- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λεπτομέρειες 427
Το menage à trois που απογείωσε τη φήμη της νουβέλ βαγκ βασιζόταν στο μυθιστόρημα του Βερολινέζου Ανρί-Πιέρ Ροσέ
● Γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε νομικά στην Αθήνα, ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου «για ένα πρωί», έχει εκδόσει δύο ποιητικές συλλογές, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο και μια νουβέλα, ασχολείται παράλληλα με τη μουσική και ενίοτε με το θέατρο... Μια νέα αφήγηση για το cv του Νίκου Καρβέλα, στο αυτί της «Ευτυχίας του Πάκο» (Λιβάνης, μυθιστόρημα).
● Λεπτομέρεια από ένα άλλο βιογραφικό, με άλλο ειδικό βάρος, του Γάλλου ουμανιστή και διπλωμάτη, συγγραφέα του «Αντισταθήτε!» που πέθανε πρόσφατα, του Στεφάν Εσέλ. Ξέρετε ποια ήταν η μαμά του; Η μοιραία γυναίκα που ενσάρκωνε η Ζαν Μορό στο «Ζιλ και Τζιμ» του Τριφό! Το menage à trois που απογείωσε τη φήμη της νουβέλ βαγκ βασιζόταν στο ομώνυμο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Βερολινέζου Ανρί-Πιέρ Ροσέ.
● Τον θυμήθηκα τον Τριφό και με αφορμή τον «Χίτσοκ» – μια ακόμη ταινία όπου ο Άντονι Χόπκινς κάνει θαύματα. Κατεβάζω απ’ το ράφι την παλιά, ωραία έκδοση του Ύψιλον με τις συνεντεύξεις που είχε πάρει ο Γάλλος σκηνοθέτης από το δημιουργό του «Ψυχώ», τον απολύτως παρεξηγημένο ακόμα στις ΗΠΑ. Ψάχνω και για το όνομα της κυρίας Χίτσκοκ, αλλά πού...
● Στον εαρινό κατάλογο του Καστανιώτη και το «Ψέμα του λύκου», με την υπογραφή του Γιώργου Μπράμου – από τα πιο συζητημένα στελέχη της ΕΡΤ, διαχρονικά. Ένα μυθιστόρημα με αστυνομικές, πολιτικές και ψυχολογικές διαστάσεις που συμπλέκει τα «τραγικά διλήμματα» της μεταπολεμικής Ελλάδας με ακραία ιδιωτικά πάθη. Το τέταρτο πεζό του Μπράμου μετά το «Βρεγμένο ρούχο» του ’93.
● Από συγκρούσεις άλλο τίποτα στο «Η γκαρσόν κι ο δολοφόνος» των Γάλλων ιστορικών Βιρζιλί και Βολντμάν (μετ. Ν. Κούρκουλος, εκδ. Εικοστού πρώτου). Μια νέα ματιά πάνω σ’ ένα δικαστικό δράμα από το «τρελό», μεσοπολεμικό Παρίσι, που υπενθυμίζει πόσο ασήμαντη αλλά και περίπλοκη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Η ιστορία ενός λιποτάκτη που έγινε τραβεστί για να τη γλιτώσει, μέχρι που δολοφονήθηκε από την πιο πιστή σύμμαχό του, τη γυναίκα του! Πώς «διαβάστηκε» η υπόθεση τότε και πόσα αποκαλύπτει σήμερα δοσμένη από σύγχρονη σκοπιά, σαν μυθιστόρημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Ο Ρουμάνος ποιητής αποτυπώνει την αγωνία μιας ταυτότητας που διαρκώς αμφισβητείται
Μεγαλώνοντας στη Μόσχα στις αρχές του αιώνα και γνωρίζοντας τον μεγάλο συνθέτη Σκριάμπιν
Το βιβλίο «Θεραπευτικές Ιστορίες-Τετράδιο Ασκήσεων Ποιητικού Λόγου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος (Αθήνα, 2026)
Ένα βιβλίο παιδαγωγικής του Διαφωτισμού που επηρέασε την εκπαίδευση στη Δύση
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.