- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ένας συγγραφέας παγκόσμιας κλάσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Μια από τις σημαντικότερες φωνές της διεθνούς λογοτεχνίας στη χώρα μας στις 15 και 16 Ιανουαρίου
Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν, τιμημένος με το Man Booker International Prize για το βιβλίο του «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ» (εκδ. Ψυχογιός) έρχεται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 15 και 16 Ιανουαρίου.
Να η ευκαιρία να γνωρίσεις έναν πιθανό μελλοντικό νομπελίστα. Το προτελευταίο και υπέρτατο μυθιστόρημα του Νταβίντ Γκρόσμαν, ενός από τους πιο ιδιαίτερους και διαπρεπείς συγγραφείς της εποχής μας, διηγείται την ιστορία του Ντοβάλε Γκρίνσταϊν, ενός βετεράνου, μπαρουτοκαπνισμένου, ημίτρελου επαγγελματία χωρατατζή ο οποίος καταλαμβάνει τη σκηνή ενός δευτεροκλασάτου καταγωγίου μιας τυχάρπαστης πόλης, για μια βραδιά stand up κωμωδίας. Τον παρακολουθούμε σε όλη τη διάρκεια του δίωρου σόου, με την οπτική του να καθοδηγεί τη δράση, ταυτόχρονα με τις παρατηρήσεις του αφηγητή, παιδικού συντρόφου του Ντόβαλε, τον οποίο ο πρωταγωνιστής εκλιπαρεί να παρακολουθήσει την παράσταση, η οποία είναι ίσως και η έσχατή του. Μεταξύ βλασφημίας, ιλαρότητας και κλονισμού, ο μονόλογος του κωμικού παίρνει τη μορφή απομνημονευμάτων προκειμένου να ξεδιπλωθεί μια μαρτυρία απώλειας και επιβίωσης.
Ο Νταβίντ Γκρόσμαν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1954. Σπούδασε φιλοσοφία και δραματική τέχνη στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία, λογοτεχνικά, παιδικά και γενικών γνώσεων, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Ο Γκρόσμαν έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 1998 ανακηρύχθηκε Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών του Γαλλικού Κράτους. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης της Ένωσης Γερμανών Βιβλιοπωλών, το οποίο δίνεται σε ανθρώπους που με το έργο τους προάγουν την ειρήνη. Το 2017 τιμήθηκε με το Man Booker International Prize για το βιβλίο του «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ», ενώ το 2018 με το Βραβείο Ισραήλ, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας για την προσφορά του στην εβραϊκή λογοτεχνία.
Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ο Νταβίντ Γκρόσμαν θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο της ATHENS VOICE Δημήτρη Καραθάνο, στον χώρο του Βιβλιοπωλείου PUBLIC (Τσιμισκή 24 & Μητροπόλεως 33). Ενώ την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, ο Νταβίντ Γκρόσμαν συναντά τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Διονύση Μαρίνο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου PUBLIC (5ος όροφος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος). Και στις δύο εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Μια σημαντική αφορμή για να γνωρίσετε ένα από τα λαμπρότερα λογοτεχνικά πνεύματα του καιρού μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.