Βιβλιο

Ο λαβύρινθος των πνευμάτων

Η μεταφράστρια Βασιλική Κνήτου των βιβλίων του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν μας ξεναγεί στον κόσμο τους

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 636
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο λαβύρινθος των πνευμάτων (Τόμος 1), εκδ. Ψυχογιός

«Ταξιδεύοντας μες στις ομίχλες του χρόνου και τους λαβύρινθους των βιβλίων, ο Θαφόν μάς οδηγεί στο τέλος της ιστορίας του "Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων" – αν μια τέτοια ιστορία μπορεί να έχει τέλος. Βρισκόμαστε στη μετεμφυλιακή Ισπανία, στα χρόνια του Φράνκο. Οι ήρωες που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε απ’ τις προηγούμενες διαδρομές του Λαβύρινθου των βιβλίων έχουν μεγαλώσει και ζουν μια ζωή που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ήρεμη. Ο Ντανιέλ Σεμπέρε και η Μπέα έχουν αποκτήσει ένα γιο, ο θυμόσοφος Φερμίν δουλεύει στο βιβλιοπωλείο της οικογένειας Σεμπέρε, οι κακοί έχουν νικήσει και κυριαρχούν, η πολιτική διαφθορά υπό την ηγεσία του Φράνκο είναι γεγονός, ο φόβος επίσης και τίποτα δεν φαίνεται να ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα σε μια Βαρκελώνη σκιώδη και σιωπηλή. Όλα αυτά θα αλλάξουν με την εξαφάνιση ενός υπουργού του καθεστώτος Φράνκο στη Μαδρίτη, του Μαουρίσιο Βαλς, και τις έρευνες που ακολουθούν. Σ’ αυτές πρωταγωνιστεί ένα καινούργιο πρόσωπο, η Αλίθια Γκρις, της οποίας το παρελθόν διασταυρώνεται μ’ εκείνο του Φερμίν. Αλλά ας μην προτρέχουμε...

Ο λαβύρινθος των πνευμάτων (Τόμος 1), εκδ. Ψυχογιός

Η Αλίθια, μέλος ενός τμήματος της μυστικής αστυνομίας, και ο συνεργάτης της, ο αστυνόμος Βάργκας, ακολουθώντας τα ίχνη του Βαλς θα βρεθούν στη Βαρκελώνη. Κι εκεί οι σκιές ζωντανεύουν, φέρνοντας στο προσκήνιο μια άλλη εικόνα της πόλης και αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές πλευρές της. Στο επίκεντρο των ερευνών και πάλι ένα βιβλίο, το βασικό ίχνος για την Αλίθια, που καθώς θα το ακολουθεί θα εμπλακεί σε μια ιστορία γεμάτη καταδιώξεις, φόνους και μυστηριώδη πρόσωπα. Το κλειδί της υπόθεσης κρύβεται στο παρελθόν, στα χρόνια των μεγάλων διώξεων, και στα μπουντρούμια του κάστρου Μοντζουίκ, που δεσπόζει ακόμα και πάντα πάνω από τη Βαρκελώνη.

Ο λαβύρινθος των πνευμάτων (Τόμος 2), εκδ. Ψυχογιός

Με τρόπο αριστοτεχνικό, για άλλη μια φορά, ο Θαφόν χτίζει το λαβύρινθό του και μας παρασύρει προς το κέντρο του. Οι ήρωες που γνωρίζουμε ήδη αλληλεπιδρούν με τα νέα πρόσωπα, τα οποία αποκτούν σάρκα και οστά, γίνονται άνθρωποι με πάθη, συνήθειες, παρελθόν, επιθυμίες κι αδυναμίες – όλα με τέτοια ζωντάνια, που εύκολα μπορείς ως αναγνώστης να ταυτιστείς, να τρομάξεις, ακόμα και να μισήσεις. Κι όμως είναι ένα βιβλίο συγχώρεσης, που σκοπό του έχει να μας βγάλει τελικά –μετά από μια σκοτεινή περιπλάνηση– από το λαβύρινθο και να μας φέρει στο φως. Προς αυτή την κατεύθυνση βασικό ρόλο θα παίξει ο Χουλιάν, ο γιος του Ντανιέλ και της Μπέα, που ως παιδί βιώνει ασυναίσθητα τις περιπέτειες των μεγάλων κι ως ενήλικος αποφασίζει να εμπλακεί ενεργά στην οικογενειακή ιστορία.

Ο "Λαβύρινθος των πνευμάτων" είναι το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της μεγάλης περιπέτειας του Κοιμητηρίου των "Λησμονημένων Βιβλίων" και παρόλο που αν έχει διαβάσει κανείς τα προηγούμενα μπορεί αλλιώτικα να προσεγγίσει τους ήρωες, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και ως αυτόνομο, πλήρες έργο. Είναι ένα από αυτά τα μυθιστορήματα που καθώς πλησιάζεις στο τέλος τους τα διαβάζεις πάντα αχόρταγα, αλλά συγχρόνως και πιο αργά, γιατί απλώς δεν θέλεις να τελειώσει».

Βρείτε τα βιβλία στο Site του Ιανού: Τόμος 1 & Τόμος 2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ