- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Φύγε όπως είσαι: Ένα βιβλίο - μνημόνευση της καταστροφής στο Μάτι
Ο Γιώργος Σπανός εξηγεί πώς και το γιατί εκείνη τη μέρα ο ήλιος έδυσε νωρίτερα στην Ανατολική Αττική
Φύγε όπως είσαι (και θα ‘ρθω να σε βρω): Ο Γιώργος Σπανός γράφει αληθινές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα με τις πυρκαγιές στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018
«Οδηγώντας αργά ανάμεσα στο ματωμένο φως των αμέτρητων εστιών και της μαύρης αχλής, ο Νικηφόρος πρόσεξε ότι δεκάδες σκιές τριγυρνούσαν πένθιμα και σιωπηλά ανάμεσα στις τέφρες, σαν να αποχαιρετούσαν τον τόπο που τους χάρισε τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους. Τις έβλεπε να σκύβουν αργά, σαν να φυτεύουν ευλαβικά μες στις ζεστές στάχτες που άφηνε πίσω του ο Έρεβος, τους σπόρους που θα αναγεννούσαν και πάλι αυτά τα μαρτυρικά χώματα».
Το «Φύγε όπως είσαι (και θα ‘ρθω να σε βρω)» του Γιώργου Σπανού είναι μια ζωντανή αφήγηση, βγαλμένη από την προσωπική εμπειρία του συγγραφέα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018. Περιφέρει τον αναγνώστη ως αόρατο παρατηρητή, στην καρδιά της μεγαλύτερης Αστικής Καταστροφής τού 21ου αιώνα και τον κάνει αδιάψευστο μάρτυρα των στιγμών που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι, όταν στην άνιση μάχη με το πύρινο τέρας έπρεπε να ανακαλύψουν τα όρια που έκρυβαν μέσα τους.
Ένα ντοκουμέντο γραμμένο από την ανάγκη μνημόνευσης όχι μόνο των νεκρών μίας Μεγάλης Καταστροφής, αλλά και του ηρωισμού που γεννιέται εξαιτίας της.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athos Press (March 2020) ενώ είναι διαθέσιμο και σε ηλεκτρονική έκδοση (e-book) για όλες τις συσκευές εδώ.
Ποιος είναι ο συγγραφέας Γιώργος Σπανός
Ο Γιώργος Σπανός γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ικαρία και κι έχει ζήσει στο Μάτι τα τελευταία 40 χρόνια. Δραστηριοποιείται στο χώρο της Ναυτιλίας και των καινοτόμων επιχειρήσεων. ‘Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία και τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Με αφορμή την Καταστροφή της Ανατολικής Αττικής, τον Ιούλιο του 2018, την οποία βίωσε προσωπικά, αποφάσισε να παρακολουθήσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος – Καταστροφών - Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το γελοίο συναντά το τραγικό και η παραφροσύνη παίρνει ανθρώπινη µορφή
Ο γνωστός συγκοινωνιολόγος και συγγραφέας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Κυκλοφοριακό: Υπάρχει λύση; 100 προβλήματα + 100 προτάσεις»
Από το «Λουρί της τρέλας» μέχρι τη «Σκονισμένη πόλη», ο συγγραφέας εξηγεί στην ATHENS VOICE πώς γεννιούνται οι ιστορίες τρόμου
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Έιμπρα, όσα τη χαρακτηρίζουν και ο «πραγματικός» κόσμος
Από τον Ίαν ΜακΓιούαν στις φυλακές της Κολομβίας, και από μια ακόμη τρομερή δυστοπία στον ρόλο του γυναικείου σώματος στην ανθρώπινη εξέλιξη
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.