- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Δεν θα είσαι εκεί»: Μια πρωτότυπη αθηναϊκή νουβέλα
Το καινούργιο βιβλίο της Κατερίνας Παπαντωνίου από τις εκδόσεις Τόπος
«Δεν θα είσαι εκεί»: Ο Δημήτρης Φύσσας διάβασε και γράφει για το νέο βιβλίο της Κατερίνας Παπαντωνίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Ένας δικαστικός κλητήρας, από αυτούς που λέγονται επίσημα «επιμελητές» πάει σε κάποιο αθηναϊκό διαμέρισμα των Αμπελοκήπων, για να εκτελέσει μια έξωση ρουτίνας. Βρίσκει στην πόρτα τα κλειδιά, μπαίνει μέσα και δε βρίσκει κανέναν και τίποτα, πέρα από ένα άδειο ψυγείο, όμως όλες οι ελεύθερες επιφάνειες είναι καλυμμένες με φωτογραφίες μιας γυναίκας, της ίδιας γυναίκας σε απειράριθμες πόζες, με διαφορετικές εκφράσεις, κομμώσεις, ρούχα και φωτισμούς.
Ο ήρωάς μας παίρνει τα κλειδιά, παθαίνει ένα είδος εξάρτησης (έρωτα;) για την άγνωστη γυναίκα και προσπαθεί να την εντοπίσει, χωρίς καν να ξέρει αν ήταν ή όχι η ένοικος του διαμερίσματος, το οποίο επισκέπτεται ξανά και ξανά, φαινομενικά αναίτια.
Αρχίζει έτσι μια έρευνα που τον απομακρύνει από το «εργένικο διαμέρισμά» του στην Ιπποκράτους, καθώς αβέβαιες πληροφορίες τον οδηγούν σε «καταδύσεις» σε ποικίλα και εν πολλοίς απρόσμενα αθηναϊκά φόντα, την ύπαρξη των οποίων ο αφελής κλητήρας ούτε καν υποπτευόταν. Η συγγραφέας βλέπει με αρκετή συμπάθεια τον ήρωά της, μέσα από τον οποίο μελετάει την αντρική ψυχολογία –ή έστω την ψυχολογία μιας όχι ευάριθμης κατηγορίας αντρών- με πολλή επιτυχία.
Το «Δεν θα είσαι εκεί», ο τίτλος του οποίου –υποθέτω όχι τυχαία– θυμίζει έντονα το φιλμ «Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί» των Κοέν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.