- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κείμενα για τη συνειδητοποίηση
Θέσεις, Στάσεις, Μνήμες. Γιατί μέσα από τις θέσεις του, τις στάσεις του και τις μνήμες του ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του βήματα αυτογνωσίας και ελευθερίας.
«Έξω από το καταφύγιο» του Λευτέρη Κουσούλη.
Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Λευτέρη Κουσούλη «Έξω από το καταφύγιο» από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις. Περιλαμβάνει κείμενα που στοχεύουν στην κατανόηση της εποχής και της αόρατης δυναμικής της, κείμενα για τη συνειδητοποίηση.

Αναμφίβολα, ζούμε σε μία εποχή μετάβασης. Κάθε εποχή μετάβασης φέρει μέσα της μια δύναμη αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα και το αντίθετό της. Τη συντήρηση. Για αυτό και όλα φαίνονται μετέωρα, επισφαλή και εύθραυστα. Οριακά. Σαν μια ζυγαριά που δεν μπορεί να ισορροπήσει. Αυτή ακριβώς η αίσθηση ανασφάλειας προκαλεί ή ενισχύει αντανακλαστικά άμυνας, αντίστασης στην κίνηση, στη μετάβαση, αντανακλαστικά που δυσχεραίνουν την εξέλιξη των πραγμάτων ακόμη κι όταν η κατανόηση της ανάγκης έχει προχωρήσει, ακόμη κι όταν η συνειδητοποίηση αποτελεί πραγματικότητα.
Τα κείμενα του βιβλίου, που έχουν γραφτεί και αναφέρονται ακριβώς σε αυτή την εποχή της μετάβασης, είναι κείμενα αναζήτησης. Αναζήτησης της εσωτερικής της κίνησης, των μη ορατών πλευρών της, των παραγνωρισμένων χαρακτηριστικών της, των σκοτεινών και φωτεινών σημείων της.
Στο βιβλίο επισημαίνεται μια αλήθεια, όπως τη βλέπει ο Λευτέρης Κουσούλης. Η αναζήτηση πάντα ανοίγει ένα δρόμο, διαγράφει ή προδιαγράφει μια πορεία για τη σκέψη. Εξερχόμενοι στον κόσμο αρνούμαστε τη δεδομένη κατάσταση, την ασφάλεια που μας παρέχει, τις βεβαιότητες που τη σταθεροποιούν. Και διαλέγουμε το δρόμο του κινδύνου και της δοκιμασίας. Ένα δρόμο που προκύπτει σαν ατομική επιλογή, στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης που συντελείται κάτω από το βάρος της πραγματικότητας. Αποτελεί όμως και συλλογική πορεία, που σκοπό και προσδοκία έχει να μας βγάλει από την έρημο.
Έξω από το καταφύγιο, λοιπόν. Μέσα από τρεις ενότητες: Θέσεις, Στάσεις, Μνήμες. Γιατί μέσα από τις θέσεις του, τις στάσεις του και τις μνήμες του ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του βήματα αυτογνωσίας και ελευθερίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφορμή το τέλειο βιβλίο «H τελειότητα», υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο Booker
Το HBO επιστρέφει στο Γουέστερος με μια νέα σειρά βασισμένη στο βιβλίο του George R.R. Martin
«Δεν μπορείς να βελτιώσεις ένα εργαλείο του οποίου η μορφή ταυτίζεται απόλυτα με τη λειτουργία του»
Μια κλειστή κοινωνία που κρατά βαθιά θαμμένα μυστικά. Μια ντετέκτιβ που παλεύει με τον χρόνο. Κι ένας δολοφόνος που βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο όλοι πιστεύουν.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση 58 απόρρητων εγγράφων της ΚΥΠ, ο διακεκριμένος ιστορικός μιλά για τις κρίσιμες μέρες που σημάδεψαν την Κύπρο
Σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος
Το μυθιστόρημα «Ο τέλειος γάμος» της Jeneva Rose (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 4 Φεβρουαρίου
Το χρονικό μιας φιλίας δεμένης με εκλέρ, πουράκια και ρεμπέτικα
Οι προσωπικότητες στη συζήτηση
Το βιβλίο, «Εμμηνόπαυση: Ένας αισιόδοξος οδηγός για τη δεύτερη άνοιξη της γυναίκας» της Davina McCall (μετάφραση Γιάννα Σκαρβέλη, Εκδόσεις Μίνωας), κυκλοφορεί στις 31 Ιανουαρίου
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.