηχανολογία - Αεροναυπηγική). Έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καινοτομίας και Ψηφιακών Εφέ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2014) και τον Χρυσό Ψηφιακό Αλέξανδρο μαζί με το Βραβείο Κοινού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2008). Το 2014 η Titanium Yiayiannos Gallery του αφιέρωσε το περίπτερό της στη φουάρ ART-ATHINA, όπου παρουσιάστηκε η έκθεσή του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη, και το 2015 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης την έκθεσή του «Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren» σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Ζει στη Νεάπολη Εξαρχείων και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα επίκαιρο μυθιστορηματικό δοκίμιο με απαντήσεις για τα υδατικά προβλήματα από τον Ομ. Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ
Το έργο του διερευνά συχνά ζητήματα ποίησης, ιστορίας και λογοτεχνίας
Το μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη των ανήσυχων κόσμων» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (Εκδόσεις Οξύ) κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Η νέα λίστα θα συνδυάζει πωλήσεις βιβλίων και απήχηση στα social media για να αναδεικνύει τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Μυθιστορήματα ιστορικά, κοινωνικά, επιστημονικής φαντασίας, παιδικά, με ήρωες πάντα τους υπερασπιστές της δικαιοσύνης
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Συζητήσεις, υπογραφές βιβλίων, masterclasses και μια σειρά από παράλληλες δράσεις από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.