- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Τι τρέχει με τον Αϊ Βασίλη;» προσπαθεί να ανακαλύψει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης
Mε τη συμβολή της Μαρίνας Γιώτη (εκδ. Διόπτρα)
Τελικά, υπάρχει ο Αϊ Βασίλης; Ένα ερώτημα που όλοι κάναμε ως παιδιά και που αντιμετωπίζουμε συνεχώς ως γονείς, όταν πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων. Ένα τόσο απλό ερώτημα, μα η απάντησή του προκαλεί ένα κόμπο στον λαιμό, έναν δισταγμό. Γιατί η φιγούρα του ασπρομάλλη παππού, με την μακριά γενειάδα, την κόκκινη στολή, τις μαύρες μπότες και τον χαρακτηριστικό κόκκινο σκούφο, είναι συνυφασμένη με τα εντυπωσιακά και ανέλπιστα δώρα ως αποτέλεσμα της σωστής και υποδειγματικής συμπεριφοράς των παιδιών κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε. Είναι μια φιγούρα που αποπνέει τρυφερότητα, αγάπη, ελπίδα σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Η Μαρίνα Γιώτη αποφάσισε, λοιπόν, να υλοποιήσει ένα τολμηρό εγχείρημα στα πλαίσια της σειράς παιδικών βιβλίων «Παραμύθια αλλιώς»: να αναζητήσει τη μεγάλη αλήθεια που κρύβουν περίτεχνα οι γονείς από τα παιδιά σχετικά με τον Αϊ Βασίλη. Επιστράτευσε τις γνώσεις της, ακόνισε τα μολύβια της, άπλωσε τριγύρω παλέτες με δεκάδες χρώματα, αφουγκράστηκε την καρδιά της και, με τη βοήθεια του χαρισματικού Φάνη του Μπούφου, επιδόθηκε στην αναζήτηση κάθε πληροφορίας που θα μπορούσε να φανερώσει τα κρυμμένα μυστικά γύρω από τον θρύλο.
Αυτή τη φορά, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ είναι αποφασισμένος να λύσει το μέγα μυστήριο μέσα σε μία μόλις νύχτα. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει να βρει την άκρη του νήματος και να δώσει απαντήσεις στους πιστούς του φίλους και αναγνώστες. Ακολουθεί το ένστικτό του, ίχνη στο χιόνι, πατημασιές ταράνδου, το Αστέρι του Βορρά, το φωτεινό μονοπάτι του ουρανού και τελικά, φτάνει στον προορισμό του. Κι εκεί, τον περιμένει μια μεγάλη έκπληξη, τον περιμένει μια μεγάλη αλήθεια.
Ένα βιβλίο ξέχειλο από τη μαγεία των Χριστουγέννων, την ανυπομονησία των παιδιών για τα δώρα της Πρωτοχρονιάς, την προσμονή για αγκαλιές και γιορτινές μελωδίες, για μελομακάρονα και κουραμπιέδες, για τρίγωνα κάλαντα και όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Η εικονογράφηση της Μαρίνας Γιώτη αποδίδει όμορφα τα συναισθήματα των ηρώων και τις εναλλαγές της διάθεσής τους, δίνει ζωντάνια στο τρυφερό κείμενο και δημιουργεί ένα ονειρεμένο σκηνικό για να αποτυπωθούν λόγια που φωλιάζουν στην καρδιά και προκαλούν συγκίνηση. Οι εικόνες παρασύρουν τους μικρούς αναγνώστες σε ένα μοναδικό, περιπετειώδες ταξίδι σε μέρη που η καρδιά έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η αγάπη και η βαθιά πίστη.
Για άλλη μια φορά, η συγγραφέας προσφέρει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο βιβλίο στους μικρούς φίλους. Με μια προσεγμένη έκδοση, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ξενόγλωσσες, αποτυπώνει δύο εκδοχές της ίδιας ιστορίας και συμβάλλει αποφασιστικά στην κινητοποίηση της κριτικής σκέψης των παιδιών. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά είναι πολλές: η σφαιρική παρουσίαση στην εισαγωγή πληροφοριών γύρω από τον μύθο του Αϊ Βασίλη με εκτενείς αναφορές στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Βασίλειο, στον Hotei που πιστεύουν οι βουδιστές στην Άπω Ανατολή, τα εύστοχα σχόλια της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα καθώς και οι συμβουλευτικές παραινέσεις της εκπαιδευτικού Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου για την αξιοποίηση της ιστορίας με στόχο την κατανόηση των βαθύτερων νοημάτων που κρύβει.
Ένα υπέροχο δώρο για να νιώσουν τα παιδιά τη δύναμη της προσφοράς και να αισθανθούν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Μπάνου Μουστάκ αναφέρεται στην ιδιαίτερη θέση της γυναίκας στον κόσμο του Ισλάμ της Ινδίας
Αυτό το βιβλίο να το διαβάσετε, γιατί μπορεί να σας σώσει. Αν θέλετε να σωθείτε – κι αν αντέχετε να σωθείτε.
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Η αισθητική είναι ο πυρήνας των πάντων, της ηθικής, της αρμονίας και της επίγνωσης»
Οι κοσμικές τοιχογραφίες του βορειοελλαδικού χώρου υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής εμπειρίας, από τις εκδόσεις Futura
Από τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία, η Αμερικανίδα δημιουργός δεν σταματά να επανεφευρίσκει τον εαυτό της
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή την εβδόμη ποιητική συλλογή του
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Η επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100» φωτίζει την εκατονταετή διαδρομή της Βιβλιοθήκης
Ο Διευθυντής τού ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δεν είναι ένα απλό ποιητικό βιβλίο. Είναι μια άτυπη, λεκτική παρτιτούρα, γραμμένη από έναν homo universalis της εποχής μας
Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Είναι υπερβολική η απαίτηση να αποδίδεται δικαιοσύνη;
Για αρκετές ώρες, η ταραχή μου για το αναίτιο αυτού του θανάτου κάτω από την τυφλή μπότα ενός περαστικού, συμπαρέσυρε κάθε λογική
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.