Βιβλιο

Η «Σκιά» του Βαγγέλη Γιαννίση θα σε στοιχειώσει

Ο Έλληνας συγγραφέας που γράφει ως Σκανδιναβός επέστρεψε με το νέο αστυνομικό μυθιστόρημά του

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
befunky-collage_6.jpg

Ο Ελληνοσουηδός επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης είναι ήδη γνωστός από τα πολυσυζητημένα αστυνομικά μυθιστορήματα «Το μίσος», «Το κάστρο» και «Ο χορός των νεκρών» του Βαγγέλη Γιαννίση, του Έλληνα που δοκίμασε την πένα του στο ιδιαίτερο σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους φανατικούς του είδους.

«H σκιά», η νέα αστυνομική περιπέτεια του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, είναι πιο σκοτεινή από κάθε προηγούμενη. Εγκλήματα στο όνομα του Σατανά, σκανδιναβική μυθολογία και συμβολισμοί από τη νορβηγική black metal σκηνή που συγκλόνισε τον κόσμο στα 90s, παγανιστικές τελετές και οντινισμός και αναφορές στη γλώσσα του Tolkien του συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, όλα ενσωματώνονται με καθηλωτικό τρόπο, στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Έλληνα που γράφει ως Σκανδιναβός.

Η υπόθεση με λίγα λόγια

«Στο δάσος αυτό», της έλεγε ο παππούς της, «κυκλοφορούσε ένα ντράουγκρ, ένας νεκρός που είχε επιστρέψει στη ζωή». Η λέξη αντήχησε απειλητικά μέσα στο κεφάλι της. Ντράουγκρ. 

Λίγο έξω από το Έρεμπρο ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγνώστου. Όποιος κι αν ήταν ο δράστης, φρόντισε να δημιουργήσει μια μακάβρια σκηνή και να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που θα επέτρεπε την αναγνώριση του θύματος. 

Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης θα ακούσει έντρομος τον ΓιούσιΑλεξάντερσον, τον επικεφαλής της Σήμανσης, να του λέει: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ασέβεια σε νεκρό. Όποιος και να το έκανε έχει τον διάβολο μέσα του. Και, παρόλο που δεν είμαι δεισιδαίμων, Άντερς, από χτες το βράδυ έχω την αίσθηση ότι αυτό το κακό κόλλησε πάνω μας και μας ακολουθεί παντού». 

Μια σκιά θα αρχίσει να στοιχειώνει τον επιθεωρητή και την ομάδα του, την ώρα που νέες δολοφονίες συνταράσσουν την ειδυλλιακή σουηδική πόλη. 

Σατανιστικά εγκλήματα και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες θα οδηγήσουν τον Άντερς σε έναν υπόγειο κόσμο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού θα γίνουν δυσδιάκριτα.

605490.jpg

«Η σκιά» που θα σε στοιχειώσει

Στο πλέον ζοφερό αστυνομικό μυθιστόρημα του χαρισματικού συγγραφέα, δεν είναι μόνο η συναρπαστική πλοκή που διεκδικεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά και η ματιά απέναντι στα σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα που διατρέχουν την εποχή μας. Εγκληματικότητα, ροπή στη βία, αποκλίνουσες συμπεριφορές φωτίζονται και συνυπάρχουν ως περιβάλλον στην «πινακοθήκη» των ηρώων που φιλοτεχνεί με τις λέξεις του ο Βαγγέλης Γιαννίσης.

Έχοντας ερευνήσει ενδελεχώς τον κόσμο για τον οποίο γράφει και χωρίς να πέφτει στην παγίδα της άσκοπης υπερβολής, σοκάρει με την περιγραφικότητα και το ατμοσφαιρικό ύφος του, επιβεβαιώνοντας εκείνους που διέκριναν από το λογοτεχνικό του ντεμπούτο πως το μέλλον του ανήκει.

Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι που θα θυμάστε αυτό το καλοκαίρι, αφήστε τη «Σκιά» να σας ακολουθήσει όπου κι αν βρεθείτε.


Το βιβλίο «Η σκιά» καθώς και όλα τα υπόλοιπα βιβλία του Βαγγέλη Γιαννίση, κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Φραντσέσκα Ντιοταλέβι: Το να γράψω για τη Βίβιαν Μάιερ υπήρξε άσκηση λεπτότητας, σεβασμού και θάρρους

Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση

Σμαρώ Τζενανίδου,  «Η Βενετία αλλιώς»
15 συγγραφείς συνομιλούν με τον αγαπημένο τους πίνακα στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου

Δημήτρης Τσεκούρας: Είναι αδιανόητο να μην νικάει το καλό
Δημήτρης Τσεκούρας: Είναι αδιανόητο να μη νικάει το καλό

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY