«Δεν θα είσαι εκεί»: Μια πρωτότυπη αθηναϊκή νουβέλα
Το καινούργιο βιβλίο της Κατερίνας Παπαντωνίου από τις εκδόσεις Τόπος
«Δεν θα είσαι εκεί»: Ο Δημήτρης Φύσσας διάβασε και γράφει για το νέο βιβλίο της Κατερίνας Παπαντωνίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Ένας δικαστικός κλητήρας, από αυτούς που λέγονται επίσημα «επιμελητές» πάει σε κάποιο αθηναϊκό διαμέρισμα των Αμπελοκήπων, για να εκτελέσει μια έξωση ρουτίνας. Βρίσκει στην πόρτα τα κλειδιά, μπαίνει μέσα και δε βρίσκει κανέναν και τίποτα, πέρα από ένα άδειο ψυγείο, όμως όλες οι ελεύθερες επιφάνειες είναι καλυμμένες με φωτογραφίες μιας γυναίκας, της ίδιας γυναίκας σε απειράριθμες πόζες, με διαφορετικές εκφράσεις, κομμώσεις, ρούχα και φωτισμούς.
Ο ήρωάς μας παίρνει τα κλειδιά, παθαίνει ένα είδος εξάρτησης (έρωτα;) για την άγνωστη γυναίκα και προσπαθεί να την εντοπίσει, χωρίς καν να ξέρει αν ήταν ή όχι η ένοικος του διαμερίσματος, το οποίο επισκέπτεται ξανά και ξανά, φαινομενικά αναίτια.
Αρχίζει έτσι μια έρευνα που τον απομακρύνει από το «εργένικο διαμέρισμά» του στην Ιπποκράτους, καθώς αβέβαιες πληροφορίες τον οδηγούν σε «καταδύσεις» σε ποικίλα και εν πολλοίς απρόσμενα αθηναϊκά φόντα, την ύπαρξη των οποίων ο αφελής κλητήρας ούτε καν υποπτευόταν. Η συγγραφέας βλέπει με αρκετή συμπάθεια τον ήρωά της, μέσα από τον οποίο μελετάει την αντρική ψυχολογία –ή έστω την ψυχολογία μιας όχι ευάριθμης κατηγορίας αντρών- με πολλή επιτυχία.
Το «Δεν θα είσαι εκεί», ο τίτλος του οποίου –υποθέτω όχι τυχαία– θυμίζει έντονα το φιλμ «Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί» των Κοέν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφορμή το τέλειο βιβλίο «H τελειότητα», υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο Booker
Το HBO επιστρέφει στο Γουέστερος με μια νέα σειρά βασισμένη στο βιβλίο του George R.R. Martin
«Δεν μπορείς να βελτιώσεις ένα εργαλείο του οποίου η μορφή ταυτίζεται απόλυτα με τη λειτουργία του»
Μια κλειστή κοινωνία που κρατά βαθιά θαμμένα μυστικά. Μια ντετέκτιβ που παλεύει με τον χρόνο. Κι ένας δολοφόνος που βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο όλοι πιστεύουν.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση 58 απόρρητων εγγράφων της ΚΥΠ, ο διακεκριμένος ιστορικός μιλά για τις κρίσιμες μέρες που σημάδεψαν την Κύπρο
Σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος
Το μυθιστόρημα «Ο τέλειος γάμος» της Jeneva Rose (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 4 Φεβρουαρίου
Το χρονικό μιας φιλίας δεμένης με εκλέρ, πουράκια και ρεμπέτικα
Οι προσωπικότητες στη συζήτηση
Το βιβλίο, «Εμμηνόπαυση: Ένας αισιόδοξος οδηγός για τη δεύτερη άνοιξη της γυναίκας» της Davina McCall (μετάφραση Γιάννα Σκαρβέλη, Εκδόσεις Μίνωας), κυκλοφορεί στις 31 Ιανουαρίου
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.