Βιβλιο

«Η σιωπή της λευκής πόλης» απλώνεται απειλητική

Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι (εκδ. Ψυχογιός)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η σιωπή της λευκής πόλης» Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι (εκδ. Ψυχογιός).

Η Κέλλη Κρητικού διαβάζει το βιβλίο «Η σιωπή της λευκής πόλης», το πρώτο μέρος της τριλογίας της Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι (εκδ. Ψυχογιός).

Η Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι αποφάσισε το 2016 να δημιουργήσει μια αστυνομική τριλογία με φόντο την πόλη Βιτόρια, τον τόπο καταγωγής της. Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Λευκή πόλη» έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα και αποθεώθηκε από κριτικούς και αναγνωστικό κοινό σε Ισπανία και Αργεντινή, ενώ δεν άργησε να κατακτήσει τους λάτρεις του είδους παγκοσμίως. Η μεγάλη του επιτυχία, μάλιστα, οδήγησε στην κινηματογραφική του μεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του πολύ γνωστού διεθνώς Ισπανού σκηνοθέτη Daniel Calparsoro. Στη χώρα των Βάσκων, οι φανατικοί αναγνώστες της συναρπαστικής αυτής τριλογίας αποκαλούνται Krakonians από το παρατσούκλι Kraken του κεντρικού ήρωα, ενώ η Βιτόρια έχει γίνει πλέον αγαπημένος τουριστικός προορισμός. Σπουδαίο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό αστυνομικό θρίλερ. 

«Η σιωπή της λευκής πόλης» είναι ένα δείγμα βασικού νουάρ. Σκοτεινή ατμόσφαιρα, έντονη δράση, αστυνομική πλοκή, ιστορικές αναφορές, εύστοχες ανατροπές και ηθογραφικά στοιχεία, δημιουργούν ένα εκπληκτικό κράμα που κερδίζει τον αναγνώστη και τον παρασύρει σε σπηλαιώδεις διαδρομές όπου όλα μπορούν να συμβούν και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Ένα εθιστικό μυθιστόρημα που δεν παρεκκλίνει από την πορεία του για να δελεάσει με συγγραφικά τρικ, αλλά ακολουθεί πιστά τη διαδικασία εξιχνίασης της υπόθεσης προσφέροντας με σωστό τρόπο όλα τα στοιχεία της επίλυσής του την κατάλληλη στιγμή. Με επίκεντρο τη Βιτόρια, η συγγραφέας κατορθώνει να πυροδοτήσει όλες τις αισθήσεις και να τις οδηγήσει σε έναν ατέρμονο κύκλο αγωνίας, έντασης και ανεξέλεγκτης αδρεναλίνης.

Ο δημοφιλής αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων προ εικοσαετίας στη Βιτόρια, πρόκειται να βγει με ολιγοήμερη άδεια από τη φυλακή. Όμως, οι φόνοι ξαναρχίζουν. Φόνοι που ακολουθούν το ίδιο μοτίβο και την ίδια συλλογιστική με εκείνους που φέρεται να έχει διαπράξει ο Τάσιο. Ένας νεαρός και μια κοπέλα είκοσι ετών, άγνωστοι μεταξύ τους, βρίσκονται γυμνοί στον Παλαιό Καθεδρικό και με τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δεν θα είναι οι μόνοι. Ο νεαρός αστυνομικός  Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο Κράκεν όπως τον αποκαλούν όλοι, εξειδικευμένος αναλυτής και ερευνητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αναλαμβάνει με τη συνεργάτιδά του, Εστίμπαλιθ, υπό την εποπτεία της νέας υποδιευθύντριας Άλμπα Ντίαθ ντε Σαλταβιέρα, να βρει τον δράστη και να επαναφέρει την ηρεμία στην πόλη τους. 

Όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό και εκείνος στέκεται μπερδεμένος ανάμεσα στην ακόρεστη δίψα του δολοφόνου, στις αποκαλύψεις του χθες και στην προσωπική του ζωή που μπαίνει σε μια νέα περίεργη τροχιά. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι τα επόμενα θύματα, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, κανείς δεν μπορεί να επαναπαυτεί. Γιατί ο δολοφόνος μπορεί ξαφνικά να χτυπήσει την πόρτα σου. Και κανείς δεν φαίνεται ότι είναι ικανός να τον σταματήσει…

 

«Μην ξεχνάτε ότι οι δολοφόνοι έχουν μια λογική κόστους και κέρδους: γι' αυτόν, οτιδήποτε βγάζει νόημα, από την υπογραφή έως το modus operandi. Η κάθε προσπάθεια που κάνει, η κάθε δράση που αναλαμβάνει αντισταθμίζεται αν βλέπει το αποτέλεσμα που θέλει να δει».

«Η σιωπή της λευκής πόλης» Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι (εκδ. Ψυχογιός).
Η Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι έχει δέσει εκπληκτικά όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα ανατρεπτικό και συναρπαστικό θρίλερ. Μια πλοκή που κινείται σε πολλαπλούς χρονικούς άξονες εμπλουτίζοντας την εξέλιξη των γεγονότων με τις σωστές δόσεις μυστηρίου και αποκαλύψεων, και στοχεύοντας στη δίψα των φανατικών του είδους για περίπλοκους γρίφους, καταιγιστικές εξελίξεις, γρήγορο ρυθμό, πολλούς υπόπτους και κίνητρο με ουσία. Χαρακτήρες γήινοι, απτοί, με ανασφάλειες, φόβους, αγωνίες, ενοχές για τα λάθη τους, μικρά μυστικά και πάθη. Έρευνα σε βάθος που αποτυπώνεται με σύντομες και επί της ουσίας ιστορικές αναφορές που προσπαθούν να ρίξουν φως στην παραφροσύνη του δράστη, ανοίγουν το γεωγραφικό εύρος των ερευνών, αναδεικνύουν τα μνημεία και τα κτίρια της πόλης, προσφέρουν νόημα και ουσία στην ιστορία. 

Και φυσικά, ο Κράκεν. Ο χαρισματικός αυτός ήρωας που με την πρωτοπρόσωπη αφήγησή του κερδίζει με το σπαθί του την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη. Ένας χαρακτήρας που παλεύει με τις αντιφάσεις της καθημερινότητάς του, επιζητεί την απονομή δικαιοσύνης, προσπαθεί να ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές που τον κρατούν ασφαλή. Αγαπά πολύ την οικογένειά του, τον αδερφό του Χερμάν και τη νύφη του, αλλά και τον μοναδικό παππού που όλα τα γιατρεύει και πάντα βρίσκεται κοντά του την κατάλληλη στιγμή. Παλεύει να βρει την αλήθεια και να μην αφήσει προσωπικές εκτιμήσεις και συναισθήματα να αλλοιώσουν το ένστικτό του, αν και αυτή η επιλογή τον οδηγεί σε συγκρούσεις με τους γύρω του. Εξετάζει όλες τις ενδείξεις και επιμένει ξανά και ξανά σε κάθε λεπτομέρεια για να σταματήσει τις τελετουργικές αυτές δολοφονίες που απειλούν ακόμα και τον ίδιο καθώς ο χρόνος τρέχει. 

«Όταν κάποιος σε χτυπά, δεν είναι ποτέ δικό σου λάθος. Δεν είναι ποτέ δικό σου το λάθος. Κατάλαβες;»

«Η σιωπή της λευκής πόλης» είναι ένα σκοτεινό μυθιστόρημα, με πολυδιάστατους χαρακτήρες, ένοχα μυστικά, έντονη δράση, έξυπνες και καίριες ανατροπές, μυστήριο και πολλή αγωνία. Ένα μυθιστόρημα για γερά νεύρα που διαβάζεται χωρίς διακοπή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ