- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σε 100 ημέρες όλη η πόλη γεμίζει βιβλία
Από τις 23 Απριλίου και για έναν χρόνο η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Μόνο 100 ημέρες χωρίζουν την Αθήνα από τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για το Βιβλίο και τον αστείρευτο κόσμο του.
Από τις 23 Απριλίου και για έναν χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018.
Η ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα: «Βιβλία Παντού»!
Καμίνης: Η Αθήνα σημαντικός προορισμός κουλτούρας
«Όταν ο φάκελος διεκδίκησης που καταθέσαμε προς την UNESCO για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 επικράτησε ως ο πληρέστερος και πιο ενδιαφέρων, δεν μπορούσαμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για την επιτυχία. Σήμερα δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανυπομονησία μας, ώστε να δει όλος ο κόσμος τις δυνατότητες των δημιουργικών δυνάμεων της Αθήνας» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
«Η Αθήνα έχει και εφέτος την ευκαιρία να πιστοποιήσει ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς κουλτούρας, γνώσης και ιστορίας» πρόσθεσε ο κ. Καμίνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ευρωπαϊκή πρωτιά που κατέκτησε η ελληνική πρωτεύουσα ως αναδυόμενος πολιτιστικός προορισμός, καθώς και τους περισσότερους από 300.000 επισκέπτες που κατάφερε να προσελκύσει πέρυσι η Αθήνα για τη documenta14, την κορυφαία διεθνώς έκθεση σύγχρονης τέχνης.
Βιβλία παντού
Αναγνώσεις σε απρόσμενες τοποθεσίες για τους περαστικούς αλλά και στρογγυλά τραπέζια με αγαπημένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, καθώς και αναλύσεις σε βάθος για τους βιβλιοφάγους.
Όλα βρίσκουν τον χώρο τους στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018». Για έναν ολόκληρο χρόνο, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η Αθήνα απευθύνει προσκλητήριο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο, να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς, να αποκαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της.
Το βιβλίο πηγαίνει στις γειτονιές της πόλης και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συνδέεται με χαρά, απόλαυση και δημιουργία.
«Με πυξίδα την εξερεύνηση των πολιτισμών και την αναγνώριση των λαών, οι διαπολιτιστικές δράσεις της διοργάνωσης μας προσκαλούν σε ένα δημιουργικό ταξίδι παραστάσεων, σεμιναρίων, αφηγήσεων και συζητήσεων» δήλωσε από τη μεριά του ο Γιάννης Τροχόπουλος, συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».
«Θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε το βιβλίο, να το συστήσουμε σε όσους ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τη χαρά του διαβάσματος, να ανακαλύψουμε αναπάντεχες εμπειρίες ανάγνωσης» επεσήμανε ο κ. Τροχόπουλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.