Βιβλιο

Διαβάσαμε πρώτοι την «Αδέσποτη πόλη» της Δέσποινας Μάντζαρη

Με το νέο της βιβλίο αποκαλύπτει αν υπάρχει το άρωμα της αγάπης και συγκινεί μικρούς και μεγάλους (εκδόσεις Κέδρος)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δέσποινα Μάντζαρη «Αδέσποτη πόλη», εκδόσεις Κέδρος

Το παιδικό βιβλίο στις μέρες μας βάλλεται διαρκώς από τα θέλγητρα του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Γι' αυτό και οφείλει όχι μόνο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, αλλά και να ανακαλύψει νέους δρόμους για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών, να διατηρήσει αμείωτη την προσοχή τους και να πυροδοτήσει τη φαντασία τους. Η συγγραφέας Δέσποινα Μάντζαρη αποδεικνύει συνεχώς −από το πρώτο της βιβλίο, «Μία, το αόρατο κορίτσι», μέχρι σήμερα− πως ξέρει να διαχειριστεί τις προκλήσεις του τεχνολογικού θριάμβου και μπορεί να αποτυπώσει στο χαρτί ιστορίες που συναρπάζουν με την έξυπνη πλοκή, τον γρήγορο ρυθμό, τις συνεχείς ανατροπές και την εφευρετικότητα των ηρώων. Η «Αδέσποτη πόλη» αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του πηγαίου ταλέντου της καθώς κατορθώνει να συνταιριάξει την περιπέτεια με τη μαγεία, τη διασκέδαση με τη συγκίνηση, την αγάπη με τον φόβο.

Τα φώτα χαμηλώνουν, η αυλαία ανοίγει και ένας ακαταμάχητος κόσμος προβάλλει μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Ένας κόσμος που τα σκήπτρα του κρατούν γερά οι γίγαντες, οι οποίοι είναι και μάγοι και γι' αυτό έχουν τη δυνατότητα να φυτεύουν μεταλλικά δέντρα, να δαμάζουν τη φωτιά, να εξημερώνουν τους άγριους δράκους και να εξουσιάζουν τα πάντα γύρω τους. Υπάρχουν όμως και μικρότερα πλάσματα που χωρίζονται σε φυλές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους: Τούπεκ που περπατάνε στο ταβάνι και αλλάζουν χρώματα ώστε να είναι σχεδόν αόρατοι, Τίντλι με πράσινα, κόκκινα, κίτρινα φτερά που είναι παράφωνοι, Σελίν που διαθέτουν εξαιρετική ευλυγισία, βλέπουν στο σκοτάδι και περπατούν αθόρυβα, Ροντ που είναι μικροσκοπικοί, και φυσικά οι Τρίφλινγκ που είναι και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ο Ρόρι, η Έλλα, η Τενού και ο Τζο ζουν στην παραγκούπολη και περνούν τις μέρες τους παίζοντας, ακούγοντας τις ιστορίες του παππού Μπορν που υπήρξε κάποτε «μαγεμένος» και ψάχνουν με προσοχή στα στενά της γιγαντούπολης για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους. Μια μέρα, θα αποφασίσουν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο δάσος. Μόνο που στη διαδρομή η Έλλα εξαφανίζεται και εκείνοι πρέπει να τη βρουν και να τη σώσουν πάση θυσία. Η περιπέτεια ξεκινά και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι τους περιμένει...

Είναι πραγματικά απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο η Δέσποινα Μάντζαρη κατορθώνει με την ευφάνταστη γραφή της να δώσει πνοή σε ένα αλλιώτικο, συναρπαστικό σύμπαν που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών, σαν να τα μεταφέρει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της σε έναν τόπο που κρύβει μοναδικές εκπλήξεις και όλα μπορούν να συμβούν. Με γλαφυρές περιγραφές συστήνει πρόσωπα και καταστάσεις στους μικρούς αναγνώστες, και τους προσφέρει κάθε λεπτομέρεια, σημαντική και ασήμαντη, για να μπορέσουν να κατανοήσουν τους κανόνες και τις σχέσεις που διέπουν αυτή την ιδιαίτερη χώρα. Ο Άρου που ανατέλλει και δύει κάθε τρεις μέρες, οι εποχές που αλλάζουν κάθε τρία χρόνια, ο Χάκα που παίρνει μαζί του όσους δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, η πραγματική ιστορία που διηγείται η Σελίν στον Ρόρι για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος που ζουν, κινητοποιούν τη σκέψη και ξυπνούν τη διάθεση των παιδιών για περιπλάνηση και ανακαλύψεις.

Δέσποινα Μάντζαρη «Αδέσποτη πόλη», εκδόσεις Κέδρος
Με γλώσσα απλή και κατανοητή −χρησιμοποιώντας παράλληλα τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας−, έξυπνους και ζωντανούς διαλόγους, οικείους χαρακτήρες που αντιδρούν και φέρονται σύμφωνα με την ηλικία τους, και με μια λιτή εικονογράφηση που ενισχύει την πλοκή χωρίς να την ερμηνεύει –η οποία ανήκει στον Αποστόλη Ιωάννου−, η συγγραφέας επιτυγχάνει να ανοίξει νέους δρόμους και να διευρύνει τους ορίζοντες των μικρών βιβλιόφιλων. Κάθε σκηνή βρίθει σπουδαίων μηνυμάτων και βοηθάει τα παιδιά να σκεφτούν έξω από τα όρια, να αναπτύξουν τη δική τους κρίση, να ακολουθήσουν τον ρυθμό της καρδιάς τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τη μοναδικότητά τους. Οι καταστάσεις που βιώνουν ο Ρόρι και η παρέα του προβάλλουν την αξία της ειρηνικής συμβίωσης, της δικαιοσύνης, της ομόνοιας, της αρμονικής συνεργασίας, χωρίς την εξαπόλυση κατηγοριών εκατέρωθεν. Αναδεικνύουν τη σημασία της ελεύθερης βούλησης κάθε πλάσματος και προβάλλουν τα καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η χρησιμοποίηση των χαρισμάτων που διαθέτει ο καθένας μόνο για προσωπικό συμφέρον, εις βάρος των άλλων. Υπεραμύνονται της σπουδαιότητας του παιχνιδιού αλλά της ανιδιοτελούς προσφοράς και εξυψώνουν την καταλυτική δύναμη της αλήθειας και της παραδοχής των λαθών μας.

Σκληρότητα και καλοψυχία, πίστη και προδοσία, χαρά και πόνος, φιλία και απώλεια, συνυπάρχουν σε αυτή τη συναρπαστική αλληγορική ιστορία, που κρύβει στους κόλπους της μεγάλες αλήθειες και δυνατές συναισθηματικά στιγμές. Μια ιστορία που περιμένει τη σοφή κουκουβάγια για να φανερώσει τη σωστή διάσταση των πραγμάτων και να αγγίξει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Μια ιστορία που αναρωτιέται «Υπάρχει τελικά το άρωμα της αγάπης;».


Η «Αδέσποτη πόλη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 11 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ