Βιβλιο

Ένα ταξίδι γεμάτο σασπένς στην «Άγρια φύση» της Jane Harper

Αυστραλιανό νουάρ αξιώσεων από τη συγγραφέα του πολυδιαβασμένου «Η ξηρασία»

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
david-clode-77iet9z4s-4-unsplash.jpg
photo © David Clode | Unsplash

«Άγρια φύση» της Jane Harper: Ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άρον Φαλκ επιστρέφει, σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα υψηλής έντασης από τη συγγραφέα του best seller «Η ξηρασία»

Η Αυστραλία είναι νουάρ. Η «Άγρια φύση» (εκδόσεις Μεταίχμιο), το δεύτερο μυθιστόρημα της Jane Harper, της οποίας η «Ξηρασία» διαβάστηκε μαζικά και μεταφέρεται ήδη στη μεγάλη οθόνη με τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Έρικ Μπάνα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχει πιθανότητες να γίνει τεκμήριο μιας νέας σκηνής αυστραλιανού νουάρ που συνεπαίρνει τους αναγνώστες του κόσμου.

Τοπία επίβουλης ομορφιάς σε μια εξερεύνηση χωρίς πυξίδα, μια μύηση στη θαλερή φύση που ξεγυμνώνει τις τραυματισμένες σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, ένα αφήγημα που καθρεφτίζει την επίβουλη συντροφικότητα ενός κουιντέτου οδοιπόρων του οποίου η επισφαλής συνοχή καταρρέει μακριά από την αστική χλωρίδα. «Άγρια φύση»: Το χρονικό μιας εξαφάνισης, η αναγνωριστική πτήση στα ενδότερα του εταιρικού οικονομικού εγκλήματος, η πικρή όψη του online shaming. Οφείλεις να το παραδεχτείς στην Jane Harper. Κατόρθωσε να χωρέσει πολλά και πυκνά ζητήματα στην οργιώδη βλάστηση του γεροφτιαγμένου βιβλίου της. 

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε μια ευυπόληπτη εταιρία εξειδικευμένων λογιστικών υπηρεσιών, με την οικογένεια Μπέιλι στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Ο Άρον Φαλκ και η Κάρμεν Κούπερ ερευνούν, η Άλις Ράσελ είναι το «βαθύ λαρύγγι» τους στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας και το πρόσωπο που τους προμηθεύει απόρρητους φακέλους. Όταν τα στελέχη της εταιρίας ξεκινούν να διασχίσουν ένα πάρκο της ενδοχώρας στους μυθοπλαστικούς λόφους Γκίραλανγκ με το πρόσχημα της σύσφιξης σχέσεων και ενίσχυσης της ομαδικότητας, μόνο τα τέσσερα μέλη του γκρουπ επιστρέφουν. Η Άλις έχει εξαφανιστεί, και καθεμιά από τις συντρόφους της έχει μια διαφορετική θεωρία περί του τι μπορεί να της συνέβη. Στο αφιλόξενο τοπίο, με τον άνεμο να φυσά, τα δέντρα να ριγούν και να ψιθυρίζουν και τα μέσα επιβίωσης να εξαντλούνται, λογιών απειλές ελλοχεύουν –η πραγματικότητα ωστόσο αποδεικνύεται πιο δυσοίωνη από κάθε φαντασία. Στο δάσος κρύβεται η φονική κληρονομιά ενός σίριαλ κίλερ, με τον οποίο ο νόμος ίσως δεν έχει οριστικά ξεμπερδέψει. Ενώ ο αγώνας απέναντι στη φύση μοιάζει να σαρώνει την προοπτική της επιστροφής στον πολιτισμό.

agria_fisi.jpg
Η «Άγρια φύση» ξεδιπλώνει το σασπένς της σε δύο επίπεδα, με την αστυνομική έρευνα να εξελίσσεται παράλληλα με την απεγνωσμένη περιπλάνηση των πέντε γυναικών στο ερημικό τοπίο. Ο Φαλκ και η Κούπερ ψηλαφούν στοιχεία, οι Τζιλ, Λόρεν, Μπρι, Μπεθ και Άλις ψάχνουν τον δρόμο τους έξω από το δάσος, ενώ οι σχέσεις αποσαθρώνονται σε κάθε αβέβαιο βήμα και ο κυνισμός παίρνει το πάνω χέρι. Το τοξικό κλίμα, τα μυστικά που ξετυλίγονται μαζί με προδοσίες, οι αμοιβαίες έχθρες, η σκοτεινή διαδρομή στην καρδιά της αυστραλιανής ενδοχώρας που αποκόπτει τη λεπτή κλωστή με τα χρηστά ήθη. Μέσα στην πυκνή σαν τείχος βλάστηση της «Άγριας φύσης», ο αναγνώστης δοκιμάζει πρωτοφανείς ανατριχίλες.

Jane Harper, «Άγρια φύση», σελίδες 448, εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ