Βιβλιο

Η J.K. Rowling αποκάλυψε γιατί δεν πήγε στο reunion του Harry Potter

Η συγγραφέας έλυσε τη σιωπή της μετά από οκτώ μήνες

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η συγγραφέας J.K Rowling αποκάλυψε γιατί απουσίασε από το reunion για τα 20 χρόνια της σειράς ταινιών Harry Potter.
Η συγγραφέας J.K. Rowling στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Fantastic Beasts: The Secret of Dumbledore», Λονδίνο, 29 Μαρτίου 2022 © Stuart C. Wilson/Getty Images/Ideal Image

Η συγγραφέας J.K Rowling εξήγησε γιατί απουσίασε από το reunion για τα 20 χρόνια της σειράς ταινιών Harry Potter.

Οι περισσότεροι από τους βασικούς συντελεστές και ηθοποιούς της επιτυχημένης σειράς ταινιών Harry Potter συναντήθηκαν ξανά, μετά από χρόνια, στο special επεισόδιο του HBO Max Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, με μια σημαντική όμως απουσία.

Η J.K. Rowling, συγγραφέας της σειράς βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ, δήλωσε ότι ήταν δική της επιλογή να απουσιάσει από το reunion, το οποίο οργάνωσε το κανάλι HBO για τις ανάγκες της εικοστής επετείου των ταινιών. Αν και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά του 2022, η Rowling σχολίασε την απουσία της μετά από οκτώ μήνες.

Σε συνέντευξή της στο Radio Show Podcast του Graham Norton στις 27 Αυγούστου, η συγγραφέας του Harry Potter και του Fantastic Beasts διευκρίνισε ότι παρά τις εικασίες για το αντίθετο, δέχτηκε πρόσκληση για να συμμετάσχει στο reunion και ότι κανείς δεν τις είπε να μην παρευρεθεί.

Η συγγραφέας J.K Rowling αποκάλυψε γιατί απουσίασε από το reunion για τα 20 χρόνια της σειράς ταινιών Harry Potter.
Η συγγραφέας J.K. Rowling στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Fantastic Beasts: The Secret of Dumbledore», Λονδίνο, 29 Μαρτίου 2022 © EPA/NEIL HALL

«Ναι, μου ζητήθηκε να παρευρεθώ, αλλά επέλεξα να μην το κάνω», είπε. «Θεώρησα ότι αφορά περισσότερο τις ταινίες και λιγότερο τα βιβλία. Για αυτό άλλωστε έγινε και το reunion». Η συγγραφέας αν και δεν συμμετέχει αυτοπρόσωπως, τελικά εμφανίζεται στο reunion μέσω πλάνων αρχείου του 2019.

Παρ’ όλα αυτά, η απουσία της έκανε πολύ κόσμο να υποθέσει ότι ο λόγος αφορούσε τον ντόρο που προκάλεσαν στο παρελθόν οι δηλώσεις της σχετικά με τα trans άτομα. Οι δηλώσεις της καταδικάστηκαν από αρκετές LGBTQ+ ομάδες όπως η GLAAD, η Human Rights Coalition και η Trevor Project. Άτομα από το περιβάλλον της Rowling πάντως, απάντησαν ότι η απόφαση της συγγραφέα να απουσιάσει από το reunion δεν έχει να κάνει με τις δηλώσεις της και θεώρησαν ότι τα πλάνα αρχείου που τελικά χρησιμοποιήθηκαν ήταν επαρκή.

Η ίδια η J.K. Rowling θεωρείται αμφιλεγόμενη φιγούρα. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν είναι τρανσφοβική, ότι οι ζωές των trans μετράνε (trans lives matter) και ότι τα δικαιώματα των trans είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα όμως τα τελευταία χρόνια έχει εκφράσει απόψεις οι οποίες συνδέονται με το κίνημα TERF (Trans-Exclusionary Radical Feminists), ένα φεμινιστικό κίνημα το οποίο συχνά υποστηρίζει την άποψη ότι οι trans γυναίκες δεν είναι γυναίκες.

Πριν το reunion, αρκετοί από το cast του Harry Potter είχαν ήδη σχολιάσει τις απόψεις της J.K. Rowling με τους Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint και Eddie Redmayne να υποστηρίζουν την trans κοινότητα. «Οι transgender γυναίκες είναι γυναίκες» δήλωσε ο Daniel Radcliffe. «Οποιαδήποτε αντίθετη δήλωση διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων». Σε παρόμοιο τόνο συμπλήρωσε και η Emma Watson: «Τα trans άτομα είναι αυτό που δηλώνουν ότι είναι και αξίζουν να ζουν τις ζωές τους χωρίς κανείς να τους αμφισβητεί». Αντίθετα, οι ηθοποιοί Ralph Fiennes και Robbie Coltrane υποστήριξαν τη συγγραφέα. «Δεν μπορώ να καταλάβω το μίσος εναντίον της. Όλες αυτές οι κατηγορίες και η ανάγκη για να την καταδικάσεις είναι παράλογες», τόνισε ο Fiennes, ο οποίος έπαιξε τον λόρδο Voldemort. «Δεν νομίζω ότι όσα είπε είναι προσβλητικά», δήλωσε ο Coltrane που ενσάρκωσε τον ευγενή γίγαντα Hagrid. «Πιστεύω ότι υπάρχει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων στο twitter η οποία περιμένει για να προσβληθεί. Απλά ξεπεράστε το». Επίσης, αρκετές ιστοσελίδες αφιερωμένες στον Harry Potter έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Rowling.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης η συγγραφέας ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να έχει επαφές με τους νεαρούς ηθοποιούς της σειράς, ακόμη και με αυτούς οι οποίοι δεν συμμερίστηκαν τις απόψεις της. «Ναι, εξακολουθώ να μιλάω μαζί τους. Με κάποιους περισσότερο από άλλους, αλλά πάντα έτσι ήταν» ήταν η απάντηση της J.K. Rowling.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της J.K. Rowling στον Graham Norton παρακάτω:

J.K. Rowling with Graham Norton: The Ink Black Heart, Harry Potter and more (August 27th, 2022)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ