- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Μόνοι στον κόσμο. Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και αμερικανική μοναξιά» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Είναι άραγε οι Αμερικανοί από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη; Μήπως ο αντιαμερικανισμός είναι νοµιµοποιημένος ρατσισµός; Ή μήπως πρόκειται για κάτι ανύπαρκτο, για µια κατασκευή των Αμερικανών υπερπατριωτών που δεν δέχονται κριτική και δεν παίρνουν από λόγια; Πολλοί αποδίδουν την ευρωπαϊκή εχθρότητα εναντίον των ΗΠΑ στον φθόνο και θεωρούν τον «εξαµερικανισµό» άριστη μορφή εκσυγχρονισμού. Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις, ο αντιαμερικανισμός είναι µια σειρά από στερεότυπα, προκαταλήψεις και υπεραπλουστευμένες, συνήθως ανακριβείς, πληροφορίες: το πρόβλημα στις κοινωνίες µας είναι ότι όλες οι παρεξηγήσεις, αν και συνιστούν ψεύτικες ιδέες, παραμένουν αληθινά γεγονότα.
Τα αρνητικά αισθήματα μαζί µε κάθε λογής φαντασιώσεις για την Αμερική χρονολογούνται από την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου• από τότε που ο Κολόμβος μετέφερε την εικόνα ενός ελκυστικού πρωτογονισμού στον οποίο απέδιδε ταυτοχρόνως στοιχεία εκφυλισμού. Και προτού ο Νέος Κόσμος εξελιχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια σε παγκόσμια δύναμη –«υπερδύναμη»–, η Ευρώπη ένιωθε ένα είδος ανημπόριας που πήγαζε από την ίδια: η Αμερική φάνταζε σαν ένας απειλητικός νεόπλουτος που ανέβαινε γοργά στην παγκόσμια κλίμακα. Αυτά τα αισθήματα δεν ήταν πάντοτε ξεκάθαρα και χωρίς αμφισημία: πολλοί Ευρωπαίοι ταλαντεύονταν ανάμεσα στην ανησυχία και στο θάμβος, ενώ άλλοι έβλεπαν την Αμερική σαν το ιδανικό καταφύγιο από την ευρωπαϊκή στενότητα, τις ασφυκτικές παραδόσεις και τα αυταρχικά καθεστώτα.
Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017 από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Οι Εκδόσεις Πατάκη και η Athens Voice δίνουν τη δυνατότητα σε 4 από εσάς να κερδίσετε το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Μόνοι στον κόσμο. Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και αμερικανική μοναξιά». Στείλτε ένα απλό e-mail στο contest@athensvoice.gr γράφοντας στο θέμα «Σώτη Τριανταφύλλου», καθώς και το όνομα και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, (αν κατοικείτε στην επαρχία, παρακαλείσθε να αναγράψετε και τη διεύθυνση για να σας σταλεί το βιβλίο) μέχρι την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 12.00.
Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης προωθητικής ενέργειας και γίνεται με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων από τη στιγμή που στείλουν το σχετικό e mail.Τα στοιχεία των νικητών η εταιρείαAthens Voice θα τα χορηγήσει μόνο στις Εκδόσεις Πατάκη. Καμία επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων δεν θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Athens Voice. Τα παραπάνω στοιχεία θα τηρηθούν σε αρχείο της Athens Voice και θα διαγραφούν από αυτό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Η αισθητική είναι ο πυρήνας των πάντων, της ηθικής, της αρμονίας και της επίγνωσης»
Οι κοσμικές τοιχογραφίες του βορειοελλαδικού χώρου υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής εμπειρίας, από τις εκδόσεις Futura
Από τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία, η Αμερικανίδα δημιουργός δεν σταματά να επανεφευρίσκει τον εαυτό της
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή την εβδόμη ποιητική συλλογή του
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Η επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100» φωτίζει την εκατονταετή διαδρομή της Βιβλιοθήκης
Ο Διευθυντής τού ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δεν είναι ένα απλό ποιητικό βιβλίο. Είναι μια άτυπη, λεκτική παρτιτούρα, γραμμένη από έναν homo universalis της εποχής μας
Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Είναι υπερβολική η απαίτηση να αποδίδεται δικαιοσύνη;
Για αρκετές ώρες, η ταραχή μου για το αναίτιο αυτού του θανάτου κάτω από την τυφλή μπότα ενός περαστικού, συμπαρέσυρε κάθε λογική
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.