- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα μαγικό βιβλίο για το Ποντίκι που άλλαξε τον κόσμο πριν από 90 χρόνια
Χρόνια πολλά, Μίκυ Μάους!
Ήταν 18 Νοεμβρίου του 1928 όταν ο Μίκυ Μάους έκανε το πρώτο του δημόσιο ντεμπούτο και ενενήντα χρόνια μετά, ολόκληρος ο κόσμος του εύχεται χαρούμενα γενέθλια. Για να γιορταστεί η επέτειος έτσι ακριβώς όπως της αρμόζει, η εκδοτική εταιρία Taschen ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα από τα πιο πλούσια εικονογραφημένα βιβλία στην ιστορία της Disney το οποίο ακολουθεί την πορεία του Μίκυ από τα πρώτα πρόχειρα σκίτσα (τότε που ακόμα τον φώναζαν Μόρτιμερ) μέχρι την παγκόσμια αποδοχή του ως καρτούν-σύμβολο.
Με πλήρη πρόσβαση στην απέραντη ιστορική συλλογή των αρχείων Disney και άλλων ιδιωτικών συλλογών, οι συγγραφείς παρουσιάζουν την ιστορία του Μίκυ με τρόπο ζωντανό, νοσταλγικό και συγκινητικό, που θα συνεπάρει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία.
Concept art, σκιτσάκια σε χαρτί, πίνακες, ζωγραφιές για animation αλλά και φωτογραφίες της εποχής μας συντροφεύουν όσο ξεδιπλώνουμε τις ρίζες και την δημιουργία κλασικών αγαπημένων όπως το Steamboat Willie, το The Band Concert και το Brave Little Tailor. Ακολουθούν επίσης τον Μίκυ όσο χτίζει την θρυλική του ταινιοθήκη από κινούμενα σχέδια μικρού μήκους και εμφανίζεται σε ταινίες feature, με πιο γνωστή το εκπληκτικό και αξεπέραστο Fantasia.
Αρκετά ατέλειωτα πρότζεκτ, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέσα από original ζωγραφιές για storyboards αποκαλύπτουν τι θα μπορούσε να έχει γίνει ο Μίκυ, φωτίζοντας τα πιο άγνωστα κεφάλαια στην ιστορία του. Το Walt Disney's Mickey Mouse: The Ultimate History εξερευνά τις ρίζες του Mickey Mouse Club και την χρήση του καρτούν ως πατριωτικό σύμβολο κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βιβλίο επίσης μας συστήνει όλους τους αγαπημένους «νονούς» του Μίκυ, σχεδιαστές δηλαδή που πήγαν τον θρύλο του παρακάτω όπως οι Ub Iwerks, Win Smith, Ferdinand Horvath, Fred Moore, Floyd Gottfredson, Carl Barks, Manuel Gonzales, Paul Murry, Romano Scarpa, Giorgio Cavazzano, Byron Erickson, César Ferioli και Noel Van Horn.
Ο Μίκυ Μάους έχει αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα, ως πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol και μάρκες υψηλής μόδας όπως η Moschino αλλά και ως το πιο αναγνωρίσιμο καρτούν στην ιστορία, το σχέδιο του οποίου προκαλεί χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους εκεί έξω. Όπως είπε και ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνευ, «ελπίζω μόνο να μην ξεχάσουμε το ότι όλα αυτά ξεκίνησαν με ένα ποντίκι».
Χρόνια πολλά, Μίκυ!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόλυτη βίβλος για τον αθλητισμό, την πολιτική και το παιχνίδι που κατέκτησε, κυριολεκτικά, τον κόσμο
Μιλήσαμε μαζί τους για τους νέους επιτυχημένους τίτλους τους, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για την επίδραση της Key Books στους αναγνώστες
Στον φετινό διαγωνισμό οι νικητές και οι νικήτριες αναδείχτηκαν με 200.000 ψήφους αναγνωστών
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.