- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ποιος θυµάται τον Jay boy;
Αυτοί που γνωρίζουν λένε για τον Adams ότι είναι ίσως όχι ο µεγαλύτερος skaters όλων των εποχών.
Έπεσε στα χέρια µου προ ηµερών ένα πολύ τρυφερό βιβλίο που µε έκανε να κολλήσω. Είχε τίτλο “Jay boy” και µέσα από τις σελίδες του παρακολουθούσες όλη τη συναρπαστική ιστορία του Jay Adams, του θρυλικού Αµερικάνου skater και κατά πολλούς «πατέρα του skateboarding». Ο Jay γεννήθηκε στο Βένις της Καλιφόρνιας το 1961 και είναι ένας από τους ορίτζιναλ Z-boys. Θεωρήθηκε (και ήταν) ένας από τους πιο επιδραστικούς skateboarders όλων των εποχών. Σαν νεαρός στα µέσα της δεκαετίας του ’70 ήταν µέλος του αυθεντικού skateboard team Zephyr, αλλά και του οµώνυµου surf team µαζί µε τον Tony Alva και Stacy Peralta. Αυτοί που γνωρίζουν λένε για τον Adams ότι είναι ίσως όχι ο µεγαλύτερος skaters όλων των εποχών, αλλά σίγουρα το αρχέτυπο του σύγχρονου skateboarding. Για τους skaters ήταν πάντα µύθος και έγινε γνωστός και στους υπόλοιπους όταν εµφανίστηκε στο βραβευµένο ντοκιµαντέρ “Dogtown and Z-Boys” και στην ταινία “Lords of Dogtown”. Η συναρπαστική του όµως ζωή και καριέρα τού επιφύλασσε και µια σκοτεινή περίοδο την εποχή που µπαινόβγαινε στις φυλακές εξαιτίας του εθισµού του στα ναρκωτικά. Από τους δύο γάµους του έχει αποκτήσει µια κόρη και ένα γιο.
Το περιεχόµενο του βιβλίου έχει επιµεληθεί ο ίδιος ο Jay µαζί µε τον Kent Sherwood, τον πατριό του, και παρουσιάζουν ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα βήµατα του Jay όταν αυτός και η παρέα του ανακάλυπτε το skate µέσα από το surf. Όλοι γνωρίζουµε ότι το surf έδωσε το έναυσµα για να ακολουθήσει το skate κι αυτές οι φωτογραφίες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μην ξεχνάµε ότι ο Jay πριν γίνει ένας εξαιρετικός skater υπήρξε ένας σούπερ surfer. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται µε χειρόγραφα κείµενα του Jay, που επεξηγεί αυτό που βλέπει ο αναγνώστης µε τόσο γλαφυρό τρόπο ώστε νοµίζεις ότι βρίσκεσαι κι εσύ εκεί. Όποιος αγαπά την ιστορία της σανίδας µπορεί να αποκτήσει το συγκεκριµένο βιβλίο από το “Old school surf shop” (Καλλιρρόης 57), εγώ εκεί το βρήκα. Είναι ένα τόσο ποιητικό βιβλίο, που µπορεί να ταξιδέψει ακόµα και αυτούς που δεν έχουν καµία σχέση µε το skateboarding.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.