- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαβάστε τη «Λιτανεία ενός μάγκα», του Αντώνη Αναστασόπουλου, από τις εκδ. Λιβάνη
Της Αλεξάνδρας Κωνσταντοπούλου
«Η λιτανεία ενός μάγκα» αφηγείται ιστορίες μιας άλλης εποχής, όχι τόσο σύγχρονης, αλλά ούτε και τόσο μακρινής, με χαρακτήρες και γεγονότα που έφυγαν μεν, αλλά ίσως όχι ανεπιστρεπτί.
Χρωματιστές διηγήσεις, περιστατικά που άλλες φορές σου προκαλούν γέλιο, άλλες σε ταξιδεύουν και άλλες πάλι τις ξαναδιαβάζεις δυο και τρεις φορές για να καταλήξεις στο «μα πόσο απλά διηγείται τα σύνθετα αυτός ο άνθρωπος».
Από τον Μπάμπη τον μάγκα, στα λουκάνικα Επαμεινώνδας, στον στρατηγό Διπλαράκη, στη Μαριέ της Πράγας, και μετά σε αναλύσεις περί πίστεως, σε θεωρίες του Νίτσε, στην εύκολη καπήλευσή τους από τον Χίτλερ, σε στοχασμούς για τον άνθρωπο και τη φύση και κάπως έτσι, μέσα από ιστορικά σλάλομ, να καταλήγει στο δράμα του σήμερα. Χωρίς όμως καμιά καταθλιπτική πρόθεση. Αντίθετα, αναφωνεί στο τέλος μια πρόταση που φαντάζει ενθαρρυντικά αισιόδοξη στα αυτιά όλων των αναγνωστών: «Κουράγιο Ελλάδα μου, και μη μας αρρωστήσεις, γιατί το θέλει ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις!».
Η «Λιτανεία ενός μάγκα» του Αναστασόπουλου δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί για να αποτελέσει μανιέρα στον αναγνώστη που ψάχνει κάτι πολύ συγκεκριμένο για να διαβάσει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ιστορίες γράφονται είτε ως τεκμήρια γνώσης είτε για να διδάξουν, είτε για να ψυχαγωγήσουν είτε για να υποστηρίξουν μια θέση έναντι μιας άλλης. Τόνοι μελάνης έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσουν την προηγούμενη πρόταση.
Αντίστοιχα, όλη η βιομηχανία του βιβλίου, της τηλεόρασης και του θεάματος στηρίχτηκαν σε αυτές τις λαμπρές ιστορίες. Μας ξεκαθάρισε όμως ευθύς εξαρχής ο συγγραφέας, ότι πρόθεσή του δεν ήταν να μας πείσει για τίποτα.
Ο λόγος; Απλά επειδή οι ιστορίες του Αναστασόπουλου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άτομο που λέει σε κάποιο άλλο: «Τα πράγματα έτσι τα νιώθω εγώ. Με καταλαβαίνεις τι λέω; Τα νιώθεις και εσύ έτσι;»
Ποιος είναι ο συγγραφέας
Ο Αντώνης Αναστασόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αν και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και εργάστηκε επί σειρά ετών στα δημόσια έργα, τα ταξίδια, η ιστορία και τα αυτοκίνητα ήταν πάντα το πάθος του. Κάπου εκεί ανάμεσα γεννήθηκαν οι ιστορίες του και τον οδήγησαν στα 84 χρόνια του να προσθέσει στο βιογραφικό του την ιδιότητα «συγγραφεύς».
Το βιβλίο «Η λιτανεία ενός μάγκα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τα επίσημα εγκαίνια της 54ης Έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Με την έκδοση των δύο συλλογικών τόμων «Εκατό και είκοσι φωνές» και το προσεχές φεστιβάλ, το δίκτυο «Η Φωνή της» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην έμφυλη βία
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.