- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ας μιλήσουμε για αληθινό νουάρ: «Σ’ έναν έρημο τόπο» της Ντόροθι Μπ. Χιουζ
Ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψεις μια πραγματική αριστοκράτισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος
Ερωτισμός, σασπένς και σκοτεινές ζωές στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ’50. Γράψιμο που μεθάει, πλοκή που σε ρουφάει μέσα της. Το ιδανικότερο βιβλίο για κρασί και chill-out στον καναπέ, γιορτινό ρεπό, να διαβάζεις αχόρταγα με τη σιωπή να σε τυλίγει. Η Ντόροθι Μπ. Χιουζ υπήρξε ένα από τα πιο παραγνωρισμένα ονόματα στο ευρετήριο του κλασικού νουάρ. Όχι πλέον. Η νονά του hardboiled αντιμετωπίζεται επιτέλους με το δέος που της αξίζει.
Γεννήθηκε το 1904 στο Μιζούρι, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Νέο Μεξικό. Εξέδωσε 14 μυθιστορήματα και μια συλλογή ποίησης, ακμάζοντας την περίοδο ανάμεσα στο 1940 και στο 1952. Έγραψε κριτικές για τους Los Angeles Times, την New York Herald Tribune, την Tribune του Αλμπουκέρκι. Αρκετά από τα έργα της μεταφέρθηκαν στο Χόλιγουντ, με το ομότιτλο «In A Lonely Place» του 1950, σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρέι, να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ερμηνευτικές στιγμές του Μπόγκαρτ.
Στο απόγειο της καριέρας της, αποσύρθηκε για να αφοσιωθεί στην άρρωστη μητέρα της και την οικογένειά της. Επηρεασμένη από το λιτό, κοφτό στιλ του Έρικ Άμπλερ, του Γκρέιαμ Γκριν και του Φόκνερ, και έχοντας η ίδια επηρεάσει ολόκληρο το φάσμα των επιγόνων της, από την Χάισμιθ και τον Τζιμ Τόμσον ως τον Μπρετ Ίστον Έλις, η Χιουζ κάνει τους σχολιαστές της τέχνης της να αναρωτιούνται: Γιατί δεν είναι τόσο φημισμένη όσο ο Τσάντλερ, ο Χάμετ ή ο Ελρόι; «Το να την φέρεις πίσω δεν είναι πράξη νοσταλγίας», δηλώνει ο Ουόλτερ Μόσλι. Προσυπογράφουμε. Κανείς δεν περιέγραψε τη φύση του κακού, τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό και τις κρυφές πτυχώσεις στις ζωές των άλλων με τόση διεισδυτικότητα.
Το διάστημα που ο Ντιξ βρίσκεται στην Καλιφόρνια, μια γυναίκα στραγγαλίζεται κάθε μήνα. Δεν υπάρχει κίνητρο. Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των εγκλημάτων. Δεν διαπράττονται ποτέ στην ίδια γειτονιά. Μέλος της έρευνας είναι ο Μπραμπ Νικολάι, της αστυνομίας του Λος Άντζελες και επιστήθιος φίλος του Στιλ από την περίοδο του πολέμου. Ο Μπραμπ ήταν «ο μεγάλος του αδελφός. Αλλά δεν ήξερε τα πάντα». Αυτό που αγνοεί ο ντετέκτιβ είναι πως, μερικά πράγματα ένας άντρας τα κρατάει μυστικά. Στο εγκληματικό μυαλό του Στιλ, «ήταν διασκεδαστικό να κρατάς κάποια πράγματα μυστικά». O κυνηγός και το θήραμα πιάνονται χεράκι χεράκι, «γιατί ο κίνδυνος γλυκαίνει το παιχνίδι». Από την πυρετική υπόθεση δε λείπουν και οι απαραίτητες στο νουάρ στερέωμα φαμ φατάλ, η Σίλβια, ψηλή και υπέροχη και ατάραχη, με λεία χρυσά μαλλιά και νωχελικές κινήσεις, η φιλήδονη Λόρελ Γκρέι, «πιο σκληρή απ’ όσο θα μπορούσε να είναι ποτέ η Σίλβια αλλά δεν ήταν και από ατσάλι. Μπορούσε να σπάσει». Θα κατορθώσουν να διακρίνουν τον υπολογισμό και την απάτη; Ένα βιβλίο που στις φλέβες του κυλάει ο φόβος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Η νέα λίστα θα συνδυάζει πωλήσεις βιβλίων και απήχηση στα social media για να αναδεικνύει τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Συζητήσεις, υπογραφές βιβλίων, masterclasses και μια σειρά από παράλληλες δράσεις από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
Το μυθιστόρημα «Ένας κόσμος για τον Τζούλιους» είχε βραβευτεί στο Περού και στη Γαλλία
Καζούο Ισιγκούρο και Ρίτσαρντ Όσμαν ανάμεσα στους 10.000 δημιουργούς που καταγγέλλουν κλοπή των έργων τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.