Βιβλιο

Άκου την Μελωδία των κόμικς

Νέα κόμικς ελλήνων σχεδιαστών – με σάουντρακ

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64696-130564.jpg

image

Ποιος είναι ο John Doe; Και τι σχέση έχει με την Jane Doe ή Jane Roe; Και όλοι αυτοί τι σχέση έχουν με τα παιδιά Jonnie Doe και Janie Doe; Βασικά κανένας και τίποτα και καμία με κανέναν.

Όλα αυτά είναι ονόματα πασπαρτού – «τυφλά» ονόματα που χρησιμοποιούνται σαν εφεδρικά σε περιπτώσεις που δεν γνωρίζεις το όνομα κάποιου, αλλά θέλεις να τον αναφέρεις. Στα πάρτι, οι κενές θέσεις για «κάποιο παιδάκι» γράφουν το όνομα Τζόνι Ντο. Στις συζητήσεις και σε σημειώσεις δικαστικών υποθέσεων ο «κύριος Τάδε Ταδόπουλος» είναι ο Τζον Ντο και η κυρία Ταδοπούλου, η Τζέιν Ντο. Τουλάχιστον σε ένα παράλληλο σύμπαν, εκεί που ζουν και οι ήρωες των κόμικς.

Ο «έλληνας» DOE είναι δημιούργημα του πρωτοεμφανιζόμενου έλληνα σχεδιαστή J.B. Son.

Ένα άλμπουμ που κάνει πρώτη εμφάνιση στο Comicdom Con Athens 2014αυτή την Παρασκευή, γεμάτο άγνωστους μεταξύ αγνώστων, χαρακτήρες που σχεδιάζει στο sketchbook του ο J.B. Son. Υπάρχει όμως μία ιστορία που τους συνδέει τελικά – και αυτή δημιουργείται σιγά σιγά, καθώς ξεφυλλίζεις τις σελίδες του artbook DOE.

Και ακόμα καλύτερα: τις εικόνες τις ακούς. Στο βιβλίο υπάρχει link για να κατεβάσεις και το soundtrack του artbook, το οποίο έχει συνθέσει και επιμεληθεί ο J.B. Son.

Ο J.B. Son είναι μουσικός, συνθέτης και εικονογράφος. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Melt Mountain. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ομώνυμο τους ΕΡ από την Inner Ear Records. Με το artbook του "DOE" (giganto books) επιχειρεί να συνδέσει εκτεταμένα τα δύο κύρια δημιουργικά μέσα που χρησιμοποιεί.

nn

image

Τις εικόνες με τη μουσική τις συνδυάζει όμως και ο international comic artist Ηλίας Κυριαζής με το «Melody» ή την μελωδία των Θεών, το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών που σύμφωνα με το μύθο, πέφτει σε ανθρώπινα χέρια. Αλλά λείπουν οι στίχοι. Η ιστορία αρχίζει να ξεδιπλώνεται σαν μουσική συμφωνία: Η Μελ, η τωρινή κάτοχος της μελωδίας, πολιορκείται από κόσμο που θέλει να προσθέσει τους δικούς του στίχους για τους δικούς του σκοπούς. Από ιερείς που θέλουν να τη μετατρέψουν σε ψαλμωδία μέχρι διαφημιστές που ονειρεύονται το απόλυτο τζινγκλ. Η ίδια απλά θέλει να κάνει το σωστό. Μακάρι να ήξερε ποιο είναι αυτό…

image image

Η «Μελωδία» μαζεύει για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή, σε άλμπουμ, την επιτυχημένη σειρά MELODY που κυκλοφόρησε αρχικά στο διαδίκτυο από τη DC comics. Το κόμικ κέρδισε το διαγωνισμό Zuda και η ηρωίδα, Μελ, ήταν υποψήφια για βραβείο Lulu «καλύτερου γυναικείου χαρακτήρα».

image image

Ο Ηλίας Κυριαζής είναι ένα από τα υποψήφια ονόματα που θα βραβευθούν στο φετινό Comicdom. Η υποψηφιότητά του (για πέντε βραβεία) είναι για το Elysium Online, ένα graphic novel που ολοκληρώθηκε πρόσφατα μετά από επιτυχημένη καμπάνια στο Indiegogo. Αυτό τον καιρό σχεδιάζει τη νέα του σειρά που θα κυκλοφορήσει από την Image comics.

  • Το artbook «DOE» τις μέρες του Comicdom Con, θα πωλείται στην ειδική τιμή των €11 στο περίπτερο της giganto books, στο ισόγειο. Ενώ τις ώρες που η giganto θα έχει «Happy Hour» (10:00 – 13:00 κάθε μέρα) θα πωλείται €10.
  • Η «Μελωδία» κυκλοφορεί σε 300 υπογεγραμμένα & αριθμημένα αντίτυπα στην τιμή των €12.

Comicdom

Παρασκευή 04 Απριλίου έως και Κυριακή 06 Απριλίου 2014

Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22)

Από τις 10:00 έως τις 22:00

www.comicdom-con.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ