Βιβλιο

Οι σελίδες στη σέντρα

Πάσα, σουτ, τυπογραφείο…

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 305
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6833-15691.jpg

Η ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου 
Εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, κείμενα Jon Stroud, σελ. 168, € 27,50

Αυτό το ανθολόγιο μουντιαλικών αναμνήσεων, που κυκλοφορεί σε σχήμα στρογγυλό με εξώφυλλο που μοιάζει με τόπι, έχει πολλά στιγμιότυπα που σχηματίζουν την παγκόσμια ποδοσφαιρική μνήμη. Συνδυασμένα με ιστορικά κείμενα και στατιστικούς πίνακες/στοιχεία δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο…

Άλλοι 6 τίτλοι ανάλογου περιεχομένου

Ποδόσφαιρο: Μια Θρησκεία Σε Αναζήτηση Θεού (Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, εκδ. Μεταίχμιο) Εδώ ο αδικοχαμένος Μονταλμπάν –πατέρας του Πέπε Καρβάλιο– αναπτύσσει τη θεωρία της θρησκευτικότητας του ποδοσφαίρου, το ανάλογο του «πίστευε και μη ερεύνα» συναίσθημα με το οποίο επιλέγουμε και «λατρεύουμε» τις αγαπημένες μας ομάδες. Το εξετάζει, το διακωμωδεί και φυσικά αναφέρεται και στη δική του αγάπη που λέγεται Μπαρτσελόνα.

Εγώ, ο Ντιέγκο (Αυτοβιογραφία, εκδ. Διόπτρα) Δεν μπορεί να μην το έχεις διαβάσει αν ασπάζεσαι την εκκλησία του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο διηγείται συναρπαστικά και μεροληπτικά σε πρώτο πρόσωπο και κυριολεκτικά διαβάζεται σε μια νύχτα. Απαραίτητο για τη σπορ βιβλιοθήκη σου.

Euro 2004 - Η αληθινή ιστορία όπως την έζησα (Βασίλης Γκαγκάτσης, εκδ. Τόπος) Από τα πλέον πολυσυζητημένα –για διάφορους λόγους– πρόσωπα της τελευταίας 20ετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ εν είδει απομνημονευμάτων διηγείται τον τρελό μήνα του 2004 που οδήγησε στην κατάκτηση του Euro. Προφανώς μονόπλευρο, σαφέστατα πικάντικο και σίγουρα αποκαλυπτικό αν ξέρεις να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές…

Τζορτζ Μπεστ, ο καλύτερος (Αυτοβιογραφία, εκδ. Πλατύπους) Άλλος ένας ποδοσφαιρικός με πολύ ταλέντο κι αυτοκαταστροφικό βίο. Ο μακαρίτης Τζορτζ Μπεστ απέκτησε μαγεύοντας στο χορτάρι και στα clubs του “swinging London” το παρατσούκλι «πέμπτος Μπιτλ». Δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι παραπάνω…

Το γαμώτο ενός Παναθηναϊκού (Χριστόφορος Κάσδαγλης, εκδ. Καστανιώτη) Ο τίτλος μοιάζει ανεπίκαιρος λόγω της εξαιρετικής φετινής σεζόν του ΠΑΟ σε όλα τα επίπεδα, αλλά ο συγγραφέας θέτει το ζήτημα στη σωστή του βάση. Ο καλός οπαδός δεν είναι ο πανηγυρτζής που άγεται και φέρεται από πρόσκαιρες επιτυχίες, αλλά υποστηρίζει αρχές που συνιστούν την ανεξήγητη λατρεία του («μεγαλύτερη κι από έρωτα» λέει στον πρόλογο) για την Ομάδα.

Αντιστρέφοντας την πυραμίδα (Τζόναθαν Ουίλσον, εκδ. Polaris) Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που επιχειρεί να γράψει την ιστορία της τακτικής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από το κατενάτσιο του Χελένιο Χερέρα στα σημερινά κόλπα του Μουρίνιο και τις σύγχρονες πολύπλοκες διατάξεις τύπου «χριστουγεννιάτικο δέντρο». Το ατού είναι ότι δεν εκπέφτει σε βιβλίο προπονητικής, αλλά παρουσιάζει γλαφυρά τις ανάγκες της κάθε εποχής και ομάδας που γέννησαν τα συστήματα. 

Futebol (Άλεξ Μπέλος, εκδ. Κέδρος) Η ιστορία του jogo bonito μέσα από ένα απολαυστικό πορτρέτο της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής κουλτούρας που περιλαμβάνει τοπικά τουνρουά που θεωρούνται σημαντικότερα κι από Μουντιάλ, μάγους, κατάρες, σάμπα, σάμπα, μπίζνες, όνειρα στις φαβέλες και απόδραση από τη ζούγκλα για τα ποδοσφαιρικά σαλόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ