- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έλληνες πρωθυπουργοί, οι γυμνοί αυτοκράτορες
Το βιβλίο των Κέβιν Φέδερστον και Δημήτρη Παπαδημητρίου για τη λειτουργία πέντε πρωθυπουργικών γραφείων (1974-2009) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάμετρος
Ο Πέτρος Ιωαννίδης διαβάζει το βιβλίο «Έλληνες Πρωθυπουργοί. Το παράδοξο της Εξουσίας» των Κέβιν Φέδερστον και Δημήτρη Παπαδημητρίου (εκδ. Διάμετρος)
Το βιβλίο «Έλληνες Πρωθυπουργοί. Το παράδοξο της εξουσίας» των Κέβιν Φέδερστον και Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι μια εις βάθος μελέτη, η οποία περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας πέντε πρωθυπουργικών γραφείων κατά την περίοδο 1974-2009. Οι συγγραφείς, πέρα από τη σκιαγράφηση του θεσμικού πλαισίου της πρωθυπουργικής ηγεσίας, παραθέτουν αυθεντικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της κάθε εποχής. Μίλησαν με όλους τους εν ζωή πρωθυπουργούς, αλλά και πολλούς υπουργούς, αξιωματούχους, σύμβουλους, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη συγγραφή αυτού του βιβλίου.
Το «μοναχικό κέντρο διοίκησης» του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, οι ετερόκλητες επιλογές −και− εξωκομματικών συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, η αμφισημία μεταξύ «παράδοσης» και καινοτομίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως και η ροπή του προς τη «μικροδιαχείριση», η λειτουργία του Πρωθυπουργικού γραφείου του Κωνσταντίνου Σημίτη το οποίο χαρακτηρίζεται −και όχι αδίκως− το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό της Μεταπολίτευσης, και το «ανορθόδοξο μοντέλο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, παρελαύνουν στις σελίδες της πολύ εμπεριστατωμένης αυτής μελέτης.
Οι δύο καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί καταλήγουν στον στίχο του Μανώλη Ρασούλη «όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν», χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες πρωθυπουργούς «γυμνούς αυτοκράτορες» παρ' όλες τις εκτεταμένες συνταγματικές εξουσίες τους. Παράλληλα μας θυμίζουν περιστατικά της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας, όπως για παράδειγμα το ότι οι επιτελείς του Κώστα Καραμανλή φεύγοντας πήραν μαζί τους μέχρι και τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών τους ή μοιράζονται με τον αναγνώστη άγνωστες ιστορίες όπως του Πρωθυπουργού εκείνου που τηλεφωνούσε σε υφυπουργό κρυφά από υπουργό για να ζητήσει κάποιο ρουσφέτι.
Σε κάθε περίπτωση οι «Έλληνες Πρωθυπουργοί» δεν απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και ακαδημαϊκούς, αλλά και σε όλους εκείνους που διψούν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Τους βοηθά σίγουρα να «ρίξουν» μια αντικειμενική ματιά στα κλειστά γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και να ερμηνεύσουν μερικά από τα «γιατί» φτάσαμε στη μεγάλη κρίση του 2009.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόλυτη βίβλος για τον αθλητισμό, την πολιτική και το παιχνίδι που κατέκτησε, κυριολεκτικά, τον κόσμο
Μιλήσαμε μαζί τους για τους νέους επιτυχημένους τίτλους τους, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για την επίδραση της Key Books στους αναγνώστες
Στον φετινό διαγωνισμό οι νικητές και οι νικήτριες αναδείχτηκαν με 200.000 ψήφους αναγνωστών
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.